Légiósaink

Kiesett a Samp, nem jött össze Dzsudzsákéknak a BL

Továbbra sem volt szerencséje légiósainknak Olaszországban, mivel a harmadik Serie A-s csapat is kiesett, ahol magyar játékos szerepelt. Koman Vladimir és Laczkó Zsolt együttese, a Sampdoria a Palermo elleni 2-1-es vereség miatt búcsúzott az első osztálytól. A Dzsudzsák Balázst eltiltás miatt nélkülöző PSV pedig nem tudta megszerezni a Bajnokok Ligáját érő második helyet, mivel csak gólnélküli döntetlent játszott a Gröningen otthonában.

ANGLIA

A Premier League 37. fordulójában a Fulhamben futballozó Gera Zoltán mindösszesen egy percet kapott a rendes játékidőből, ugyanis edzője a 89. percben csereként küldte be a középpályást a Birmingham elleni 2-0-ra megnyert, idegenbeli mérkőzésen. Fiatal kapusaink pedig csak a kispadról figyelhették csapataik vereségét. Gulácsi Péter klubja, a Liverpool az Anfield Roadon kapott ki 2-0-ra a Tottenhamtől, amivel egypontos hátrányba került a londoniakkal szemben az Európa Ligáért folytatott versenyfutásban. Bogdán Ádám együttese, a Bolton pedig a kiesőjelölt Blackpooltól szenvedett vereséget, méghozzá 4-3-as arányban.

A Championship rájátszásában két „magyaros” csapat érdekelt, de sem a Swansea légiósát, Priskin Tamást, sem a Cardiff Cityben szereplő Gyepes Gábort nem nevezték a feljutásról döntő extramérkőzések első találkozójára. A párharcok egyéként 0-0-ra állnak, a visszavágón Priskinék otthon játszanak a Nottingham Foresttel, Gyepesék szintén hazai pályán csapnak össze a Reading csapatával (a két párharc győztese még egymás ellen is játszik a Wembleyben, és az ott nyerő együttes jut fel a Premier League-be).

NÉMETORSZÁG

Hajnal Tamás és klubja, a Stuttgart elérte a hőn áhított bennmaradást (a 12. helyen), így még a Bayern München otthonában elszenvedett 2-1-es vereség is belefért. A középpályásnak, aki a 82. percig volt pályán az Allianz Arenában, a huszáros tavaszi hajrá kétéves szerződtetést ért. A Mainz győzelemmel zárta a Bundesliga-idényt, méghozzá 2-1-es sikert értek el a kieső St. Pauli ellen, és így az 5. helyen zárt, ami Európa Ligát ért. Szalai Ádám rehabilitációja miatt továbbra sem bevethető, Lőw Zsolt kerettag volt, de nem játszott utolsó mérkőzésén, a védő a napokban jelentette be, hogy elhagyja a Rajna-vidéki csapatot. A következő szezonban mégis két magyar játszhat majd az EL selejtezőjében (Stieber Zoltán költözik majd Szalai mellé).

A másodosztályban Király Gábor végigvédte az 1860 München kapuját a 3-2-re elveszített Paderborn elleni találkozón, Torghelle Sándor azonban nem került be az 1-1-es döntetlent elérő Fortuna Düsseldorf keretébe. Stieber Zoltán csapata is 1-1-re végzett hazai pályán a Bielefeld ellen, az Aachen focistája végig a pályán volt, gólpasszt adott, és az idényben nyújtott teljesítményével második helyen végzett a Bundesliga 2 kanadai táblázatán (nem csoda, hogy a Bundesliga 1-ben folytatja). Futács Márkó a 69. percben pályára lépett ugyan, de csapata az Ingolstadt otthon kapott ki 1-0-ra az Osnabrück ellen.


A Hertha BSC az Augsburg elleni 2-1-es sikerrel tisztelgett Dárdai Pál előtt, a veterán középpályás a 42. percig játszott, majd lecserélése után nyakába vette kisfiát, Bencét és a felállva tapsoló 80000 fős közönség előtt tette meg játékosként utolsó tiszteletkörét.

