Bajnokok Ligája

Győzött a jobb, a Barcelona negyedszer lett Európa legjobbja

A Barcelona mindhárom támadója, Pedro, Messi és Villa is betalált a Manchester United ellen, ezzel a katalán csapat teljesen megérdemelten 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedet, és megnyerte a Bajnokok Ligája 2010-2011-es kiírását.

Villa döntötte el végleg a találkozót - Fotó: AFP

A Barcelona vagy a Manchester United lesz negyedszer Európa legjobb klubcsapata? Ez volt a kérdése 2011 legfontosabb nemzetközi futballmérkőzésének. A Manchester United kapta idén a legkevesebb gólt (4) a sorozatban, míg a katalánok szerezték a legtöbbet (27). A Barcelona 62, a MU pedig 58 százalékban birtokolta a labdát. Az angolok nem veszítettek el egy mérkőzést sem, kilenc győzelemmel és három döntetlennel jutottak el a fináléig, míg a Barcelona egyszer veszített, az Arsenal ellen 2:1-re. A két csapat eddig tízszer találkozott a BL-ben, mindkét gárda háromszor győzött, négy alkalommal pedig döntetlenre végeztek.

A katalánoknál Gabriel Militóra sérülés, José Pintóra eltiltás miatt nem számíthatott Josep Guardiola. Ennek ellenére nem kis meglepetést okozott a kezdőcsapat kihirdetésénél, ugyanis Carles Puyolt a padra ültette, helyette Javier Mascherano kezdett a katalánoknál, csakúgy mint a májműtéten szezon közben átesett Éric Abidal.

Sir Alex Ferguson mindenkire számíthatott, bár Darren Fletcher erőnléte 90 percet nem bírt volna, ezért a cserék közé nevezte őt a menedzser. Kezdett viszont Antonio Valencia, Nani a kispadra ült, ám Dimitar Berbatov még oda sem fért.

A mérkőzésnek magyar főszereplői is voltak, hiszen Kassai Viktor volt a Wembleyben rendezett találkozó játékvezetője, az ő munkáját Erős Gábor és Ring György asszisztensek, továbbá a két kapunál elhelyezkedő Fábián Mihály és Bognár Tamás segítették, Vad II István pedig a tartalék játékvezető volt. Az UEFA a mérkőzésre még egy asszisztenst jelölt Kispál Róbert személyében.

Az első percekben a Manchester United volt aktívabb, a Barcelona játékosai kissé megilletődöttnek tűntek. A 8. percben van der Sar indította a Mascheranót magáról lerázó Rooneyt, ám Valdes bravúros vetődéssel menteni tudott előle. A 11. percben Piqué lőtt kis híján öngólt, de a katalán kapus mentett, majd Villa lövését blokkolták a másik oldalon. Ezt követően kissé magához tért a Barcelona, átvette a játék irányítását. A 16. percben alakult ki az első igazi helyzet, Xavi jobb oldali beadását Pedro nyolc méterről, középről a bal sarok mellé lőtte.

A 22. percben Evra mellől lőtt Villa, 12 méterről jobbról, de van der Sar vetődve hárított a jobb alsó elől. A 27. percben aztán fantasztikus támadás végén megszerezte a vezetést a katalán csapat, Iniesta és Xavi hozta fel a labdát, utóbbi keresztbe passzolt Pedrónak Ferdinand mellett, ő pedig nyolc méterről a rövid alsóba gurított, van der Sar a közelben sem volt (1-0).

Pedro szerezte meg a vezetést a Barcának - Fotó: AFP

Úgy tűnt, a katalánok el is dönthetik a trófea sorsát, ám a 34. percben elvesztették a labdát a saját térfelükön, Rooney kényszerítőzött Giggsszel (aki lesen kapta a labdát), majd 12 méterről felvarrta a jobb felső sarokba (1-1).

A 41. percben egy remek szabadrúgás-kombináció során Xavi, Busquets, Pedro lett volna a labda útja, de utóbbi lemaradt a begurításról. Még két perccel az első félidő vége előtt is visszaszerezhette volna a vezetést a Barcelona, Messi adott kötényt Vidicsnek, Villáé lett a labda, aki visszatette középre, ám az argentin lemaradt róla. Így 1-1-es döntetlennel vonultak a csapatok a félidőre.

Az 52. percben Alves lőtt, de van der Sarról kipattant a labda, majd Evra felszabadított a kapu előterében. Két percre rá viszont már nem tudtak menteni az angolok, Iniesta tette oda Messinek, aki kettőt tolt rajta, majd mivel a védők nem léptek ki rá, 18 méterről a kapu közepébe lőtt, van der Sar ebben is ludas volt (2-1).

A 63. percben ismét a kétszeres aranylabdás került helyzetbe, a holland kapus ezúttal védeni tudott. Három percre rá Iniesta labdáját Alves adta be a jobb oldalról, Messi sarkalni akart, de Fábio mentett. A katalán csapat fickándozott, sorra dolgozta ki a helyzeteit, a Manchesternek nem sok köze volt a mérkőzéshez.

A 69. percben Messi cselezett ki gyakorlatilag mindenkit, majd középre tette a labdát, ám pontatlanul, Evra és Carrick azonban odaadták a labdát Busquetsnek, aki Villának passzolt, ő pedig 16 méterről a bal felső sarokba emelt (3-1).

Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó, bár a Manchester United próbált előre menni becsülettel, de nem találtak fogást a katalánokon. A találkozó szép lassan befejeződött, a jól bíráskodó Kassai Viktor hármas sípja pedig azt jelentette, hogy a Barcelona negyedszer nyerte meg Európa legrangosabb kupasorozatát.

Bajnokok Ligája, döntő:

Barcelona-Manchester United 3-1 (1-1)
London, Wembley Stadion, 86 ezer néző
Vezette: Kassai Viktor (Erős Gábor, Ring György).

Barcelona: Valdés - Alves (Puyol, 88.), Mascherano, Piqué, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro (Afellay, 92.), Messi, Villa (Keita, 86.)

Manchester United: Van der Sar - Fabio (Nani, 69.), Ferdinand, Vidics, Evra - Valencia, Carrick (Scholes, 77.), Giggs, Pak - Rooney, Hernández

Gólszerző: Pedro (27.), Messi (54.), Villa (69.), ill. Rooney (33.)