NB I

A Pápa legyőzésével a Ferencvárosé a bronz

Prukner László csapata egyik riválissal sem törődve 3-0-ra győzött hazai pályán a Pápa ellen a Monicomp Liga 30. fordulójában, így biztossá vált, hogy a Ferencváros végzett az Európa Liga-selejtezőt érő harmadik helyen a Monicomp Liga 2010-2011-es szezonjában. A visszavonuló Dragóner Attila góllal járult hozzá a hazaiak sikeréhez.

Már a mérkőzés előtt is remek hangulat uralkodott az Albert Flórián Stadionban. Az első tapsvihar a stadionban tiszteletkört járó női kézilabda csapatnak szólt, hiszen a Fradista lányok nem is olyan régen megnyerték a Kupagyőztesek Európa-kupáját. A második pedig a mérkőzés után visszavonuló védőnek, Dragóner Attilának szólt, aki zöld-fehér labdarúgó-csapat emblematikus figurája.

A hazaiak a saját kezükben tartották sorsukat, a tabellán a harmadik helyen álltak a szezon utolsó mérkőzése előtt, egy ponttal megelőzve a Debrecent. Így ha sikerül legyőzniük a Pápát, akkor Prukner László csapata a dobogó legalsó fokán végez a 2010-2011-es szezonban, és kiharcolja az Európa Liga-selejtezőt.

Ennek ellenére egy szép vendég-lövéssel indult a játékrész, Tóth Gábor próbálkozása szállt el Ranilovic kapuja mellett. A dobogóra esélyes csapatok utolsó fordulós mérkőzései egyébként egyszerre kezdődtek, így a hazaiak hamar megkapták a többi pályáról érkező híreket.
Az első negyed óráig egyetlen nagy helyzet sem alakult ki a kapuk előtt, ehelyett ronda szabálytalanságokat mutattak be a felek. Véber György csapata láthatóan nem tisztelte az ellenfelét, de emiatt többször is csúnyán beleszálltak a Fradi játékosaiba. Eredményképp a vendégek 3-0-ra vezettek a sárga lapok arányában.

A 30. perc tájékán éledezett az FTC, először a félidő legjobbja, Abdi próbálkozott lövéssel, a védők azonban beleléptek a próbálkozásba. A következő támadásnál pedig André Schembri akart a kapuhoz közel, fordulásból gólt szerezni, de Szűcs szögletre tolta a lövést. Kénytelenek is voltak magasabb fokozatra kapcsolni, hiszen Debrecenben megszerezte a vezetést a hazai csapat Coulibaly büntetőjével, így abban a pillanatban a hajdúságiak birtokolták a képzeletbeli harmadik helyet. 

André Schembri szerezte meg a vezetést - Fotó: MTI
A hajrá előtt aztán talpra ugorhattak a drukkerek, hiszen Schembri közelebb lőtte csapatát az Európa Ligához. A 44. percben a rosszul záró Pápa-védők között lépett ki a máltai csatár, és teljesen egyedül vezethette Szűcs Lajos kapuja felé a játékszert. A hálóőr kimozdult, az FTC támadója pedig higgadtan tekerte a vezetést érő gólt a hálóba (1-0). Prukner Lászlóról és az egész csapatról hatalmas lelki teher hullott le, ami a gólörömnél is jól látszódott. Így ismét a Ferencváros volt a dobogós. A találat után gyakorlatilag azonnal jött a szünet, mivel Fábián játékvezető nem hosszabbított.

Véber György tartotta magát a mérkőzés előtti nyilatkozatához, hogy nem adják ingyen a három pontot. Ebben a szellemben futottak ki a pápaiak a második félidőre. Rebryk többször is zavarba hozta a hazai védelmet, de az egyenlítés nem sikerült. Az 54. percben aztán pályára lépett Dragóner Attila, Tutorics helyére, a szurkolók legnagyobb örömére.

A második játékrészben egyébként folyamatos játék csak elvétve volt, mindkét fél rengeteget szabálytalankodott. A Debrecen közben kilátástalan helyzetbe került, mivel a Haladás először egyenlíteni tudott, majd Halmosi Péter góljával már a vezetést is megszerezték. Így az Üllői útiak már csak a Zalaegerszeggel „meccseltek”.

Szűcs a 65. percben egy akción belül két hatalmas védést mutatott be, amikor Schembrit ugratták ki a társak, de a hálóőr leolvasta a máltai gondolatát. A kipattanóra Rósa érkezett, de a pápai portás a második lövést is bravúrral védte.

Aztán a 69. minutumban Abdi és Rósa Dénes indult a vendégkapu irányába, a norvég játékos azonban elönzőzte a lehetőséget. A 71. percben azonban eldőlt a bronzérem kérdése. Rósa harcolt meg egy labdáért sikeresen, majd a megszerzett játékszert az vendégek alapvonaláról ügyesen gurította vissza Abdi elé a tizenhatosra, a légiós pedig lövés helyett a hosszú oldalon érkező Moraleshez passzolt, aki könnyedén lőtt az üres kapuba (2-0). Szűcs Lajosnak nem volt esélye a védésre. Ünnepelhetett a majd’ tízezres közönség, hiszen csapatuk senkivel nem törődve valószínűleg elérte a dobogót. A második góltól kezdve gyarkolatilag alig történt futballra hasonlító esemény a pályán, leszámítva a 89. perc eseményét, amikor Abdi két gyönyörű csellel játszotta üresre magát a bal oldalon, a középrecenterezett labdára pedig a visszavonuló Dragóner Attila érkezett, és góllal búcsúzik a ferencvárosi közönségtől (3-0).

Prukner László csapata így mondhatni simán nyert a Pápa ellen 3-0-ra, amivel a Monicomp Liga 2010-2011-es szezonját a harmadik helyen végezte, és ezzel eldőlt, hogy a zöld-fehérek indulhatnak az Európa Liga selejtezőjében.

Az üldözők közül a Zalaegerszeg 3-1-re tudott Szolnokon nyerni, míg a Debrecen hazai pályán kapott ki 2-1-re a Haladástól. Az Újpest 1-0-ra legyőzte a bajnok Videotont az utolsó fordulóban.

Monicomp Liga, 30. forduló:

Ferencváros-Pápa 3-0 (1-0)
Gólszerzők: Schembri (44.), Morales (71.), Dragóner (89.)

Debrecen-Haladás 1-2 (1-0)
Gólszerzők: Coulibaly (26. - 11-esből) ill. Sipos (57.), Halmosi (67.)

Szolnok-Zalaegerszeg 1-3 (0-2)
Gólszerzők: Milicic (53.) ill. Kamber (21.), Balázs (41.), Máté (60. - öngól)

Újpest-Videoton 1-0 (1-0)
Gólszerző: Ahjupera (13.)