Bundabotrány

Öt és fél évet kapott a főbundázó Sapina

  • MTI

Öt és fél év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bíróság Ante Sapinát, a bochumi ügyészség által felderített nemzetközi futball bundabotrány fővádlottját.

Sapina az eljárás során elismerte, hogy 2008-ban és 2009-ben több mint 20 mérkőzést - köztük Európa Liga- és vb-selejtezős találkozókat - manipulált. A vesztegetések nyomán több mint 2,3 millió eurós nyereségre tett szert. A szintén csütörtökön elítélt Marijo C. ugyancsak öt és fél évet kapott, míg Dragan M. büntetése másfél év felfüggesztett börtön.

A másik három vádlottra már áprilisban kiszabták a büntetést, őket három év és három év 11 hónap közötti börtönre ítélték, miután bebizonyosodott, hogy megvesztegettek játékosokat és manipulálták mérkőzések eredményét.

Sapina egyébként már a német bíró, Robert Hoyzer 2005-ös bundabotrányában is érintett volt, s akkor két év 11 hónapos börtönbüntetést kapott.

Egyes források szerint a vádlottak nagyjából 200 találkozó eredményét próbálták befolyásolni Európa-szerte, a bochumi ügyészség összesen 47 gyanús találkozót - közte négy magyar érdekeltségű összecsapást - vizsgált, és hatan ültek a vádlottak padján. A négy magyar összecsapás: Debrecen-Fiorentina (Bajnokok Ligája, 3-4), Vasas-Debrecen (NBI, 1-3), Újpest-Honvéd (NBI, 3-0) és Debrecen-Young Boys (UEFA Kupa, 1-4, 2-3).