Olasz foci

Vita a TV-jogdíjak körül - a nagy csapatok bojkottal fenyegetnek

  • VNA

Izzik a parázs az olasz labdarúgásban is. A kiváltó ok nem más, mint a pénz. A nagy klubok több pénzt akarnak a közvetítési jogdíjakból.

Roma-fanatikusok ünneplik a góljukat - Fotó: AFP
A (sok vagy Magyarországon éppen a kevés) pénz körüli vita állandóan jelen van a sportban, a nagy sportligákban rendre gondot okoz a hatalmas pénzt hozó televíziós közvetítési jogok vagy az egyéb közös bevételek elosztása. Most az olasz labdarúgás van soron a „kinek mennyi jusson a húsos fazékból?” című játékban. A liga és a kiemelt csapatok ugyanis egyelőre nem tudtak megegyezni egymással, így az Inter - Milan - Juventus - Roma - Napoli ötösfogat bojkottal fenyegetőzik. Az öt csapat azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem lesz megállapodás, akkor a többi csapattal nem „kereskedik” többé, csak egymás között fog a játékosok adás-vétele ügyében tárgyalni. "Ez a játékosokat kinevelő és azokat rendre felfelé továbbadó kisebb csapatok számára akár végzetes is lehet, hiszen egyik fő bevételi forrásuk apadhat el ezáltal" - osztott meg egy érvet a megállapodás mellett az Inter igazgatója, Ernesto Paolillo.

Az olasz futball liga jelenlegi elképzelése arról szól, hogy a televíziós közvetítésekből befolyó bevételeket a szurkolók arányában osztanák szét, amely nem tetszik a nagy csapatoknak. „Nem kizárt az sem, hogy kilépünk a ligából. Az öt legnagyobb olasz klubcsapat a szurkolók 75%-át képviseli és mi vagyunk azok, akik a legtöbb pénzt pumpálják a labdarúgásba. Azok az egyesületek döntsenek a labdarúgás jövőjéről, akik pénzt áldoznak az iparágra” - mondta a Juventus elnöke, Andrea Agnelli. Amennyiben a fenyegetéseket valóra váltják, akkor többek között a ghánai válogatott Kevin-Prince Boateng átigazolása is kútba eshet, aki eddig kölcsönben volt a Milannál, de a bajnok együttes hét millió euró ellenében most véglegesen is megvásárolná őt a Genovától.