Sportpolitika

Öt pályázó a 2017-es Universiadékra

  • VNA

Idén novemberben döntenek a 2017-es Universiadék helyszínéről, összesen öt város pályázik a rendezésre.

Élénk az érdeklődés a 2017-es Universiadék megrendezése iránt. A május elején lejárt határidő szerint ugyanis a hat év múlva esedékes téli versenyekre két (Almaty – Kazahsztán és Trentino – Olaszország), a nyári eseményre pedig három (Brasilia – Brazília, Kocaeli – Törökország, Tajpej – Tajvan) város jelezte rendezési szándékát a Nemzetközi Egyetem és Főiskolai Sportszövetség (FISU) felé.

„A FISU elégedett a kandidálók számával. Mind az öt pályázó ország és város már korábban is tanúbizonyságot tett arról, hogy képes nagy nemzetközi sportesemények megrendezésére. Nagy kihívás lesz számunkra, hogy kiválasszuk a megfelelő helyszíneket.” – mondta a szervezet titkára, Eric Saintrond.

Almaty idén volt házigazdája az Ázsiai Téli Játékoknak, az olaszok Torinóban 2007-ben adtak otthont a téli Universiadénak, Tajvan pedig Kaohsiung révén a 2009-es Világjátékok helyszíne volt. A törökországi Koceali tartomány korábban rendezett már Universiadét, hiszen Izmir (2005-nyári) és Erzurum (2011-téli) is vendégül látta a világ legjobb egyetemista és főiskolás sportolóit. Brazília meglehetősen régen volt házigazda, hiszen 1963-ban Porto Alegre révén volt utoljára rendező. A pályázó városokat októberben látogatják végig a döntést előkészítők, a végső szavazásra pedig idén novemberben a svájci Lausanne-ban kerül sor.