A bajnokságot Dárdai csapata nyerte, és visszajutott a Bundesligába. A Düsseldorf 7., az 1860 München 9., az Aachen 10., az Ingolstadt pedig a 14. helyen zárta az idényt.

Sampdoria játékosok a kiesés után - Fotó: www.tuttosport.com

OLASZORSZÁG

Hihetetlen szerencsétlenül jártak a magyar légióssal ellátott csapatok a Serie A-ban, ugyanis az a csúfság esett meg, hogy Rudolf Gergely Barija és Vass Ádám Bresciája után a Koman Vladimirt és Laczkó Zsoltot foglalkoztató Sampdoria is visszacsúszott a második vonalba. Rudolfnak lejárt a kétmeccses eltiltása, mégsem került a Lecce elleni 2-0-ra elvesztett összecsapás keretébe. Vass Ádám a 61. percig volt aktív részese a Cesena elleni 1-0-s vereségnek, míg a Sampdoria sorsát megpecsételő Palermo elleni 2-1-es zakón csak Laczkó játszott (ő azonban végig), Koman nem állt be a kispadról.

A másodosztályban Kovácsik Ádám csak csere volt a Reggina idegenbeli egygólos győzelménél, amit a Grosseto ellen játszottak, Filkor Attila pedig végigjátszott a Triestina Torino elleni 2-0-s vereséggel záródó találkozóját. Feczesin Róbert ismét betalált az Ascoli színeiben a Siena ellenében, azonban az előző fordulóval szemben ezt a találkozót meg tudták nyerni, 3-2-re. A légiós a 88. percben csapata második találatát jegyezte.

SPANYOLORSZÁG

Hiába győzött 1-0-ra a Pintér Ádámot csak a kispadra ültető Zaragoza a 37. forduló összecsapásán az Espanyol ellen, a közvetlen ellenfeleinek pontszerzése miatt továbbra is a kieső 18. helyen áll az aragóniai klub. Vadócz Krisztián végigjátszotta az Osasuna 2-0-ra elbukott meccsét a Getafe ellen, így bár a 13. helyen állnak, az utolsó fordulóban (hazai pályán játszanak a Villarreal ellen) azért figyelniük kell a többi pályáról jövő eredményeket.

HOLLANDIA

Az utolsó fordulót rendezték az Eredivisiében, a legfőbb kérdés pedig az volt, hogy Dzsudzsák Balázs csapata, a PSV odaér a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő második helyre, vagy sem. Sajnos a második lehetőség valósult meg. A szélső nem lépett pályára Gröningen otthonában eltiltás miatt, és mivel az eindhoveni együttes csak gólnélküli döntetlent ért el, maradtak a harmadik helyen. Az Ajax hazai pályán legyőzte 3-1-re a Twentét, így az amszterdamiak nyerték a bajnokságot.

PSV játékosok bánata - Fotó: www.voetball.nl
Horváth Gábor és Fehér Csaba klubja, a Breda 1-0-s győzelemmel zárta az idényt a Willem II otthonában, de egyik játékos sem volt kerettag. A Roda játékosa, Bodor Boldizsár 26 percet kapott a záró fordulóban elért gólnélküli döntetlennél a Heerenveen ellenében. A Feyenoord-NEC összecsapáson csak a vendégeknél játszott magyar játékos, Babos Gábor védte a kaput az 1-1-el záruló találkozón, Simon Krisztián pedig nem állt be a rotterdami kispadról. Tóth Balázs a 76. percben állt be a VVV Venlo 1-0-ra elveszített mérkőzésén a De Graafschap stadionjában. Simon András nem volt a Vitesse ellen 4-1-re nyerő Excelsior keretében. A holland másodosztályban szereplő Zsidai László végigjátszotta az utolsó forduló mérkőzését a Veendam ellen, ahol a középpályás csapata 2-2-es döntetlent ért el, így a 6. helyen zárta az Eerste Divisie-t

Összesítve a PSV harmadikként zárt, és szeptemberben az Európa Ligában indul. Bodor csapata, a Roda 6. lett így indulhat a rájátszásban, ami az utolsó EL-selejtezős helyért zajlik. A Feyenoord 10., a NEC 11., a NAC pedig 13. lett a 2010-2011-es kiírásban. Az Excelsior és a Venlo csatlakozott a másodosztály május 29-ig tartó rájátszásához, ahol eldől, hogy a nyolc résztvevő közül melyik kettő szerepelhet ősszes az Eredivisiében.

