Dopping

A labor tagadja Hamilton Armstronggal kapcsolatos vádjait

  • MTI

Az érintett svájci doppingvizsgálati laboratórium vezetője visszautasította Tyler Hamilton amerikai kerékpáros vádját, amely szerint a korábbi csapattárs, a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong pozitív mintát szolgáltatott a 2001-es Tour de Suisse viadalon.

Martial Saugy a Neue Züricher Zeitung pénteki számában cáfolta azt is, hogy a labor igyekezett volna elleplezni az amerikai sztár svájci lebukását: "Négy vizeletmintában gyanúsan magas EPO-értéket mértünk az Armstrong által megnyert viadalon, de egyik minta sem az amerikaié volt. A teszteredményeket nem rejtegettük" - mondta.

Hamilton a CBS amerikai hírtelevízió vasárnap esti "60 perc" című műsorában úgy emlékezett: Armstrong azt mondta neki, hogy a 2001-es svájci körversenyen eritropoetinnel (EPO) fennakadt a vizsgálaton, de az UCI, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség közbenjárására megúszta a büntetést.

"Tudom, hogy korábban produkált pozitív tesztet, ezt ő mondta nekem. (...) Voltak, akik gondoskodtak róla. Nem ismerem az ügy pontos részleteit, de azt tudom, hogy Lance emberei, valamint a másik oldal, azaz a nemzetközi szövetség képviselői kidolgozták, miként lehetne ezt az ügyet eltussolni" - fogalmazott Hamilton, aki a 2004-es athéni olimpián megnyerte az egyéni időfutamot, és már akkor doppingügybe keveredett, de végül a második teszt nem igazolta vétkességét, így megtarthatta aranyérmét. Egy hónappal később azonban a Vuelta a Espanán újra lebukott, és akkor kétéves eltiltást kapott. 2007-ben tért vissza, ám 2009 februárjában, egy versenyen kívüli ellenőrzésen megint tiltott szert találtak szervezetében. Ezután bejelentette visszavonulását, hazája doppingellenes ügynöksége pedig nyolc évre tiltotta el.