Bajnokok Ligája

A Barcelonának megint buszoznia kell az izlandi vulkánok miatt?

Szombat éjjel sűrű hamufelhő tört fel Izland legaktívabb vulkánjának, a Grímsvötnnek a kráteréből, ami feljutott a troposzféra - az ember által is lakott legalsó légköri réteg - felső részeibe is, és így veszélyezteti a légiközlekedést. Csakúgy, mint 2010 tavaszán az Eyjafjallajökull kitörése, ami miatt szinte egész Európában légtérzárat rendeltek el, így arra kényszerítve több sportegyesületet - köztük a Barcelona focicsapatát is -, hogy busszal közlekedjenek a repülőgépek helyett. A mostani kitörés miatt egyelőre csak Izland légterét zárták le, de a brit meteorológusok nem épp derűlátóak a közeljövőt illetően.

A Grímsvötn vulkán kitörése Izlandon 2011 májusában

A Barcelona tavaly busszal utazott az Inter elleni BL-elődöntő első mérkőzésére, és a fárasztó utazást emlegették a 3-1-es milánói vereség egyik legfontosabb okaként. Előfordulhat, hogy a katalánoknak most a szombati, Wembley-beli fináléra kell közúton utazniuk, mivel újabb légtérzár várható a hét második felére.

A Grímsvötn kitörése az izlandi geológusok szerint jóval hevesebb, mint az Eyjafjallajökullé volt tavaly, ugyanakkor vannak biztató jelek is. A széljárás most kedvezőbb, lassabban terjed szét a hamufelhő, ráadásul az összetétele is más, mint a tavalyi. Nagyobb, durvább szemcsékből áll, amelyek hamarabb lezuhannak, kisebb távolságot tesznek meg a levegőben. Ennek ellenére valószínű, hogy kedden eléri Észak-Skócia légterét, és csütörtökön vagy pénteken az Egyesült Királyság déli részét, Franciaországot vagy akár Spanyolországot is.

A Grímsvötn vulkán kitörése Izlandon 2011 májusában

A 2010-es légtérzár - ami a legnagyobb volt Európában a II. világháború óta - kapcsán sokan felvetették, hogy nem reagálták-e túl az illetékesek az eseményeket, de a legújabb kutatások szerint jól jártak el. Izlandi és dán tudósok szerint ugyanis a hamuban - különösen a kitörés korai szakaszában - nagyon sok volt az éles, csiszoló hatású részecske, amik nagy károkat tehettek volna a repülőgépek motorjában.

Így tehát valószínűnek tűnik, hogy az egyelőre csak Izlandra érvényes korlátozásokat ezúttal is kiterjesztik majd a kontinens többi részére. Ez pedig azt jelenti, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája résztvevői is csak busszal utazhatnak Londonba. Nyilvánvaló, hogy ez a Manchester Unitednek jóval kisebb kellemetlenséget okoz, mint a Barcelonának, amely bő 1200 kilométerrel messzebb "lakik".

A Grímsvötn vulkán kitörése Izlandon 2011 májusában

Izland az Eurázsiai és Észak-amerikai kőzetlemezek határát jelentő Észak-atlanti-hátságon fekszik. A tektonikus lemezek itt távolodnak egymástől, és folyamatos a kőzetolvadékok feláramlása. Így a szigetország teljes egészében vulkanikus eredetű terület. A tűzhányóinak nagy része jégtakarók alatt helyezkedik el, így a most kitört Grímsvötn a legnagyobb, a Vatnajökull alatt. Emiatt a kitörései rendre hirtelen olvadásokat, és óriási árvizeket okoznak. A vulkán legutóbb 2004-ben volt aktív. Akkor csak átirányítani kellett egyes repülőjáratokat, egyetlen országban sem vezettek be más korlátozásokat.