Bundesliga előzetes

Az ezüstérem és a kieső helyek még nem keltek el Németországban

A Dortmund ünnepet rendezhet hazai pályán a Bundesliga utolsó fordulójában

Az utolsó, 34. fordulót rendezik a hétvégén a Bundesligában. A már bajnok Dortmund a kiesés elől menekülő Frankfurtot fogadja, és a vendégek izgalmassá tehetik a mérkőzést, hiszen nem dőlt még el, hogy a Wolfsburggal és a Mönchengladbachhal hogy osztoznak meg a 15-17. hely közötti pozíciókon. A biztos bennmaradás, az osztályozó és a kiesés is összejöhet még bármelyik együttesnek. Eközben pedig a Bayern München megragadhatja az utolsó szalmaszálat, hogy megelőzze a Leverkusent, és ezzel automatikusan a BL-főtáblára kerüljön ősszel.

A forduló összes mérkőzését egyszerre, szombat délután 15:30-tól játsszák.

Dortmund-Frankfurt
(Eurosport 2) hatharom-tipp: 1
A két csapat összesített mérlegében a Dortmundnak van kisebb fölénye, hazai pályán pedig jóval nagyobb. A sárga-feketék otthon csak egyszer kaptak ki a szezonban, a Frankfurt pedig négyszer nyert idegenben. A statisztikáknál azonban sokkal fontosabb, hogy a bajnok az egyik kiesőjelöltet fogadja az utolsó fordulóban. A Dortmund már biztosan megkapja a Salátástálat, a vendégek azonban egy győzelemmel kiharcolhatják a bennmaradást - egy döntetlennel az osztályozót -, mégsem valószínű, hogy ez összejön nekik. Duplán balszerencsésnek tűnnek ugyanis ezzel az utolsó fordulóval, hiszen a Borussia saját közönsége előtt nyilvánvalóan szépen akarja zárni az idényt, és ha komolyan veszik ezt a mérkőzést, akkor a Frankfurtnak nincs sok esélye.

Freiburg-Bayer Leverkusen
hatharom-tipp: 2
A Freiburgot már csak a szép hazai szezonzárás viheti előre, a Leverkusennek viszont egy pont még kell ahhoz, hogy teljesen biztossá tegye a második helyét. Ha ugyanis a Bayern le tudná dolgozni hárompontos hátrányát, jobb gólkülönbségével előzne. A hazaiak viszont 2004 óta nem tudtak győzni a Gyógyszergyáriak ellen, sőt, a legutóbbi freiburgi meccsen a Leverkusen 5-0-ra nyert, ami a csapat legnagyobb különbségű győzelmének számít az utóbbi tíz évben. Ráadásul az utóbbi fordulókban sem nagyon vitézkednek, hiszen négyből háromszor kikaptak, és ugyanilyen a mérlegük akkor is, ha csak a hazai mérkőzéseiket nézzük. A Leverkusen sem vitézkedett az elmúlt egy hónapban - két vereség, egy döntetlen, egy győzelem -, de a közvetlen BL-kvalifkációért biztosan felszívják magukat Ballackék.

Renato Augusto és Philipp Lahm küzd a   Bayer Leverkusen és a Bayern München Bundesliga-mérkőzésén 2011-ben

Bayern München-VfB Stuttgart
hatharom-tipp: 1
Mindkét csapat elérte már a legfontosabb célját, a Bayern a Bajnokok Ligájában indulhat, a Stuttgart pedig elkerülte a kiesést. A Bajorok viszont nem szalaszthatják el a közvetlen főtáblára kerülés esélyét a Bajnokok Ligájában, amit akkor érhetnek el, ha nyernek és a Leverkusen kikap. Amíg tehát nem érkeznek hírek a Gyógyszergyáriak nagyarányú vezetéséről Freiburgból, addig Gomezék biztosan hajtani fognak a győzelemért, és ha Hajnal Tamásék nem vigyáznak, hasonlóan járhatnak, mint a St. Pauli (a hamburgiak 8-1-re kaptak ki a Bayerntől).

Hoffenheim-Wolfsburg
hatharom-tipp: X
A Hoffenheimnek mindegy, hogy mi lesz az eredmény, a Wolfsburgnak viszont nyernie kell ahhoz, hogy biztosan ne süllyedjen vissza az osztályozós vagy a kieső helyek valamelyikére. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy a Farkasok esélyesek lennének, hiszen nem sok papírformának tűnő mérkőzést tudtak behúzni a szezonban. Pédául otthon sem bírtak a Hoffenheimmel. Az egymás elleni mérkőzéseiken a Wolfsburg mindig lőtt legalább két gólt, de az idén erre még hazai pályán is ritkán volt képes - mondjuk a már emlegetett őszi találkozón épp igen. Hiába van tehát Felix Magath régi-új csapatának saját kezében a bennmaradás, még azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy visszacsúszik a 17., búcsút jelentő helyre. Matematikailag...

Hamburg-Mönchengladbach hatharom-tipp: 2 A Wolfsburg kieséséhez ugyanis a Mönchengladbachnak és a Frankfurtnak is több pontot kellene szereznie a Farkasoknál, és csak a 'Gladbachból nézzük ki, hogy győzni tud szombaton. Jó sorozatban vannak (öt meccsből négyet nyertek), és lendületből elkaphatják a finoman szólva csak botladozó Hamburgot. Utóbbiaknál csak a városi rivális St. Pauli teljesített gyengébben az elmúlt kilenc fordulóban, és szinte már az lenne a meglepő, ha az utolsó körre összekapnák magukat.

További mérkőzések:

1. FC Köln-Schalke 04
hatharom-tipp: 1

Kaiserslautern-Werder Bremen
hatharom-tipp: 1

Hannover-Nürnberg
hatharom-tipp: 1

Mainz-St. Pauli
hatharom-tipp: 1

Bundesliga-  tabella