Jégkorong

Oroszországban lesz a 2016-os vb

  • VNA

A téli olimpia és a labdarúgó világbajnokság után a 2016-os jégkorong világbajnokságot is Oroszország rendezheti meg.

A péntek-13 szerencsét hozott az oroszoknak. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség pénteki kongresszusán ugyanis eldőlt, hogy Oroszország rendezheti meg a 2016-os jégkorong világbajnokságot. A pozsonyi ülésen személyesen is részt vett az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin is, aki elmondta, hogy országának nagy megtiszteltetés az, hogy a jégkorong sport csúcseseményének lehet házigazdája. A szintén pályázó Ukrajna és Dánia az utolsó pillanatban visszavonta pályázatát, így az oroszok végül ellenfél nélkül nyerték meg a szavazást.

„Oroszország megérdemli ezt a világbajnokságot.” – tette hozzá Putyin, aki a 2014-es téli olimpiai kampányhoz hasonlóan most is szükségét érezte a személyes jelenlétnek – nem hiába. A tervek szerint öt év múlva Moszkva és Szentpétervár lesz a jégkorong világbajnokság két helyszíne, a torna költségvetése pedig 14 millió dollár. Az utóbbi években az oroszok halmozzák a sporteseményeket, hiszen a 2014-es téli olimpia és a 2018-as labdarágó világbajnokság mellett ez már a harmadik nagy horderejű világesemény, amelynek rendezési jogát ők nyerték el. A 2000-es években az oroszok (2000 és 2007 után) most harmadszor rendezhetik meg a jégkorong világbajnokságot.

Putyin amúgy a kampány mellett a világbajnokság sport részét is élvezheti majd Pozsonyban, hiszen csapata csütörtökön este Kanada ellen továbbjutott (2-1), így a péntek esti elődöntőben Finnország ellen léphet jégre.