NHL

Magát verte a San Jose, a döntő kapujában a Vancouver

A negyedik mérkőzésen a harmadik győzelmét aratta a Vancouver Canucks a San Jose Sharks elleni párharcban az NHL rájátszásában. Az alapszakasz legjobbja ezzel már csak egy diadalra van attól, hogy bekerüljön a Stanley Kupa-döntőbe. A vasárnap esti mérkőzésen szinte végig fölényben játszott a Sharks, de a második harmad közepén perceken keresztül szinte folyamatosan kettős emberhátrányban volt, ezt pedig három góllal használta ki a Canucks, és ezzel el is döntötte a meccset.

Az első harmad nem a Vancouver győzelmét sejtette, mivel fél perc sem telt el, és máris emberhátrányba került a Canucks. Ezt követően még négy kiállítást szedtek össze a második játékrész elejéig, de mindegyiket ki tudták védekezni, pedig ez korábban nem jellemezte őket. A főcsoportddöntőben eddigi 13 előnyéből 6 gólt szerzett a Sharks, azaz majdnem 50 százalékos volt a teljesítménye. Ez a bravúros védekezés pedig erőt adott a kanadai együttesnek, és a harmad közepén két percnyi játékidő alatt el is döntötték a találkozót.

Antti Niemi, a San Jose Sharks kapusa és Alexandre Burrows, a Vancouver Canucks csatára a két csapat NHL-mérkőzésén a 2011-es rájátszásban

Ehhez azonban kellett a San Jose játékosainak fegyelmezetlensége - vagy épp a védekezésük gyengesége - is. Sorozatban gyűjtötték ugyanis a büntetéseket, így a Vancouver állandóan kettős előnyben játszhatott. Az első kiállított Dany Heatley volt, magas bot miatt küldték ki. Kevesebb mint egy perccel később Torrey Mitchell is mellé ült a büntetőpadra akasztásért, a Canucks pedig higgadtan játszva gólt szerzett 5 a 3 ellen. (0-1) Heatley visszajöhetett, de Mitchell kis idő múlva megint társat kapott: Ryane Clowe azért ment ki, mert túl sokan voltak a hazaiak a jégen. A Vancouver ezúttal is büntetett. (0-2) Ez Mitchell kiállításának végét jelentette, de néhány másodpercnyi játék után Douglas Murray kitüttöe a korongot a játéktérről, időhúzás miatt őt is kiküldték. Újabb kettős előny, újabb Canucks-gól. (0-3) Mindez 1 perc 55 másodpercnyi tiszta játékidő alatt.

A záró harmad elején a háromhoz Alexandre Burrows hozzátett még egyet, ezúttal egyenlő létszámban. Ilettve egész pontosan kettő az egy ellen ugrottak meg Henrik Sedinnel, aki fantasztikus gólpassz osztott ki a kapujából kitörő Niemi lábai között. Sedin egyébként mind a négy gólnál gólpasszadóként jeleskedett, de háromnál az ikertestvérének, Danielnek is behúztak egy-egy asszisztot. Rajtuk kívül pedig Sami Salo is három pontig jutott két találat és egy gólpassz formájában.

A mérkőzés összefoglalója

A hajrában a San Jose még megpróbálta a lehetetlent, nagy nyomás alá helyezte a vendégek kapuját - 17-szer lőttek kapura csak a harmadik játékrészben -, de csak kétszer tudott a hálóba találni így a Canucks megszerezte harmadik győzelmét, és már csak egyre van szüksége ahhoz, hogy a nagydöntőbe jusson. Ezt kedden este hazai jégen szerezheti meg.

NHL rájátszás