Sportpolitika

Az Európai Bizottság foglalkozhat a fiatal sportolók védelmével

  • MTI

Pénteken a miniszteri tanácsülésen állítják össze az Európai Bizottság hároméves munkatervét, melynek függelékében szerepel a fiatal játékosok védelme, továbbá a játékosügynökök működésének szabályozása - mondta az MTI-nek adott interjújában Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke a 6+5-ös szabály jogi hátterének megteremtése kapcsán.

"Megoldást kell találni arra, hogy a fiatal játékosok minél hosszabb ideig a saját hazájukban maradjanak. A legnagyobb problémát ezen a téren az ügynökök okozzák, akik megkeresik a szülőket, s így csábítják a gyerekeket külföldre" - mondta a fideszes politikus. "Az lenne az ideális, ha 18 éves kor alatt a fiatalok nem igazolhatnának külföldre. Nyilván, ha a család kiköltözik, akkor ezt senki nem tudja korlátozni".

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségében is helyet kapott sportpolitikus hozzátette, a pénteki ülésen szeretnék elérni, hogy a Sportminiszterek Tanácsa döntést hozzon olyan fontos témákban, mint a játékosügynökök, fiatal játékosok eladása, doppingellenes politika. Szerinte ez igazi áttörés lenne a brüsszeli bürokráciában, s így már az állásfoglalás fényében kerülhetne sor az Európai Bizottság őszre tervezett sporttal foglalkozó konferenciájára.

Bánki Erik arra a kérdésre, hogy a 6+5-ös szabály jogi hátterének megteremtése mikorra valósulhat meg az EU-ban, úgy felelt: óriási sikernek tekintené, ha parlamenti mandátumának 2014-es lejártáig végigfutna az ügy a brüsszeli bürokrácián, amelyen rettenetesen nagy kihívás keresztülvinni azt. Megjegyezte, utána már csak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségen (FIFA) múlna a bevezetése, hiszen jelenleg elsősorban az EU szabad munkaerő-áramlásra vonatkozó jogi szabályozása a 6+5-ös szabály bevezetésének legfőbb akadálya.

"A 6+5-ös szabály továbbra is nagy támogatást élvez, Közép-Európában különösképpen kulcskérdés, mivel az innen származó játékosokat nyugati viszonylatban olcsón és alacsony fizetésért lehet leigazolni. De hiába látják a tagállamok a várható pozitív hatásait, az EU hallani sem akar a munkaerő-áramlás korlátozásáról. Korábban a sportot úgy tekintették, mint bármelyik árut, ezért is volt fontos, hogy a lisszaboni szerződés 165-ös cikkejébe bekerült a sport specialitásának meghatározása. Ez nyújtott kapaszkodót a témában, amely így a sport specifikumaként szerepel napirenden, hiszen munkaerő-korlátozásról továbbra sem szeretne hallani az EU" - mutatott rá Bánki Erik a szabály bevezetésének jogi nehézségeire.

A FIFA által kezdeményezett 6+5-ös szabály szerint minden csapatban legalább hat hazai labdarúgónak kellene a pályán lennie. Joseph Blatter FIFA-elnök kiemelt jelentőségűnek minősítette a Bánki Erik kezdeményezésére 2009 októberében Budapesten rendezett, "A sport autonómiája az Európai Unióban" címet viselő konferenciát, melyen közös nyilatkozatot fogadtak el a résztvevők. Eszerint az aláírók elkötelezték magukat, hogy megőrzik a sport autonómiáját, továbbá helyreállítják a sport és az üzlet közötti egészséges egyensúlyt. Bánki akkor azt mondta, a 6+5-ös szabály jelképe lehet a sport autonómiájának.

Schmitt Pál köztársasági elnök, aki akkor az Európai Parlament alelnökeként vett részt a tanácskozáson, úgy vélte, az lehet a megoldás, hogy a klubok bármennyi külföldi labdarúgót alkalmazhatnának, de vállalnák, hogy a kezdőcsapatban maximum öt idegenlégiós szerepelne, illetve a szabályt fokozatosan kellene bevezetni.