Atlétika

Tényleg visszatér Kozmus - Pars Krisztián újabb erős riválist kap

  • VNA

A szlovének olimpiai bajnok kalapácsvetője, Primoz Kozmus ősszel jelentette be, hogy visszatér, most az is eldőlt, hogy május végén kezdi újra a versenyzést.

Primoz Kozmus, a szlovénok olimpiai bajnok kalapácsvetője.
A pekingi olimpia és a két évvel ezelőtti berlini világbajnokság férfi kalapácsvetésének győztese, a szlovén Primoz Kozmus a 2009-es szezon végén vonult vissza, tavaly októberben azonban bejelentette, hogy mégis visszatér a mezőnybe. Akkor ezt sokan kétkedve fogadták, de tavaszra kiderült, hogy Kozmus tényleg edzésben van, és hamarosan már versenyen is indul. Figyelembe véve, hogy a magyar atlétika (főleg a már kvótával rendelkező Pars Krisztián révén) a londoni olimpián elsősorban kalapácsvetésben számíthat jó eredményre, így Kozmus megjelenése azt jelenti, hogy egy újabb - nem is akármilyen - riválissal bővülhet a mezőny.

„Ebben a szezonban az a célom, hogy a tegui világbajnokságon döntőbe jussak. Egyelőre nem lenne reális az érmekről beszélni. Előfordulhat persze, hogy dobogós leszek, de egyelőre csak a döntőben gondolkozom. Ami viszont a 2012-es terveket illeti, ott már egyértelműen az aranyérem lesz a cél, hiszen szeretném megvédeni a Pekingben megszerzett olimpiai bajnoki címemet” - árulta el jövőbeni terveit Kozmus, aki május 29-én hazájában indul majd visszatérése utáni első versenyén.

„Idén a második számú célom talán könnyebben teljesíthető, hiszen szeretném túldobni a 78
métert, amitől egyelőre nagyon messze vagyok. A Slovenska Bistrica nevű versenyen első lépésként szeretnék 75 métert dobni. Biztos vagyok benne, hogy a közönség ennél többet vár tőlem, és sokan azt fogják majd kérdezni, hogy miért tértem vissza, ha csak ennyit tudok. Mindenki számára szeretném viszont egyértelművé tenni, hogy ez a szezonom a felkészülésről szól, és hosszabb távon tervezek” - nyilatkozta Kozmus. A szlovén csúcsot (82,58 - Celje) 2009 szeptembere óta tartó Kozmus edzője (Marjan Ogorevc) bevallása szerint sem fejlődik gyorsan, de a szlovén televízió felvételei alapján edzésen már többször jutott 75 méter fölé.