Videoton

Bemutatkozott Paulo Sousa

Megérkezett Magyarországra Paulo Sousa, a Videoton új vezetőedzője. A portugál trénert a fehérvári klub sajtótájékoztató keretében mutatta be, ahol a 40 éves szakember elmondta, hogy örömmel vállalta el a Vidi irányítását, és reméli, hogy a magyar futball felemelkedéséhez is hozzá tud járulni.

Névjegy
Született: 1970. augusztus 30., Viseu (Portugália)
Válogatottság/gól: 51/0 (1991-2002)
Klubjai játékosként: Benfica (1989–1993), Sporting Lisboa (1993–1994), Juventus (1994-1996), Borussia Dortmund (1996-1997), Internazionale (1998–1999), Parma (2000), Panathinaikosz (2000-2001), Espanyol (2002)
Klubjai edzőként: Queens Park Rangers (2008-2009), Swansea City (2009-2010), Leicester City (2010), Videoton FC (2011-)
Legnagyobb sikerei játékosként:
- Bajnokok Ligája-győztes (1996, 1997)
- Klubvilágkupa-győztes (1997)
- Európa-bajnoki bronzérmes (2000)
- U20-as világbajnok (1989)
- olasz bajnok (1996)
- olasz kupagyőztes (1995)
- olasz Szuperkupa-győztes (1995)
- portugál bajnok (1991)
- portugál kupagyőztes (1992)

"Boldog vagyok, hogy ennyien kiváncsiak rám. Hatéves korom óta a futballban élek, és remélem, hogy ebből a hosszú, sikeres pályafutásnak a gyümölcséből át tudok adni. Portugál vagyok, dolgoztam már külföldön, tudom, hogy nagyok az elvárások velem szemben. Boldog vagyok, hogy a klub, annak tulajdonosa hisz bennem, bízik a tudásomban, és biztos vagyok benne, sikeresek leszünk. Garancsi István tulajdonos megbízásából Vladan Filipovics keresett meg, és amikor elkezdtünk beszélgetni, azt kérdeztem, van-e a klubnak annyi ambíciója, mint nekem. Az igen után elkezdtem Magyarországra járni, néztem a csapatot élőben és dvd-ken. Tizenhét meccset láttam dvd-n! Tény, a magyar futball most nem túl kapós a nemzetközi piacon, de azon leszünk, hogy ezen változtassunk" - mondta a riporterek előtt Sousa.

"Az győzött meg, hogy elfogadjam a Videoton ajánlatát, hogy láttam a tulajdonos, a támogatók és a menedzsment ambícióját. Tudom, hogy megkapom azt a segítséget, hogy jó csapatot építsünk. A Videoton jó infrastrukturális lehetőségekkel rendelkezik, és a vezetőség szabad kezet ad, hogy megvalósítsam az elképzeléseimet."

"Tudom, hogy neveket várnak most tőlem, de ez még korai. Én egyébként is azt mondom, első a klub, és a játékosok csak utána következnek. Természetesen vannak nevek a fejemben, hozok majd játékosokat, de haladjunk lépésenként. Ugyanez vonatkozik a szakmai stábra is. Június 9-re biztosan kialakul a stábom, ebben épp úgy lesznek magyarok, mint külföldiek. Visszatérve az új játékosokra: ezzel a kérdéssel nem szabad kapkodni. Értékelni kell egy-egy játékos tudását, árát, és ez alapján kell dönteni. Én úgy látom, nem egy projektet kezdünk, aminek meghatározzuk az elejét és a végét, hanem egy folyamatot, amely állandóan fejlődik. Nem hetekben, hónapokban, de nem is egy évben gondolkodunk, egyelőre hároméves programban gondolkodunk, amelynek a végére a Bajnokok Ligájában is jegyzett csapatot építenénk" - mondta terveiről a 40 éves edző.

Paulo Souza bemutatkozott a Videotonnál

"Nagyon boldog vagyok, egyben nagy megtiszteltetésnek érzem, ha egy klub engem kér fel a szakmai munka irányítására. Első benyomásaim alapján egy nagyon komoly lehetőség számomra a Videoton csapatának irányítása. A klubbal közösen nagy dolgokra lehetünk képesek. Nagyon alapos, a részletekre abszolút odafigyelő edzőnek tartom magam, aki odafigyel a játékosaira, ugyanakkor romantikus ember is vagyok, aki szereti viszontlátni a csapattól a futball szépségeit, finomságait. Bizonyos szinten reálisnak is kell lennem, hiszen a szép játék nem minden, a legfontosabb, hogy megnyerjük a meccseinket. Szeretem látni, hogy a csapatom ambíciózus, tele van tervekkel, igyekszem majd úgy dolgozni a csapattal, hogy a mindennapi apró sikereket fel tudjuk használni a ránk váró tétmérkőzések megnyerésére. A klub iránti elkötelezettség, fegyelem, őszinteség, ezeket várom el a játékosoktól, hiszen csak így lehetünk sikeresek. A Videoton megtett néhány lépést, nagyon fontos lépést, azonban tovább kell mennünk előre, még az eddigieknél is erősebben, hogy elérjünk egy újabb, magasabb szintet" - ezt már a Videoton hivatalos oldalának nyilatkozta Sousa.

"Úgy gondolom, hogy a magyar futball fejlődésének komoly alapjai lehetnek. Az elmúlt években több kitűnő játékos került ki külfödre, akik meghatározó szerepet töltenek be klubcsapataikban. Ez azonban nem minden, csak egy állomásnak tekinthető, azt kell elérni, hogy a magyar labdarúgás azt a helyet foglalja el Európában, amit az ötvenes, hatvanas években láthattunk. Ehhez hozzájárulhat egy olyan élcsapat, mint a Videoton, remélem, ebben én is tudok segíteni. Természetesen ez egy hosszú távú folyamat, ami komoly munkát igényel. Én és a stábom készen állunk arra, hogy a Videotont egy magasabb szintre próbáljuk emelni, és ezzel talán tudunk segítni a magyar labdarúgás felemelkedésén is. Keményen fel kell készülnünk, és dolgoznunk kell ezért a célért. Az üzenetem így szól a szurkolóknak: ez egy nagyon-nagyon komoly klub, amely évről-évre próbál folyamatosan fejlődni. Nagy tervekkel vágok neki a munkának, de ezt várom el a játékosaimtól is, hiszen az ambíció nagyon fontos a futballban. Azt kérem a szurkolóktól, hogy minden nap, amikor mérkőzés van, jöjjenek ki a stadionba, és támogassanak minket, mert nagy szükségünk van a segítségükre. A Videoton FC nemzetközi szinten is meghatározó csapat lehet Európában, ezt azonban csak közösen érhetjük el."

A 2010-2111-es idényben története első bajnoki aranyát megszerző Videoton május 15-én jelentette be, hogy Paulo Sousát nevezték ki vezetőedzőnek. A klubot elsőségre vezető tréner, dr. Mezey György szerződése lejárt, azt nem kívánták meghosszabbítani.