Olimpia 2020

Hirosima is visszalépett a pályázattól

  • VNA

Egyelőre nem jön létre a történelmi jelentőségű pályázat, hiszen Nagaszaki után a társpályázó Hirosima is visszalépett a 2020-es kandidációtól.

Első hallásra nemes ötletnek tűnt az, hogy a második világháborúban az atombomba támadások okán világszerte ismertté vált két japán város, Hirosima és Nagaszaki közösen pályázzon olimpiai rendezésre. A kezdeti lelkesedést és a semleges szemlélők jóváhagyó bólogatását aztán hamarosan lehűtötte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentése, amely emlékeztetett az Olimpiai Charta azon pontjára, amely szerint egy olimpiát csak egyetlen város rendezhet meg.
 
Persze korábban is volt már példa több város bevonására az olimpián (pl. legutóbb Vancouver-Whistler, vagy 2008-ban Peking és Quingdao, valamint Hongkong is együtt rendezett). Ezen pályázatok különlegessége volt viszont, hogy egy főpályázó volt csak, a többiek úgynevezett társrendező (co-host) státuszban szerepelhettek. Ez a felállás a NOB vezetői szerint már működőképes lehetett volna a két japán város esetében is, feltéve, hogy egyikük vállalja az áldozatot és a jóval kisebb publicitást és rangot kínáló társrendezői státuszt. A kisebb méretű és harmad annyi lakossal rendelkező Nagaszaki azonban nem vállalta ezt az alárendeltséget, így végül tavaly áprilisban kilépett az első ránézésre tökéletes békeüzenettel kecsegtető pályázatból.
 
Nagaszaki visszalépését követően Hirosima előbb úgy döntött, hogy tovább folytatja a pályázati folyamatot és versenybe száll a 2020-as olimpia megrendezésért. Ez a lelkesedés azonban végül náluk is véget ért, a gazdasági racionalitás (és talán a Japánt sújtó idei földrengés és cunami) és az alacsony fokú társadalmai támogatottság miatt végül a kandidáció törlése mellett döntöttek. A Hirosima élére idén tavasszal került polgármester, Kazumi Matsui már nem támogatta olyan lelkesen az olimpia gondolatot, mint elődje, Tadatoshi Akiba, így vasárnap a város vezető testülete határozatban rögzítette a pályázati folyamat végét.

Amúgy már a házi belső pályáztatásnál sem lett volna könnyű dolga Hirosimának, hiszen a 2016-os olimpiáért is harcba induló Tokióval is meg kellett volna küzdenie (egy ország csak egyetlen várost jelölhet a pályázat során). Japán korábban háromszor rendezett már olimpiai játékokat (1964-Tokió, 1972-Sapporo, 1998-Nagano).