Heti 6:3

A Fradi KEK-győztes lányai és Dárdai Pál, a Hertha legendája a hét sztárjai

  • SZZS

Eseménydús héten vagyunk túl, és ha kedd, akkor jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli sporteseményt, és három kevésbé vidám, de annál tanulságosabb esetet idézünk fel az utóbbi napokból.

Heti hatos

Alena Abramovics (b) és Balogh Barbara (j), a Ferencváros Spanyolországból hazaérkező játékosai mutatják a trófeát a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az FTC Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata másodszor hódította el a Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK), miután a döntő, idegenbeli visszavágóján 23-23-as döntetlent játszott a spanyol Mar Alicante együttesével, s így összesítésben 57-52-re jobbnak bizonyult riválisánál.
1.    A Ferencváros nyerte a KEK-serleget


Már a hazai találkozón nagyot léptek a végső siker felé a zöld-fehér kézilabdás lányok, amikor ötgólos előnyre tettek szert, de azért még hátra volt egy visszavágó, amit le kellett játszani. Ráadásul az Alicante csapatán érződött a keserűség, mivel a pályán nem sikerült, azon kívül próbálta megnehezíteni Elek Gábor csapatának dolgát. Először az odavágó játékvezetőjének folyamatos szidalmazásával próbált nyomást gyakorolni a második mérkőzés bíráira, majd a magyar szurkolók jegyeit nem voltak hajlandóak elpostázni. Szerencsére a Fradi a pályán vágott vissza. A magyar csapat végig kontroll alatt tartotta a mérkőzést, a spanyolok csak az első félidőben vezettek. A végén már az is nagy meglepetés volt, hogy elkerülték a vereséget, de a 23-23-as a mieinknek kedvezett. A Ferencváros története során másodszor hódította el a KEK-serleget. A csapatot több mint 500 szimpatizáns köszöntötte a Liszt Ferenc reptéren, ahol el is kezdődött az ünneplés.

2.    Szombathelyi fiatalok igazoltak Olaszországba

Múlt héten csütörtökön látott napvilágot, hogy a 20 éves Simon Ádám közel került az Olasz Kupában döntőt játszó Palermóhoz. A Szombathelyi Haladás focistájának szerződését megírták, már csak az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálaton kell átesnie, hogy magára húzhassa új, rózsaszín-fekete mezét. A szicíliaiak több mérkőzésen jelen voltak, és eztán döntöttek úgy, hogy leigazolják a fiatal labdarúgót. Egy nappal később pedig az is kiderült, hogy Simon mellett egy másik Haladás-palánta, Tamás Krisztián is Itáliába költözik, mivel a 16 éves játékost nem más, mint a bajnok AC Milan igazolta le. Nála is csak az orvosi vizsgálat van hátra, és elkezdődhet olasz kalandja. Mindkét ifjú titánnak sok szerencsét kívánunk!

Arn Gréta, a római salakpályás tenisztornán játszik.
3.    Arn Gréta a negyeddöntőig menetelt Rómában


Hihetetlen mérkőzéssel kezdődött a magyar teniszező római túrája, hiszen az első körben a világranglista 13. helyezett Szvetlana Kuznyecovával hozta össze a sors. Az első szettet még az esélyesebbnek tartott orosz nyerte, Arn azonban a következő két játszmát rövidítésben hozta a pokolian hosszú, 3 óra 22 percig tartó mérkőzésen, és jutott a legjobb 32 közé. A második fordulóban az olasz Brianti következett, ellene sokkal kevesebb is elég volt, két sima szettben dőlt el a továbbjutás. A nyolcaddöntőt még sikerrel teljesítette Jelena Vesznyina ellen, a lendület a negyeddöntőre fogyott el, Li Na búcsúztatta honfitársunkat. Ennek ellenére Arn remekül játszott, és teljesítményével a világranglista 40. helyére jött fel.

4.    Budapest rendezi a 2014-es vízilabda Európa-bajnokságot

A LEN pénteki titkos szavazása után derült ki, hogy a 2014-es női és férfi vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát Magyarország fővárosa, Budapest kapta meg. Gyárfás Tamás, a LEN magyar alelnöke szavaiból arra is fény derült, hogy legnagyobb ellenfelünk Törökország volt, ám az ő legjobb érvük kimerült annyiban, hogy Magyarország két úszó-Eb-t rendezhetett az utóbbi öt évben. A szavazás egyébként egyértelmű volt, tizenegy voks volt mellette, két tartózkodással és három ellenszavazattal kapta Budapest az esemény rendezési jogát. Utoljára 2001-ben volt fővárosunkban kontinenstorna, szerencsére három év múlva ismétlődik a szép hagyomány.

5.    Michelisz Norbert közel volt a dobogóhoz Monzában

Már a szombati napon is remekül teljesített a BMW magyar pilótája, hiszen a 4. helyre kvalifikálta versenygépét a túraautó-világbajnokság Olasz Nagydíján, Monzában. Az első futamon majdnem végig a dobogóra is esélyes negyedik helyen autózott, sőt, volt a harmadik pozícióban is, a verseny utolsó kanyarjában azonban a Forma-1-et is megjárt Tiago Monteiro jobban tudott kigyorsítani, és három századmásodperccel megelőzte Micheliszt. A versenyző természetesen elégedetlen volt helyezésével, szerintem azonban a negyedik helyet sem kell megmagyarázni, a sors majd visszaadja azt a három századot!

