Sakk

Borisz Gelfand lesz Anand új kihívója

  • VNA

Új kihívó vár az indiai sakk világbajnok Viswanathan Anandra – jövő tavasszal a 42 éves Borisz Gelfand lesz az ellenfele a címmérkőzésen.

Új kihívóval szembesül a regnáló sakk világbajnok, az indiai Viswanathan Anand. Az tatárföldi Kazanyban ugyanis véget ért világbajnok jelöltek döntője, ahol a minszki születésű, de már izraeli színekben szereplő Borisz Gelfand 3,5 – 2,5 arányban legyőzte az orosz nagymestert, Alexandr Griscsukot. A győzelemnek köszönhetően a 42 esztendős Gelfand jövő tavasszal kihívhatja a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) aktuális világbajnokát, a „madrasi tigris” becenévre hallgató Anandot.

A hat játszmából álló döntőben az egyetlen sikert éppen az utolsó parti hozta, ahol Gelfand 35 lépés és közel négyórányi játék után nyerte meg a mérkőzést. Griscsuk pedig nem könnyű ágon jutott be a fináléba, hiszen a döntőért az egykoron Lékó Péter ellen a világbajnoki döntőben vitézkedő Vlagyimir Kramnyikot győzte le. Gelfand az amerikai színekben játszó Gata Kamsky ellen győzött az elődöntőben.

Bár a nemzetközi sakkéletben az utóbbi években sorra jelentkeznek a fiatalok, érdekes, hogy a jövő április-májusban (később kijelölendő helyszínen) esedékes fináléban majd két, a negyvenes éveinek elején járó sakkozó találkozik egymással. A mindössze húsz esztendős, jelenleg a világranglista második helyén (éppen Anand mögött) álló Magnus Carlsen nem is szerepelt a kazanyi tornán, a norvég sakkozó ugyanis a lebonyolítási rendszert kifogásolva el sem indult. A torna esélyesének kikiáltott, a világranglista harmadik helyén álló örmény Levon Aronjan éppen Griscsuktól szenvedett vereséget rájátszásban, ahol rapid partik döntöttek a továbbjutásról. A legjobb magyar sakkozó, Lékó Péter sem volt ott a kazanyi tornán, aki az utóbbi fél évet pihenéssel és karrierje további szakaszára történő felkészüléssel töltötte.