Atlétika

Patrick Makau az év atlétája a hosszútávfutóknál

A hosszútávfutó-és maratonversenyek szervezőit tömörítő világszervezet (AIMS) és annak vezető szponzora, az ASICS a kenyai Patrick Makaut választotta meg a 2010-es év atlétájának. Makau első alkalommal nyerte el az elismerést, ami az egyik legrangosabb a futók világában.

Patrick Makau az Aranycipő-díjjalAz 1992-ben alapított Aranycipő-díjat Bo Edsberger, a göteborgi félmaratoni viadal versenyigazgatója adta át szombaton Makaunak, a vasárnapi verseny előtt. A 26 éves atléta nem az első kenyai, aki ebben az elismerésben részesült, honfitársia közül eddig Benson Masya, Paul Tergat, Josephat Kiprono és Sammy Wanjiru kapta meg a díjat.

Makau 2010-ben kiemelkedő évet zárt, megnyerte a hágai félmaratoni versenyt, a rotterdami és berlini  maratont.

"Ez az első ilyen díjam, de remélem, még sok követi. Nagy megtiszteltetés, hogy a nevem a legnagyobb sportolók között szerepel, szeretném megköszönni a díjat, és egyben a támogatást a szervezet valamennyi tagjának. Idén szeretném folytatni a megkezdett kemény munkát. Még sokat kell tanulnom, de már várom a kihívásokat" - nyilatkozta a csapatban félmaratoni világbajnok futó.