6.    Dárdai Pál

Utolsó mérkőzését játszotta Dárdai Pál a Hertha BSC színeiben a Bundesliga 2 idei szezonjának záró találkozóján. A légiós nem akármilyen klubrekordot hagyott maga mögött, mivel 286 első és 11 másodosztályú összecsapáson vett rész visszavonulása előtt. A berlini „kedvenc” a kezdőben kapott helyet az Augsburg ellen, Markus Babbel vezetőedző pedig az előre kitervelt időpontban, a 42. percben cserélte le. A játékos nyakába vette ötéves kisfiát, és Bencével együtt járta végig tiszteletkörét az Olimpiai Stadionban, ahol 80000 néző tapsolt felállva és skandálta a „Danke Pal” (Köszönjük, Pál) szavakat. Stílszerű befejezése egy sikeres karriernek.

Heti hármas

1.    A PSV „csak” harmadik lett a holland bajnokságban

Dzsudzsák Balázs csapata úgy futott neki az Eredivisie utolsó fordulójának, hogy a Gröningen elleni győzelem esetén az eindhoveni csapat a második helyen végezne a bajnokságban, amivel elérné a Bajnokok Ligája selejtezőjét. Persze már az sem volt jó ómen, hogy a szezon után a holland bajnokság kanadai táblázatának élén végzett magyar játékos nem lehetett a pályán (eltiltás miatt). Nem is jött ki a lépés a vendégeknek, 0-0-s döntetlennel zárult a találkozó, amivel a PSV csak a dobogó legalsó fokát kaparintotta meg, és ezzel lecsúsztak a BL-ről. Szeptembertől ismét az Európa Ligában vitézkedhet Fred Rutten csapata, kérdés, hogy akkor vajon rendelkezésére áll-e még a magyar válogatott kiválósága?

A Sampdoria játékosai szomorúan hagyják el a játékteret, miután kiestek a Serie A-ból.
2.    Kihullottak a magyar légiósok a Serie A-ból


Egy fordulóval az olasz bajnokság vége előtt szomorú látvány tárul a szemünk elé, ha a tabellát nézzük, hiszen mindhárom csapat kiesett, amelyben magyar játékos szerepel. A Bari volt az első, majd Vass Ádám csapata, a Brescia is követte, végül a 37. fordulóban a Sampdoria jutott a kiesés sorsára. Legutóbbi azért is fájó, mivel két játékos (Laczkó Zsolt és Koman Vladimir) is szerepel a klubnál, és ha azt nézzük, hogy egy éve még a BL-ben is megmutatták magukat a genovaiak, igen túlzó a visszaesés mértéke. Rudolf Gergely sorsa még nem tisztázott, hiszen ő a Genoa játékosa, tehát a szezon végén visszatér a Baritól csapatához, ugyanúgy, mint Filkor Attila a Milanhoz. De hogy a Serie A-ban folytatják-e, az a jövő zenéje. Remélhetőleg a szombathelyi delegáció nem marad egyedül.

A Videoton labdarúgói a magasba emelik Mezey Györgyöt a csapat vezetőedzőjét, miután a csapat megszerezte története első bajnoki címét. A Videoton a Monicomp Liga 28. fordulójában 3-1-re legyőzte a Kaposvári Rákóczit a székesfehérvári Sóstói Stadionban, így nyolcpontos előnye a második Pakssal szemben behozhatatlanná vált két körrel a bajnokság vége előtt.
3.    A Mezey-mizéria

Nyílt titok volt, hogy akármennyire sokat köszönhet a Videoton csapata az első bajnoki címet megszerző dr. Mezey Györgynek, a klub vezetősége nem hosszabbít vele szerződést. A mester szóvá is tette, hogy bár a csapat tavasszal is remekelt az NB I-ben, ennek ellenére utódja keresése már februárban elkezdődött. Elérkezett a múlt hét szerda, Mezeyvel a kispadon a Vidi ünnepelhetett, behúzták az első bajnoki címüket. Az ünneplés még el sem múlt, és máris robbant a „bomba”! Először csak sajtóhírek szivárogtak ki, hogy a mestert a játékosként két BL-t nyerő Paulo Sousa váltja. Vasárnapra azonban hivatalossá vált, hogy a portugál irányítja a következő szezontól a bajnokot. Senki  nem kétli, hogy a fehérvári vezetés az eredményességet tartotta szem előtt, amikor megegyeztek a luzitánnal, viszont a módszer, ahogyan ezt megtették, az már kevésbé volt szimpatikus. Főleg, hogy a csapatnak még van egy rendkívül fontos találkozója a szezonban, méghozzá a Magyar Kupa döntője a Kecskemét ellen. Mezey van annyira profi, hogy dacból ne veszítse el a finálét, de csak Magyarországon fordulhat elő olyan, hogy a bajnokságot megnyerő együttes a szezon vége előtt bejelenti az új edző érkezését. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy Sousa neve garancia a jó eredményekre, és akkor a Bajnokok Ligáját nem is említem. Lothar Matthäus, Erwin Koeman, Zdenek Scasny. Ők is mind azért érkeztek, hogy tudásukkal segítsék a magyar labdarúgást. Ugye senkinek nem kell elmondanom, hogyan távoztak hazánkból?