Angol foci előzetes

Bajnokavatás és FA-kupa-döntő a hétvége programjában

Egy pontot kell szereznie a listavezető Manchester Unitednek Blackburnben, hogy megszerezze története 19. bajnoki címét. A hétvége fő eseménye a szinte borítékolható bajnokavatás mellett az FA-kupa szombati döntője lesz, a Manchester City a Stoke Cityvel mérkőzik a trófeáért.

A 37. forduló programja:

Szombat:

Blackburn Rovers-Manchester United 13:45 Nem döntetlenre, győzelemre készül a Manchester United a Blackburn ellen, a csapat mielőbb "le akarja tudni" a bajnokságot, hogy nyugodtan készülhessen a május 28-i, Barcelona elleni Bajnokok Ligája-döntőre.
"Tiszteljük a Blackburnt, nem becsüljük alá a képességeit. A következő hetek azonban a Barcelona elleni taktika kidolgozásáról szólnak majd, így a bajnokságban jó lenne minél előbb révbe érni" - nyilatkozta Sir Alex Ferguson, a Vörös Ördögök vezetőedzője, akivel 12. bajnoki aranyát gyűjtheti be a csapat.

Berbatov a Blackburn ellen ősszel - Fotó: AFP
A Blackburn legutóbbi hét mérkőzésén nem tudott győzni az MU ellen, benntmaradása sem biztosított még, minden tekintetben a listavezető a párharc esélyese. Novemberben 7-1-re kalapálta el a Manchester a Blackburnt, Dimitar Berbatov mesterötöst jegyzett akkor. A Roversben Phil Jackson, David Dunn, Nikola Kalinic, és Michel Salgado játéka kérdéses, a Unitedben csak Owen Hargreaves és a harmadik számú kapus, Anders Lindegaard sérült.

Blackpool-Bolton Wanderers 13:45
Sunderland-Wolverhampton Wanderers 13:45 
West Bromwich Albion-Everton 13:45

Vasárnap:

Chelsea-Newcastle United 14:30 Az MU-t matematikailag már csak a Chelsea szoríthatja meg, de a címvédőnek erre már nincs reális esélye. Carlo Ancelotti gárdájának így jobb híján az lehet a célja, hogy győzelemmel örvendeztesse meg szurkolóit, mivel az utolsó fordulóban az Everton otthonába látogatnak. A Newcastle Unitednél legfeljebb az lehet a kérdés, hogy a tíz között, vagy azon kívül végeznek-e a pontvadászatban, egy esetleges vendéggyőzelem, vagy pontszerzés viszont az Arsenal előtt nyitná meg az utat az ezüstérem felé. Novemberben ikszeltek Newcastle-ben a felek, szeptemberben viszont 4-2-re nyert a Stamford Bridge-en Alan Pardew gárdája.

Arsenal-Aston Villa 17:00 A múlt héten csúnyán leszerepelt Arsenal (3-1-es vereség a Stoke Citytől) az Aston Villát fogadja. Arsene Wenger együttese harmadik a tabellán, léphet még előre, de akár hátra is, csak két pont a negyedik Manchester City hátránya. A hazai közönségétől szintén búcsúzó Ágyúsoknak bőven lenne mit törleszteniük, az idény végére enyhén szólva is kipukkadt a lufi. Elmúlt tíz bajnokijából mindössze hármat (!) nyert a csapat, és ismét trófea nélkül zárja az évet, már a hatodikat egyvégtében. A védelem tengelyébe visszatérhet a szeptember óta sérült Thomas Vermaelen, Cesc Fabregas és Samir Nasri nem teljesen egészséges, de várhatóan játszani fognak az Oroszlánok ellen.

FC Liverpool-Tottenham Hotspur 17:00 Harry Redknappnek főhet a feje, csapata egyrészt öt kör óta képtelen győzni (két vereség, három döntetlen), másrészt ahhoz a Liverpoolhoz utaznak, amely öt forduló óta veretlen, utolsó három meccsét 13-2-es gólkülönséggel nyerte. A Spurs épp a Liverpollal "csatázik" az Európa Ligát érő 5. helyért, a Vörösök két egységgel vezetnek, a győzelemmel biztossá válna az európai kupaporond. Kenny Dalglish menedzser csütörtökön három évre aláírt, a jövő is biztosított e téren az Anfield Roadon. A Vörösöknél Gerrard, Agger és Kelly hiányzik, a másik oldalon Hutton, Huddlestone, Leadley King, Woodgate és Bale van betegszabadságon.

