Bajnokok Ligája

A Barcelona valószínűleg előrehozza a londoni utazást

Az újabb izlandi vulkánkitörés átírja a katalánok menetrendjét

Spanyol források szerint szinte biztos, a Barcelona labdarúgócsapata csütörtök helyett már legkésőbb szerdán elutazik Londonba, a Bajnokok Ligája döntőjének helyszínére. Később erre repülővel már valószínűleg nem lenne lehetőségük, mivel úgy tűnik, lezárják Nyugat-Európa légterét az izlandi Grímsvötn vulkán kitörése miatt.

Ahogy arról hétfőn már írtunk, a Grímsvötn kitörése az Eyjafjallajökull 2010-es aktivitásához hasonlóan várhatóan hamufelhővel borítja be Európa egy részét, és emiatt korlátozni kell a légiközlekedést. Bár ezúttal más összetételű, nehezebb részecskékből álló felhőről beszélhetünk, Észak-Írországot és Skóciát már így is elérte, és a légiirányítást összehangoló brüsszeli központú Eurocontrol műveleti vezetőjének Twitter-bejegyzése szerint "A legtöbb légitársaság törli a területet érintő járatait, összesen 252-t."

Josep Guardiola, a Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője a Manchester United elleni Bajnokok Ligája-döntő előtt egy sajtótájlkoztatón 2011 májusában

A Barcelona labdarúgói eredetileg csütörtök délután 4 órakor indultak volna Londonba, de szinte biztos, hogy előrehozzák az utazást. Az El Mundo Deportivo értesülései szerint már keddre, a klubhoz közelebb álló Sport szerint azonban szerdára. Két nappal átszervezni a dolgokat ugyanis annyira bonyolult lenne, hogy csak akkor választják ezt a lehetőséget, ha kritikussá válik a helyzet. Elképzelhető, hogy a brit légtér így is zárva lesz, ebben az esetben Párizsig repülnek, onnan pedig a Csalagúton át vonattal utaznak Angliába.

Az előrejelzések szerint a mostani kitörés nem fog annyi gondot okozni, mint a tavalyi, Izland vasárnap lezárt légterét részben már meg is nyitották. Ha viszont a hét második felében Európa többi része felett nem lehet repülni, az a Barcelona szurkolóit érzékenyen érintheti. Ők érthető módon nehezebben szervezik át az utazásaikat, így az is elképzelhető, hogy a számukra fenntartott szektorok nem telnek meg a Wembley Stadionban szombat este.

Frissítés: Az illetékesek úgy döntöttek, hogy már kedden útra kel a csapat.