Monacói Nagydíj

Pérez nagyot bukott, Vettel nyerte az időmérőt

Az első hírek szerint a mexikói pilóta nem szenvedett súlyos sérüléseket

Lewis Hamilton ugyan gyorsabb volt Sebastian Vettelnél az időmérő edzés első két szakaszában, de amikor igazán kellett, a világbajnoki címvédő odatette magát, és utolérhetetlen kört futott. Ebben segítségére volt Sergio Pérez balesete is, ami miatt jó félórán keresztül állt a kvalifikáció, és ami miatt Hamilton a Q3-ban nem tudott jó kört futni.

Sebastian Vettel a Forma-1-es Monacói Nagydíj szabaedzésén 2011 májusában

Rosberg és Liuzzi is balesetet szenvedett a délelőtti szabadedzésen, emiatt kérdéses volt, hogy össze tudják-e rakni az autóikat az időmérőre. Nos, Rosbergén jól dolgoztak a Mercedes szerelői, így az első szakasz végére kimehetett a pályára, és szuper lágy gumikon futhatott néhány kört, így simán biztosította a továbbjutását.

Liuzzi Hispaniáját viszont nem tudták megjavítani, így ő nem futott egyetlen kört sem. Az azonban meglepőbb volt, hogy csapattársa, Karthikeyan is a boxban ragadt, állítólag ő is műszaki gondokkal küzdött. Kérdés, hogy a versenyigazgatóság elfogadja-e ezt, és engedik-e őt rajtolni annak ellenére, hogy nincs 107 százalékon belüli ideje.

A menőknek nem okozott gondot biztosítani a részvételüket a Q2-ben, a legtöbben csak lágy - ezúttal a keményebbnek számító - keverékű kereket használták, de azért Rosberg mellett Schumacher is feltette a szuper lágyat. A kieső helyeken a két garázsban álló Hispanián, a két Lotuson és a két Virginen kívül Jaime Alguersuari végzett. Az első Hamilton lett.

A második szakaszban nem sokáig vártak a pilóták a szuper lágy gumik felrakásával, kivéve Felipe Massát. Ő az utolsó pár percig a keményebb keveréken körözött, de végül úgy döntött, hogy nem kockáztatja a továbbjutását, és ő is kereket cserélt. Az látszott, hogy a Renault-k és a Force Indiák beállítása nem volt a legmegfelelőbb a monacói pályára, Sergio Pérez és Pastor Maldonado viszont remekül ment, ami nem meglepő, ha megemlítjük, hogy a GP2-ben mindketten nyertek itt futamokat.

A Q2-t is Hamilton nyerte, de csak két ezredmásodperccel Vettel előtt. Csapattársaik, Button és Webber, a két Ferrari, a két Mercedes és Pérez valamint Maldonado végeztek az első tízben.

A harmadik szakaszban először Button került 1 perc 14 másodperc alá, de nem sokkal később Vettel 1:13.556-ot futott, ami szinte megdönthetetlennek tűnt. Épp következett volna az időmérő edzés hajrája, amik Pérez súlyos balesetet szenvedett. Ugyanott hibázott, ahol délelőtt Rosberg: az alagút kijáratánál kicsúszott az autója hátulja, az eleje összetört a falon, majd továbbcsúszott, de szerencsétlenebbül "esett", mint a Mercedes versenyzője, az alagútkijáratot követő lassító túlsó felén lévő gumifalba csapódott. Nem tudott kiszállni az autójából, és a gyorsan megérkező mentőknek is sokáig tartott kiszedni, de az első hírek szerint végig eszméleténél volt, beszélgetett az orvossal, és csak a lába sérült meg.

Az edzés jó félórán keresztül szünetelt, és gyakorlatilag mindenkinek csak egy-egy gyors körre maradt ideje. Hamilton még nem rendelkezett mért idővel, így neki különösen küzdenie kellett - volna. A hetedik helyre tudott befutni, és mivel senki nem tudott jó tempót menni, a legtöbben be sem fejezték a körüket, és akik igen, azok sem tudtak javítani. Így tehát maradt a baleset előtt kialakult állás: Vettel, Button és Webber végeztek az első három helyen.

Forma-1, Monacói Nagydíj, az időmérő edzés végeredménye:

Forma-1 Monacói Nagydíj időmérő edzés