Divízió I-es jégkorong-vb

Jövőre Ljubljanában játszanak a magyarok

  • MTI

Ljubljanában lép pályára 2012. április 15. és 21. között a magyar jégkorong-válogatott a divizió I-es A csoportos világbajnokságon - döntött a nemzetközi szövetség (IIHF) elnöksége szombaton Pozsonyban.

A szlovénok mellett a britek is jelentkeztek, és mivel utóbbiak 15 éve nem adtak otthont rangos IIHF-tornának, ezért bizakodtak. Csakhogy a többség Ljubljanára szavazott, így a szlovén, a magyar, az osztrák, a brit, a japán és az ukrán csapat itt szerepel majd.

A magyarok és az ukránok – mivel idén ők voltak rendezők - nem is kandidálhattak a 2012-es tornára, de amint azt Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek közvetlenül a voksolás után elmondta: a válogatott és a lelkes magyar szurkolók miatt minden szempontból kedvezőbb, hogy nem Nagy-Britanniában, hanem egy szomszédos országban lesz a divízió I-es vb.

A hat csapat közül az első két helyezett jut ki a 16 elitegyüttest felvonultató 2013-as, svéd-finn közös rendezésű vb-re, míg az utolsó helyezett 2013-ban a divízió I B csoportjában lesz érdekelt.

Az elmúlt időszakban Ljubljana kétszer is házigazdája volt divízió I-es tornának: tavaly és 2007-ben a szlovénok éppen a magyarok előtt nyertek, és kerültek fel a világelitbe.

Szombaton a többi magyar válogatottat érintő tornák helyszínéről is döntés született. Ezeken mindig az első helyezett jut egy osztállyal feljebb, és az utolsó esik ki. A juniorok (U20) a divízió II A csoportban szerepelnek a litván, az ukrán, a holland, a dél-koreai és a spanyol együttes társaságában idén december 12. és 18. között Donyeckben. Az ifjúságiak (U18) éppen a nagyválogatottal azonos időpontban, azaz 2012. április 15. és 21. között hazai jégen játszhatnak a kazahok, a fehéroroszok, a lengyelek, az osztrákok és az ukránok ellen a divízió I B osztályában. A magyar szövetség elnöksége később dönt, melyik városban legyen a viadal.

A női felnőtt együttes a divízió II A csoportjában érdekelt az észak-koreaiakkal, ausztrálokkal, a horvátokkal, az újzélandiakkal és a szlovénokkal, utóbbiak lesznek a rendezők 2012. március 24. és 30. között.

Az IIHF arról is határozott, hogy a közép-ázsiai Kirgizisztánt felveszi a tagállamok közé, így már 70 tagja van a nemzetközi szövetségnek.