NBA előzetes

A Bulls és a Heat nem vár a Nyugatra, jön a főcsoportdöntő

  • Maruzsa István

Bár az Oklahoma City és a Memphis párharcából még hátravan egy mérkőzés, az NBA Keleti Főcsoportjában már vasárnap este jön a folytatás, a Chicago Bulls és a Miami Heat lejátsszák első találkozójukat. Vajon a floridaiak Nagy Hármasa továbbra is úgy dübörög, ahogy eddig? Vagy Rose mellé zárkózik valaki a Bikáknál?

Kezdjük szokás szerint a cikkíró (ön)ostorozásával! A Miami fiatalos lendülete lesöpörte a Bostont. Szó szerint ugyan nem történt meg a söprés, de a Celticsnek nem sok esélye volt a párharcban, azaz jócskán mellélőttem a legutóbbi előzetesemben. Heat Nagy Hármasa stabilan játszott, főleg James és Wade volt elemében, amikor kellett, valamelyikük mindig előlépett vezérré, és szórt néhány pontot. A másik oldalon viszont ugyanúgy járt a Garnett-Pierce-Allen trió, mint egy fordulóval ezelőtt a San Antonio Spurs sztárjai. A kor és az azzal járó sérülések kiiktatták őket. Abban igazam lett, hogy Rajon Rondo képességei fontosak lesznek a Bostonnak, de az is kiderült, hogy az irányító egyedül nem tud megnyerni egy ilyen párharcot. Ez persze nem olyan meglepő, a kosárlabda csapatsport.

A Chicago Bulls viszont a papírformának megfelelően túljutott az Atlanta Hawkson. Nem indult könnyen a párharc a Bikák számára, hiszen hazai pályán kikaptak, de azonnal egyenlítettek, idegenben fordítottak, és egy pihenőmeccs után két egymás utáni győzelemmel befejezték a sorozatot. Ebben egyrészt a sérüléséből kilábaló alapszakasz-MVP-nek, Derrick Rose-nak, és a lábujját szintén kikúráló Carlos Boozernek volt szerepe, másrészt a kiegészítőemberek is felnőttek a feladathoz. Gibson, Noah vagy épp Deng és Bogans is remekül szerepeltek.

Derrick Rose dob kosárra a Chicago Bulls és a Miami Heat NBA-mérkőzésén 2011-ben

A főcsoportdöntő tehát vasárnap kezdődik Chicagóban, a recept pedig a szokásosnak tűnik: ha beindul a pontzuhatag, abból nem a Bulls jön ki jobban. De egyáltalán nem biztos, hogy beindul, hiszen védekezésben mindkét csapat kiemelkedő volt az idényben, rendre 45 százalékos dobómutató illetve 100 pont alatt tartották az ellenfeleiket. A kérdés, hogy a Miaminak lesz-e kedve védekezni.

Ha nem, akkor nagy gondba kerülhetnek, mert Derrick Rose-t nem becsülhetik le, ráadásul Boozer is újra egyre jobb formába lendül, márpedig ő is képes megközelíteni a húszpontos átlagot. Ugyanakkor támadásban várhatóan nem ők lesznek a sztárok, hanem továbbra is Dwayne Wade és LeBron James. Utóbbinak viszont meg kell majd küzdeni Luol Denggel, aki talán a legkeményebb védő lesz számára a rájátszásban.

Ennek ellenére a Miami Heat a párharc favoritja, de a söprés egyáltalán nem valószínű.

NBA rájátszás