Serie A

A Juventus lemaradt Európáról

A Juventus nem tudta legyőzni a Napolit az olasz bajnokság záró, 37. fordulójában, a 2-2-es döntetlennel a Zebrák maradtak a 7. helyen, és nem szereztek indulási jogot az európai kupaporondra. A Lazio 4-2-re felülmúlta ugyan a Leccét, de a Milannal ikszelő Udinese végzett jobb gólkülönbséggel a 4., BL-selejtezőt érő helyen. A Roma magabiztosan verte a már kiesett Sampdoriát, és a 6. lett, az Európa Ligában vitézkedhet ősszel.

Serie A, 38. forduló:
Juventus-Napoli 2-2 (0-1)
Gólszerző: Chiellini (47.), Matri (84.), illetve Maggio (22.), Lucarelli (70.)


A Juventus az első perctől kezdve erőltette a támadásokat, hiszen égető szüksége volt a pontokra az európai kupaporondhoz. Az 5. percben Luca Toni bólintott a Napoli kapuja mellé, három perccel később Del Piero lökete csattant a felső lécen, nem sokkal később Aquilani tüzelt, kimaradt. A Juve kényszerhelyzetben volt, a támadások erőltetése miatt sebezhető lett a védelme, erre ráfizettek: a 17. percben Buffon védett hatalmasat: Lucarelli két védő között becsúszva lőtte közelről kapura, a portás a kapufára tolta. A 22. percben azonban már a világbajnok kapus sem védte meg a góltól a torinóiakat: Maggio fejelt közelről, kissé balról a hálóba Sosa hajszálpontos beadása után (0-1). A hazaiak Del Piero távoli bombáiban bízhattak, de a kapitány lövéseinek előbb De Sanctis kapus, majd a kapufa állta útját. A lefújás előtt Pepe egalizálhatott volna, balról, hat méterről a kapu mellé fejelt.

A Juve nem bírt a Napolival

A második félidőre tempót váltott a Juve, és uralta is a játékot, aminek meglett az eredménye: egy szöglet után Toni fejese kijött a kapusról, Chiellini kotorta a kapuba (1-1). Viszont váltani tudott a Napoli is, a 70. percben már ott volt az előny: Lucarelli fejese mindkét kapufát érintve landolt a hálóban (1-2).  Luigi Del Neri cserékkel próbált erőt lehelni csapatába (amúgy utolsó meccsén a Zebrák kispadján), és a hajrában ismét egyenlített a Juventus: Aquilani szerzett labdát egy óriási védelmi hiba után, Matrihoz passzolt, aki igazított rajta egyet, majd a kapuba lőtt (2-2). A végeredmény 2-2 lett, az már biztos volt, hogy a Napoli a bronzérmes, a Juventus maradt a 7., vagyis nem indulhat az európai kupaporondon a következő szezonban.

Roma-Sampdoria 3-1 (1-1)
Gólszerző: Totti (30.), Vucsinics (70.), Boriello (86.) illetve Mannini (27.)


A Roma ugyan Európa Ligát érő helyen állt a forduló előtt, de pozíciója korántsem volt bebetonozott, a Farkasokat a győzelem nyugtatta volna meg. A hazai csapatban Franceso Totti volt a legaktívabb, de kísérletei nem találtak utat a hálóba. Nem úgy Daniele Manninié a másik oldalon: Ziegler lövése kipattant Lobontról, Mannini résen volt, és jobbról, 11 méterről a hálóba vágta a labdát (0-1). Gyorsan egyenlített a Roma: Totti elfektette Laczkó Zsoltot, és 15 méterről, jobbról a hálóba helyezett (1-1). Az első félidőben John Arne Riise előtt adódott még lehetőség, de kihagyta. 1-1-el vonultak szünetre a felek.

A második játékrészben állandósult a Roma fölénye, a 70. percben a sokadik helyzet utat talált a kapuba, Vucsinics váltotta gólra Franceso Totti átadását (2-1). A hajrában Marco Boriello is betalált: Totti bombázott kapura egy legurított szabadrúgást, Da Costa védett, de a kipattanót Borriello segítette a hálóba (1-3). A Roma 3-1-re verte a már kiesett Sampot, és maradt a táblázaton 6., EL-t érő pozícióban.

A vendégeknél Laczkó Zsolt a kezdőcsapatban kapott helyet, a 87. percben cserélték le, míg Koman Vladimir a 80. percben állt be.

Lecce-Lazio 2-4 (2-2)
Gólszerző: Coppola (33.), Piatti (41.) ill. Rocchi (7.), Zárate (35., 54. - 11-es), Vives (63. - öngól)
Kiállítva: Benassi (52. - Lecce)

A világoskékek remekül kezdték a találkozót, hiszen Tommaso Rocchi góljával már a 7. percben vezetéshez jutottak (0-1), és ezzel megtették azt, amire szükségük volt a BL-induláshoz (persze ehhez az Udinese veresége is kellett). A Lecce azonban a bennmaradás kiharcolása után nem szándékozott vereséggel zárni a szezont, az első félóra után már döntetlenre álltak a felek (1-1). Azonban csak két percig maradt így az állás, Mauro Zárate jutatta ismét előnyhöz a rómaiakat (1-2). A játékrész lefújása előtt a hazaiak már másodszorra tudtak egyenlíteni (2-2), és mivel a másik pályán is döntetlenre álltak a csapatok, a Lazio a félidőben „csak” az 5. (Európa Ligát érő) helyen állt.

A második játékrészben aztán gyorsan eldőltek a lényegi kérdések. A hazaiak kapusát, Massimiliano Benassit kiállította a játékvezető, így emberelőnyhöz és büntetőhöz jutott a Lazio, Zárate pedig értékesítette a lehetőséget (2-3). Alig 10 perccel később pedig már kétgólos volt a fővárosiak előnye, mivel Giuseppe Vives öngólt vétett (2-4). A rómaiak így a mérkőzést gyakorlatilag megnyerték, és csak a Milanra vártak, hogy győzzenek Udinében.

Udinese-AC Milan 0-0

A hazai klub a forduló előtt két ponttal előzte meg a Bajnokok Ligája indulásért még versenyben lévő Lazio csapatát, így egy döntetlennel is révbe érhetett volna a fekete-fehér egyesület. Ennek jegyében telt a bajnok AC Milan elleni mérkőzés a Serie A utolsó fordulójából. A vendégek Pato-Cassano csatársora többször riogatta a hazaiakat, de az első játékrészben egyik csapat sem talált a kapuba, így a döntetlen az udineieknek kedvezett. A félidő alapján a milánóiak azért közelebb álltak a vezetés megszerzéséhez.

A második játékrészben élesebben jöttek ki a hazaiak, nem engedtek akkora területet a Milannak. Valószínűleg azért sem, mert a Lazio közben kétgólos előnybe került a Lecce ellen. A magasabb sebességi foknak köszönhetően hatalmas lehetőséget kapott a hazai csapat, a játékvezető büntetőt ítélt a Milan ellen. Antonio di Natale azonban nem tudta azt értékesíteni, így maradtak az izgalmak az utolsó percekre. A hajrában még Gökhan Inler jóvoltából kapufáig jutottak, de gólt ezen az estén egyik csapatnak sem sikerült rúgnia. A döntetlen pedig pontazonosságot eredményezett BL-ért hajtó csapatoknál, de az egymás elleni eredmény és a jobb gólkülönbségének köszönhetően az Udinese indulhat a legrangosabb európai kupasorozat selejtezőjében.

A végeredmény