Jégkorong-vb

Svédország az első döntős, a címvédő a bronzért játszhat

  • MTI

Elsőként a svéd válogatott jutott a vasárnapi fináléba a szlovákiai jégkorong-világbajnokságon, miután a pénteki elődöntőben 5-2-re legyőzte a tavaly győztes cseh csapatot.

Svédország és Csehország küzdelme a jégkorong-világbajnokságon 2011 májusában

Jégkorong-világbajnokság, elődöntő:

Svédország-Csehország 5-2 (0-0, 2-1, 3-1)
gólszerző: Berglund (25., 60.), Ba:cklund (36.), Ericsson (49.), Silfverberg (53.), illetve Elias (21., 55.)

A meccs előtt nagy volt a "dugó" a vadonatúj pozsonyi csarnok előtt, de ez nem a péntek délutánnal volt magyarázható: az orosz miniszterelnök Vlagyimir Putyin tartott sajtótájékoztatót a helyszínen abból az alkalomból, hogy Oroszország elnyerte a 2016-os vb rendezési jogát. Így aztán lépten-nyomon ellenőrizték a közelben tartózkodókat, köztük az újságírókat is.

Az első elődöntő előtt egy órával az üres jégen megjelent rövidnadrágban és korcsolyával, bottal Jaromir Jagr, a csehek elnyűhetetlen, 39 éves sztárja, kipróbálta, hogy jól dolgozott-e a köszörűs, majd öt perc után a fotósok gyűrűjében visszament az öltözőbe.

Az első harmadban arra figyelt a skandináv együttes, hogy ne kerüljön nagy helyzetbe a rivális. Ez sikerült, így aztán nem esett gól.

A szünet után 46 másodperccel Elias a kapu elé berobbanva szerzett vezetést, ám gyorsan, emberelőnyben jött a válasz. Sőt, a svédek Ba:cklund parádés egyéni akciójával fordítottak. A harmad hajrájában a csehek kivédekeztek egy dupla emberhátrányt, és Pavelec még büntetőt is fogott.

A záró felvonásban egy kontrát használtak ki mintaszerűen a svédek, aztán még kapuvasat is lőttek, majd egy kapu előtti kavarodásból betaláltak. Elias szépítése után Berglund üres kapus góllal állította be az 5-2-es végeredményt. A skandinávok végeredményben megérdemelten kerültek a fináléba, ahol az orosz vagy a finn együttes lesz az ellenfelük.

A cseheknek ez volt az első vereségük a vb-n.

Később játsszák:
Oroszország-Finnország 20:15

vasárnap:
a 3. helyért:
Csehország-Oroszország/Finnország 16:00

döntő:
Svédország-Oroszország/Finnország 20:30