Wigan Athletic-West Ham United 17:00
Birmingham City-Fulham 17:00

Kedd:

Manchester City-Stoke City 20:45



FA-kupa, döntő:

Manchester City-Stoke City
szombat, 16:00
A Manchester City már biztosan BL-t érő helyen végez, a negyediknél már nem csúszhat lejjebb, vagyis a Stoke City ősszel az Európa Ligában vitézkedhet. Az európai kupaporond tehát már mindkét félnek adott, így a City azért küzd, hogy 1976 (Ligakupa) után újra trófeát nyerjen, míg a Stoke az 1963-as Ligakupa-elsőség után története legnagyobb sikerét sikerét érné el.

Tévez a Stoke City elleni mérkőzésen - Fotó: AFP
Roberto Mancini dolgát nem nehezítik sérültek, az orvosi stáb összefoltozta Carlos Tévezt (kedden a Tottenham ellen kapott már hét percet), az argentin visszatérésével Balotelli és Dzeko padozhat, és Gareth Barry is felépült.  A Stoke-ban Tony Pulis és Matthew Etherington szereplése kérdéses, míg Danny Higginbothammal (térd), illetve Ricardo Fullerrel (Achilles-ín) biztosan nem számolhat Tony Pulis menedzser.

A City kilencedszer jutott a sorozat döntőjébe, legutóbb 1981-ben járt a Wembleyben, akkor 3-2-re kikapott a Tottenhamtől. A Stoke először jutott a világ legrégebbi kupasorozatának fináléjába (ez a 130. idény). A Fazekasok már bebiztosították helyüket az élvonalban, jelenleg az előkelő 8. helyen állnak.
Roberto Mancini, a Manchester City menedzsere rendkívül kemény csatára számít:

Szombaton a Stoke ellen nehezebb lesz, mint a United elleni elődöntő. A Stoke remekül összerakott csapat. A legjobb játékunkat kell nyújtanunk, ha nyerni akarunk, egy apró hiba is végezetes lehet. Fel kell készülnünk minden szituációra. Már történelmet írtunk azzal, hogy bejutottunk a Bajnokok Ligájába, de ezzelnem elégedhetünk meg, meg kell nyernünk a kupát.

A két csapat egyébként kedden a bajnokságban is megmérkőzik, de annak már különösebb tétje nincs, a már mindkét oldalon biztos nemzetközi szereplés miatt, a kékmezeseknek akkor érdemes mindenáron a három pontért hajtaniuk, ha az Arsenal botlik, így még akár bronzérmesek is lehetnek a PL-ben. Kollégája, Tony Pulis Peter Coates elnöknek ajánlaná a kupát, amennyiben nyernek.

Ha győzünk, nem lesz boldogabb ember nálam a stadionban. Peternek és családjának ajánlanám a címet, megérdemelnék a sikert. Korábban soha senkitől nem kaptam ennyi tiszteletet és megbecsülést, mint Petertől. Ha mi nyerjük a kupát, az nemcsak a fiúk, hanem az ő érdeme is. Lépésről lépésre építette fel a klubot, igazán figyelemreméltó, hogy hova jutottunk el” – mondta a Stoke-ot 2006 óta irányító Pulis.

Igen, sajnos sérülések is sújtanak minket, de ennek hatását egyáltalán nem éreztem vasárnap az Arsenal ellen a csapaton (3-1-re megverték az Ágyúsokat – a szerk.). A fiúk telve vannak önbizalommal, bármi megtörténhet a Wembleyben. Úgy készülünk, mint az elődöntőre, vagy bármelyik idegenbeli meccsünkre. A hétvégén legyőztük az Arsenalt, most is hasonló játékkal kell előállnunk, ha sikerül, akkor valami nagyon különlegeset vihetünk végbe.

Novemberben 1-1-es döntetlent játszottak egymással a felek, a legutóbbi tíz összecsapásuk mérlege: két Stoke-siker mellett öt City-győzelem, és három döntetlen.