Férfi kosárlabda NB I

Tudtuk, hogy az Albacomp el fog fáradni - Báder Márton

  • Horváth Kristóf

A Szolnok válogatott centere a hathárom.hu-nak elmondta, 12 pontos hátránynál sem estek kétségbe, mert tudták, kondícióban felülmúlják a fehérváriakat.

Báder Márton volt a bajnoki cím egyik kulcsembere - Fotó: MTI

Hazai pályán aratott 80-72-es győzelmével a Szolnok 3-2-es összesítéssel nyerte meg a férfi kosárlabda NB I-et. Bár az Albacomp már 2-0-ra is vezetett a párharcban, de a Tisza-partiak felálltak a padlóról, és fordítani tudtak. A bajnoki cím egyik kulcsfigurája a hazaiak centere, Báder Márton volt.

„Amikor az Albacomp 2-0-ra vezetett két mérkőzés után, akkor sem estem kétségbe, ahogy a csapat sem. Összeültünk, kibeszéltük magunkból a problémákat, mentálisan és morálisan is váltani tudtunk. Kicsit jobban alkalmazkodtunk az Albacomp védekezéséhez, mi is agresszívebben játszottunk az ezt követő mérkőzéseken. Ennek ellenére a szerdai találkozón is volt egy kritikus időszak, amikor 12 ponttal is vezettek a fehérváriak, de párhuzamot vélek felfedezni a 0-2 és a -12 között. Ekkor sem láttam senkin a csapatunkból, hogy feladta volna. Tudtuk, hogy el fog az ellenfél fáradni, bíztunk a kondíciónkban, átvettük az irányítást és sikerült nyernünk” - nyilatkozta Báder Márton hathárom.hu-nak a találkozó másnapján.

Természetesen a város kitörő örömmel fogadta, hogy Báderék a Magyar Kupa után a bajnoki címet is elhódították 2011-ben.

„Nagy ünnepség volt Szolnokon, egy tűzoltóautó tetején vonultunk be a Főtérre, ahol szóltunk a szurkolóinkhoz. Ezt követően velük együtt egy szórakozóhelyre mentünk, ahol folytatódott az ünneplés.”

Érdekes lehet, hogy a magyar válogatott centere, aki pályafutása alatt légióskodott már többek között Spanyolországban, Horvátországban és Szerbiában is, milyennek ítélte meg a bajnoki döntő színvonalát nemzetközi mércével mérve.

„Az biztos, hogy a két legjobb magyar együttes játszotta a döntőt. Megítélésem szerint magas színvonalú volt a párharc, Eurochallenge-színvonalú. Bár az Albacomp más típusú csapat mint mi vagyunk, ők is nagyon erősek, fiatalok. A független nézőknek is izgalmas lehetett, hiszen 0-2-ről álltunk fel, amivel történelmet írtunk. Büszkék vagyunk magunkra és a szurkolóinkra is” - tette hozzá a 30 esztendős játékos.

A kérdés persze adott, a bajnoki címet követően indul-e, és ha igen, melyik nemzetközi kupában a Szolnok.

„Még nem tudjuk, hogy hol, de biztosan indulunk. Minél erősebb sorozatban szeretnénk szerepelni, a részleteket azonban még nem lehet tudni. Tavaly remek tapasztalatokat adott az Eurochallenge-kupa, ahol három kiváló csapattal játszottunk, akiket itthon sikerült legyőznünk. Jó lenne, ha más magyar csapatok is hasonló tapasztalatokat szereznének a nemzetközi porondon. Én továbbra is Szolnokon tervezem a folytatást, jó lenne együtt tartani ezt a csapatot, de az is lehet, hogy lesznek változások” - fogalmazott a 211 cm-es center.