BELGIUM

A felsőház rájátszásában két fordulót is lejátszottak a héten. Juhász Roland csapata, az Anderlecht a szerdai találkozóját 4-1-re nyerte a Gent ellen, a szombati mérkőzését a Standard Liége ellen pedig 2-1-re elveszítette. A védő mindkét meccset végigjátszotta, a szombati vesztes mérkőzésen a 69. percben még az ő góljával egyenlítettek a brüsszeliek.

Tőzsér Dániel és Köteles László egyesülete, a Genk kedden kikapott a Club Brugge otthonában 3-0-ra, a hétvégén pedig 3-2-re nyert a Gent stadionjában. Tőzsér mindkétszer végig játszott, a szombati játéknapon ő szerezte csapata 2. gólját a 49. percben, Köteles pedig padozott a találkozókon. Kovács Péter (Lierse) és Tisza Tibor (Sint Truiden) csapatainak véget ért a szezon rájátszása.

AUSZTRIA

A szomszédban is két játéknapot zavartak le a múlt héten. A Mattersburgnál szereplő Waltner Róbert a 67. percig játszott a Rapid Wien elleni gólnélküli döntetlen alkalmával, a hétvégi Salzburg elleni hazai, egygólos vereségen pedig a 84. minutumban lépett pályára. A vasárnapi ellenfélnél szereplő Bodnár László nem játszott egyik fordulóban sem, a padon azonban ott volt a Kapfenberg elleni 4-2-es győzelemnél, és Waltnerék legyőzésénél is. Sáfár Szabolcs végigvédte a hetet az Austria Wien kapujában, elsőként a Sturm Graz otthonában (1-1), majd a hazai 1-0-s győzelemnél az Innsbruck ellen. Szabics Imre egyébként játszott az Austria ellen, de nem tudta bevenni honfitársa kapuját. Szombaton pedig csapata nyert 2-0-ra, de a csatár csak a 78. perctől volt a pályán.

MÁS BAJNOKSÁGOK

Az orosz első osztályban Huszti Szabolcs Zenitje a Rubin Kazanyt fogadta és 2-2-es döntetlent játszottak. A magyar játékos készítette elő a hazaiak vezető gólját, mivel azonban azután kaptak kettőt, Luciano Spalletti a 42. percben lecserélte. Gaál Miklós a 9. fordulóban sem volt a Volga keretében, amikor csapata 1-1-et játszott a Nalcsik pályáján. A görög bajnokság rájátszásában érdekelt Volosz két mérkőzést is játszott a héten, az első találkozón, csütörtökön 2-1-re kikapott hazai pályán a PAOK Szalonikitől. Szélesi Zoltán végig a pályán volt, Németh Krisztián a 64. percben futott a gyepre. Vasárnap pedig a Panathinaikoszt fogadták és győzték le 2-1-re. Szélesi ismét kezdett és gólpasszt adott, Németh azonban ezt a találkozót a kispadról figyelte végig. A győzelem ellenére jelenleg utolsók a rájátszás kvartettjében.

Vanczák Vilmos végigjátszotta a svájci Szuperliga 34. fordulóbeli mérkőzését, amikor csapata, a Sion a Young Boys otthonában ért el 1-1-es döntetlent. A skót Premier League-ben szereplő Hearts nem nevezte Balogh Jánost a Celtic elleni mérkőzésre, amit a zöld-fehérek idegenben nyertek 3-0-ra. Korcsmár Zsolt végig a pályán volt a Brann csapatában a norvég első osztály mérkőzésén, a Valerenga ellen. A magyar légiós klubja idegenben tudott győzni 2-0-ra, így a negyedik helyen áll a bajnokságban. Erős Gábor csapata a Lokomotiv Plovdiv hazai pályán veszített 3-2-re a Levszki Szófia ellen bolgár első osztály 27. fordulójában, a légiós kezdőként játszotta végig a 90 percet.