Olimpia 2012

Elkészült a kézilabda csarnok

  • VNA

Május elején átadásra került a londoni olimpiára épült kézilabda csarnok, amelyet reményeink szerint a magyar csapatok is használni fognak jövőre.

A londoni olimpia kézilabdacsarnoka
A londoni olimpiai létesítmények közül harmadikként május elején átadásra került a kézilabda csarnok, amelynek ünnepélyes megnyitóján a brit miniszterelnök, David Cameron is jelen volt. A 6500 néző befogadására alkalmas csarnok építését 2009 júliusában kezdték el az angolok. „A kemény munka gyümölcse az, hogy a megadott időre és az előzetesen eltervezett költségkereteken belül készült el a létesítmény” - dicsérte a szervezőket Cameron az átadás alkalmával. A kerékpáros csarnok és az Olimpiai Stadion után ez lett a harmadik londoni olimpiai létesítmény, amely elkészült.

Az olimpia alatt ebben a 44 millió fontért felépített csarnokban játsszák majd le a férfi és a női kézilabda torna selejtező mérkőzéseit és a női torna negyeddöntőit is, emellett pedig az öttusa versenyek vívó eseményeinek is otthont ad majd. A csarnok építése folyamán fontosak voltak a környezetvédelmi szempontok is, így például a rézből készült külső burkolatának elemei nagyrészt újrahasznosított anyagból készültek. A csarnok tetején 88 darab olyan technikai elem is található, amely a külső nap fényerejét közvetíti a belső térbe, ily módon közel 40%-kal csökkentve a megvilágítás költségeit. A vízfelhasználást tekintve is modern megoldásokat alkalmaztak a tervezők, az esővíz gyűjtésével ugyanis a mellékhelyiségek öblítése is megoldható.

A változatos színű székekkel ellátott csarnok az olimpia végeztével 7500 férőhelyesre lesz kibővítve, majd pedig igazi multifunkciós létesítményként szolgálja a brit sportolók felkészülését. Az alsó széksorok betolhatóak, így később más sportágakhoz szükséges nagyobb méretű játéktér is kialakítható. Az új csarnokban november végén egy meghívásos női kézilabdatornát rendeznek, amely olimpiai tesztversenyként is szolgál.