FIFA

Az angolok senkire nem szavaznak az elnökválasztáson

  • MTI

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) bejelentette, hogy tartózkodni fog a nemzetközi szövetség (FIFA) június 1-jei elnökválasztásán, így tiltakozva a két jelölt, a jelenleg is regnáló Joseph Blatter és kihívója, a katari Mohamed Bin Hammam ellen.

Az FA vezetősége csütörtökön döntött így, David Bernstein elnök szerint azért, mert "az elmúlt időszakban olyan ügyek és kérdések vetődtek fel a jelöltekkel kapcsolatban, amelyek nyomán az FA álláspontja szerint nehéz bármelyikükre is szavazni."

David Triesman, az FA korábbi elnöke múlt kedden korrupciós vádakat fogalmazott meg a FIFA végrehajtó bizottságának négy tagja ellen. A volt vezető szerint a trinidadi Jack Warner, a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolas Leoz és a thaiföldi Worawi Makudi különféle szívességeket kért azért cserébe, hogy a 2018-as világbajnokság rendezési jogáról döntő voksoláson Anglia pályázatát támogassa szavazatával.

A FIFA december 2-án úgy döntött, hogy a 2018-as vb-t Oroszország, a 2022-est pedig Katar rendezheti meg, de a szavazás után sorozatosan jelentek meg olyan nyilatkozatok, amelyekben korrupcióval vádolták meg a helyszínekről határozó végrehajtó bizottságot.

A nemzetközi szövetség 208 tagállamának képviselői június 1-jén, Zürichben választanak elnököt a 13 éve regnáló, 75 éves svájci Blatter, valamint az ázsiai konföderációt vezető Bin Hammam közül.