La Liga

Győzelemmel zárta a bajnoki idényt a Barcelona

A 2010-2011-es szezon spanyol bajnoka, a Barcelona győzelemmel zárta az idényt, miután a 38. forduló mérkőzésén 3-1-re múlta felül a hazai pályán szereplő Málagát. A vendégek így 96 szerzett ponttal zárták az évadot.

Teltház fogadta a csapatokat a záró forduló első mérkőzésén a La Rosaleda stadionban. A Barcelona a múlt hetihez hasonlóan felforgatott kezdőcsapattal futott ki, több kulcsjátékos el sem utazott, a hazaiaknál pedig a tavaszi menetelés gólvágói nem léphettek pályára, név szerint Júlio Baptista és Rondón (a két játékos összesen 24 gólt jegyez a szezonban).

A hazaiak nem ijedtek meg a bajnoktól (persze egyik félnek sem volt létkérdés a győzelem), az első percben remek támadást vittek végig, de a 18 éves Jimenez lövése nem sikerült a legjobban, Pinto kapus simán védett. Az első negyed óra kísértetiesen hasonlított a katalánok Deportivo elleni összecsapására, a gránátvörös-kékek a megszokott játékukat hozva tartották a játékszert, de ettől függetlenül az ellenfelük vezette a veszélyesebb támadásokat.

Nem is volt túl eseménydús a játékrész, Manuel Pellegrini csapata többször is közel került a vezetéshez, de katalán védelem a szerencsével sem hadilábon állva mentette a lehetőségeket. A 31. percben azonban épp vendégek segítettek, hogy a kék-fehérek vezetéshez jussanak. Duda passzolt vissza Fernandeznek az alapvonalról egy beívelést, és mivel Bartra hatalmasat hibázott, a támadó felnézett, és bevágta Pinto kapujába a vezetést érő találatot (1-0). A kapus még reflexből hozzáért a labdához, de védeni már nem tudott.

Bojan a Málaga ellen - Fotó: AFP
A vezetés után kicsit megemberelte magát a Barcelona, a félidő végére kezdtek úgy adogatni, mint ha Xavi, Messi és Iniesta is a pályán volna. A játék felpörgetése pedig meghozta a várt eredményt. Bojant rúgta fel Eliseu a hazaiak tizenhatosán belül, amiért a játékvezető büntetőt ítélt. A labda mögé a sértett állt és értékesítette a tizenegyest (1-1). Az egyenlítést egyébként egy kisebb dulakokodás előzte meg, a Málaga játékosai elég hevesen tiltakoztak a bíró ítélete ellen, majd Duda kis híján ölre ment Bojannal. Jól jött a szünet, kellett, hogy lehiggadjanak a kedélyek.

Döntetlennel zárult az első 45 perc, játékban a hazaiak tettek többet a gólért, de az ismétlések alapján a büntető teljesen jogos volt, így igazságos volt az állás.

A térfélcsere után sokkal élvezhetőbbé vált a mérkőzés, a felek gyakorlatilag elfelejtették, hogy középpálya is van, támadásra támadással feleltek. Josep Guardiola ennek ellenére elégedetlennek tűnt, és csapata átvariálása mellett döntött. Beküldte Dani Alvest, Adriano helyére, és egy perc múlva látható volt a különbség. A brazil védő végigszlalomozott a Málaga védelmén, a tizenhatos vonalán azonban megállították. Idő közben Mascherano és Pedro is pályára lépett, Jeffren és Abidal helyén.

A cseréktől felélénkült a Barcelona, ki tudja mitől, de élesebbnek tűntek a labdarúgók. A 67. percben Ibrahim Afellay közel került a gólszerzéshez, mivel teljesen egyedül vezethette a labdát Caballero kapujára, de a hazai hálóőr bravúros védést mutatott be. Néhány perccel később azonban egy sokkal nehezebb szituációból már betalált a holland játékos, 25 méterre a kaputól kapta meg a játékszert, majd két védő között a tizenhatosról belsővel kilőtte a Málaga kapujának bal alsó sarkát (1-2).

Bejöttek a katalán mester cseréi, sőt, a 85. percben Marc Bartra második élvonalbeli meccsén megszerezte első gólját. A fiatal védőre senki nem figyelt a hajrában egy szögletrúgás után, így zavartalanul fejelhetett a hálóba (1-3).

A mérkőzés állása már nem változott, a Barcelona győzelemmel és 96 szerzett ponttal zárta a 2010-2011-es bajnoki szezont. A Málaga a 3-1-es vereség ellenére nem szomorkodhat, hiszen a tavaszi idény előtti célkitűzést, ami a bennmaradás volt, elérték, Manuel Pellegrini hathatós segítségével.

Primera División, 38. forduló:

Málaga-Barcelona 1-3 (1-1)
Gólszerzők: Fernandez (31.) ill. Bojan (44. - 11-esből), Afellay (76.), Bartra (85.)