NB I

A Honvéd otthon vesztett az Újpest ellen

Mészöly Géza csapata, az Újpest meggyőző játékkal 4-1-re győzte le a Budapest Honvéd együttesét a Monicomp Liga 29. fordulójának szombati mérkőzésén. A vendégek könyörtelenül kihasználtak minden adódó lehetőséget, míg a hazaiak tömérdek helyzetük ellenére csupán egyszer találtak be.

A lelátón is érződött, hogy közeledik a szezon vége, hiszen a Honvéd stadionjában körülbelül mindössze 1500 néző látogatott ki. Ehhez persze hozzátartozhat a borús és kissé hüvös időjárás is. Meg persze az is, hogy a 11. helyezett hazaiakat nem fenyegeti a kiesés veszélye.

A Honvéd nem bírt az Újpesttel - Fotó: MTI
A vendégek kezdték határozottabban a 29. forduló találkozóját, és Mészöly Géza csapatának mindössze 9 percre volt szüksége, hogy megszerezze a vezetést. Mitrovics ugratta ki az észt származású Ahjuperát, a csatár pedig közvetlen közelről nagy erővel lőtte be Kemenes mellett a hálóba a játékszert (0-1).

"Korán kaptunk gólt, amiből nem tudtunk fölállni. A bajnokság végére elfogytunk, már kevésbé bírjuk a terhelést. Többet éreztem ebben a mérkőzésben, ha kicsit jobban koncentrálunk" - mondta Supka Attila a Sport TV riporterének. Supka Attila csapata rendkívül peches volt a mérkőzés következő szakaszában, Danilo egy lövéssel és a remek passzal mutatta meg magát. A futball örök törvénye pedig ismét beigazolódott. A hazaiak féltucatnyi helyzetet hagytak ki az első fél órában, ami megbosszulta önmagát. Az egyenlítés helyett kétgólosra nőtt a vendégek előnye. Az első gólt jegyző Ahjupera indításával Lázár Bence iramodott meg a 36. minutumban, majd amikor már kicsalta Kemenest a kapujából, önzetlenül passzolt Balogh Balázs elé, aki könnyen gurított az üres kapuba (0-2). A játék képe alapján megdöbbentő volt az eredmény.

Majd elérkezett a 41. perc, amikor úgy tűnt, hogy a vendégek végleg eldöntötték a három pont sorsát. Mitrovic lőtt a Honvéd kapujára, Kemenes védeni tudott, de a játékszer épp Balajti elé pattant, aki az üres kapuba pörgetett (0-3). A Honvéd védelme végig asszisztálta a három vendégtalálatot.

A játékrész érdekesen alakult, a Honvéd kimondottan szép támadásokat vitt véghez, de nem sikerült bevenniük Balajcza kapuját, az Újpest pedig háromszor is mattolta Kemenest, úgy hogy mezőnyben teljesen kiegyenlített volt a két fél. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a lila-fehérek kapusa több bravúrt is bemutatott.

A fordulás utáni első negyed óra nem hozott különösebb izgalmakat, a hazaiak saját térfelükön járatták a labdát, az Újpest pedig ráült az eredményre. Az 57. percben azonban kisebb reménysugár csillant a hazai játékosok előtt, ugyanis Nagy passzából Danilo szerzett gólt (1-3). Ha a brazil játékosnak picivel több szerencséje lett volna, akkor körülbelül döntetlenre állnának a felek.

A következő percekben ismét meddőnek bizonyult a hazaiak mezőnyfölénye, mivel nem tudták megközelíteni az Újpest kapuját. A 73. percben ugyan felső lécig jutottak, de azt leszámítva, Balajcza eszén nem tudtak túljárni. A kapusnak sokat köszönhetett csapata.

"Az első félidőben jó felfogásban támadtunk, és lőttünk három gólt, a kényszerű cserék azonban megzavarták a csapatot. A döntő fordulatokban helyén volt Balajcza Szabolcs, így neki is köszönhetjük a sikert" - Mészöly Géza gyors értékelése a Sport TV-ben. A mérkőzés hajrájában ismét háromgólosra dagadt a csapatok közti különbség. Lázár ugratta ki Rajczi Pétert a védők közül, a rutinos csatár pedig ügyes mozdulattal elhúzta Kemenes mellett a labdát és a hálóba lőtt (1-4). A csatár a mozdulat után megsérült.

A kimondottan eseménydús mérkőzésen a vendégek 4-1-re legyőzték a Budapest Honvédot. Az eredmény túlzónak tűnhet, ha a labdabirtoklást vesszük figyelembe, de amíg a vendégek értékesítették helyzeteiket, addig a Honvéd csak egyszer tudta bevenni az újpestiek kapuját.

Monicomp Liga, 29. forduló:

Budapest Honvéd-Újpest FC 1-4 (0-3)
Bozsik stadion, 1700 néző, V.: Vad II
gólszerzők: Danilo (57.), illetve Ahjupera (9.), Balogh (36.), Balajti (40.), Rajczi (88.)
sárga lap: Horváth A. (41.), Hajdú (50.), Botis (68.), illetve Tajthy (38.)

Honvéd: Kemenes – Lovric, Botis, Debreceni, Hajdú – Moreira (Nagy G., 27.), Horváth A., Zelenka (Vécsei, a szünetben), Hidi (Bright, 72.), Ivancsics – Danilo

Újpest: Balajcza – Szokol, Litauszki, Takács Z., Pollák (Tajthy, 28.) – Balajti (Rajczi, 59.), Mitrovic, Egerszegi (Szalai V., 66.), Balogh – Lázár, Ahjupera

További eredmények:
Budapest Honvéd-Újpest FC 1-4
Videoton FC-Győri ETO FC 2-1
Lombard Pápa-MTK Budapest 0-2
Kaposvári Rákóczi-Szolnoki MÁV FC 0-1
Kecskeméti TE-ERECO - BFC Siófok 2-3

pénteken játszották:
Paksi FC - Vasas-Híd 3-0
ZTE FC - DVSC-TEVA 1-1

A forduló további programja, vasárnap:
Szombathelyi Haladás-Ferencváros 17:30

NB I tabella