Kajak-kenu

Kozák Danutáék legyőzték Kovácsék párosát

  • MTI

Női K-2 500 m-en a Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó, férfi C-2 1000 m-en pedig - némi meglepetésre - a Széles Gábor, Nagy Péter kettős nyerte a kenusok és női kajakosok idei első Európa- és világbajnoki válogatóját Szegeden.

A szombaton egyesben is győztes Kozák ezzel duplázott, és egy napon belül másodszor bizonyult jobbnak honvédos klubtársánál, a kétszeres olimpiai és 29-szeres világbajnok Kovács Katalinnál, akinek új párjával, Csipes Tamarával ezúttal is be kellett érnie a második hellyel. Az augusztusi, szegedi vb-n ugyanakkor nem lesz lehetőség a duplázásra, mert ha a válogató következő fordulójában is hasonló eredmények születnek, Kozáknak választania kell, hogy egyesben vagy párosban akar vízre szállni a versenyen.
A férfi kenu párosoknál a Széles, Nagy duó sikere mindenképpen váratlan. A győri egység mögött a 2009-ben Európa-bajnok Sáfrán-testvérek végeztek a második helyen, a harmadik pedig a tavaly vb-bronzérmes Tóth Márton, Mike Róbert kettős lett. Az egyesben ötkarikás bajnok Vajda Attila Varga Dáviddal hatodik, az előfutamban leggyorsabb, olimpiai bronzérmes Kozmann György, Kiss Tamás duó pedig csak nyolcadik lett a vasárnapi döntőben.
A válogató műsorába tartozó vasárnapi számok dobogósai a szövetség honlapja alapján:
női K-2 500 m (olimpiai szám):

1. Szabó Gabriella, Kozák Danuta (Domino Honvéd) 1:38.857 p
2. Kovács Katalin, Csipes Tamara (Domino Honvéd) 1:40.015
3. Csernák Petra, Csernák Edina (EDF Démász-Szeged) 1:49.099

férfi C-2 1000 m (olimpiai szám):

1. Széles Gábor, Nagy Péter (Graboplast Győri VSE) 3:32.262 p
2. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (KSI, Dunaferr) 3:33.252
3. Tóth Márton, Mike Róbert (BKV Előre, MTK) 3:33.354

A hazai válogató második felvonását - a férfi kajakosokkal kiegészülve immár mindhárom szakág számára - június 10-12-én rendezik. A belgrádi Eb-re június 17-19-én, az olimpiai kvalifikációs szegedi MOL vb-re pedig augusztus 17. és 21. között kerül sor.