NHL

Újabb Thomas-parádé, már csak egy győzelem kell a Bostonnak

Harmincnégy lövésből harminchármat hárított a Bruins kapusa

A Boston Bruins győzött az NHL keleti főcsoportdöntőjének ötödik mérkőzésén a rájátszásban, ezzel 3-2-re vezet a Tampa Bay Lightning ellen, és már csak egy győzelemre van szüksége ahhoz, hogy a nagydöntőbe kerüljön. A hétfő esti mérkőzés hőse - idén már nem először - a Boston kapusa, Tim Thomas volt, aki ugyan az első kapujára tartó lövésből gólt kapott, de utána a legnagyobb helyzeteket is kifogta, ezzel átlendítve csapatát az igencsak visszafogott kezdésen.

1 perc 9 másodperc után már vezetett a vendég Tampa Bay, ami azért nem olyan meglepő az NHL-ben, mint az, hogy a Boston az egész első harmadban csak négy kapura tartó lövést tudott összehozni. A Lightning ezzel szemben 14-et, ráadásul a Bruinsra jellemző keménységnek köszönhetően többször is emberelőnyben játszhattak a floridaiak, amiknek kihasználásban talán a legjobbnak számítottak a szezonban. Mégsem tudtak újabb gólt szerezni, mert Tim Thomas a leglehetetlenebb helyzetekből is győztesen jött ki, és megvédte kapuját a találattól.

Tim Thomas, a Boston Bruins kapusa örül a Tampa Bay Lightning ellen 3-1-re megnyert mérkőzés végén az NHL rájátszásában 2011 májusában

A kritikus időszakot tehát kihúzták, és a második harmadra már fel tudtak pörögni a hazaiak. Egy megnyert buli után Horton bombájával egyenlítettek, majd Bergeron remek passza Marchandot találta meg a Tampa kapuja előtt, aki ki tudta használni a ziccert. Érdekes egyébként, hogy a vendégek kapuját ezúttal nem az a Dwayne Roloson őrizte, aki a párharc kezdete előtt a legjobb mutatókkal rendelkezett. Az előző mérkőzésen ugyanis három gyors gól után lekapta őt edzője, és mivel Mike Smith hibátlanul helyettesítette, ezúttal is ő kezdhetett.

Ahogy láthattuk, ez a húzás nem biztos, hogy bejött, mert nagy hibákat ugyan nem követett el, mégis lehet, hogy többre ment volna a Lightning a karizmatikus veterán Rolosonnal. Persze innen utólag könnyű megmondani Guy Bouchernek, hogy mit hogy kellett volna...

A lényeg, hogy a hajrában a Tampa Bay az egyenlítés reményében lehozta kapusát is, ezt azonban a Bruins tudta kihasználni, és végül 3-1-re nyerte a mérkőzést, aminek a végén még az ellenfél edzője is Tim Thomast dicsérte: "Ez ellen a kapus ellen ennél sokkal-sokkal több kell. Csodák kellenek. Ő is csodákat művel a kapuban, ezért nekünk is csodákat kell kerítenünk valahonnan."

A meccs összefoglalója

A Lightning következő lehetősége a csodatételre szerdán lesz, méghozzá hazai jégen. Ha ki akarják harcolni a hetedik mérkőzést, vissza kell térniük azokhoz a dolgokhoz, amik korábban működtek: szükségük van egy jó Rolosonra hátul, és kíméletlenül ki kell használniuk az emberelőnyeiket elöl.

NHL rájátszás