Jégkorong

Bikov belebukott az oroszok vb-kudarcába

  • VNA

Az oroszok világbajnoki negyedik helyezése után nem hosszabbították meg Vjacseszlav Bikov szövetségi kapitány lejáró szerződését.

A közelmúltban véget ért szlovákiai jégkorong világbajnokságon a negyedik helyen végzett az orosz válogatott. Mivel a csapat az ezt megelőző négy vb-n mindig dobogón végzett, így várható volt, hogy nem tárt karokkal és virágcsokrokkal fogadják majd otthon a csapat edzőjét, Vjacseszlav Bikovot. A játékosként 1988-ban és 1992-ben olimpiai bajnokságot, emellett pedig további öt vb-t nyerő Bikov lejáró szerződését végül nem is hosszabbították meg – ráadásul távozik segítője, Igor Zaharkin is. Az Interfax orosz hírügynökségnek csütörtökön nyilatkozó egyik szövetségi szóvivő csak annyit mondott: "a negyedik hely nálunk nem elég".

Bikov lehetséges utódaként egykori játékostársát, a védőként hokizó Zinetula Biljaletgyinovot, a Barsz Kazany vezetőedzőjét emlegetik. A 2006 óta szövetségi kapitányként dolgozó Bikov 2008-ban és 2009-ben is vb-címig vezette az orosz együttest, most viszont ő lett immáron a negyedik tréner, akitől megváltak a vb óta: korábban a lett, a szlovák és fehérorosz kapitány munkáját köszönték meg.