NBA

Egy kalandvágyó edző búcsúja

Phil Jackson minden idők legsikeresebb kosárlabdaedzőjeként tizenegy aranygyűrűvel vonul vissza.

Pfil Jackson végleg felhagyott az edzősködéssel - Fotó: AFP

Huszonegy NBA-idényben tizenegy bajnoki aranygyűrűt nyert Phil Jackson edzőként, amihez még kettő társul játékos korából is. Minden idők legsikeresebb kosárlabdaedzője két visszatérés után most végleg befejezte a pályát. A szakember játékosként, 1967 és 1980 között két bajnoki címet szerzett a New York Knicksszel (1970, 1973), majd 1989-ben lett NBA-vezetőedző. A Michael Jordan-féle Chicago Bulsszal hat bajnoki aranygyűrűt szerzett (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998), majd 1999-től a Lakers kispadján ült. Kobe Bryantékkel ötször ért fel a csúcsra (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) úgy, közben kihagyta a 2004/2005-ös szezont. A búcsú nem sikerült a legszebbre, hiszen csapata, a Los Angeles Lakers 4-0-ra kapott ki a rájátszás második körében a Dallas Maverickstől.

„Meg akartam köszönni minden Lakers szurkolónak, akik különösen sokat jelentenek nekem. Amikor először idejöttem, megköszönték nekem, hogy Los Angelesbe szerződtem. Remélem, távozásomkor is köszönetet mondanak. A sajtó munkatársai 99 és fél százalékban jók voltak hozzám, így nekik is köszönöm az éveken át tartó együttműködést. Pusztító vereséget szenvedtünk, amit elfogadunk, a csapatnak már előre kell néznie. Tudom, hogy meg fogják találni a helyes utat, és jó irányt vesz a csapat” – köszönt el a 65 éves szakember.

Jackson a megsemmisítő 4-0-s vereség ellenére sem gondolja, hogy a Lakersnek nagy változtatásokra lenne szüksége a következő idényben.

„Ez még mindig egy jó csapat, aminek még a sebességén lehet javítani. Ezzel könnyebb kosarakat lehetne szerezni, azt hiszem a legfontosabb a kosárlabdában az, hogy megtaláld, miképpen lehetsz eredményes. De ezt nem mindig a támadótérfélen kell keresni” – fogalmazott a Chicago Bulls egykori legendás főedzője.

A játékosként a New York Knicksben is megforduló tréner elmondta, sok terve volt még visszavonulása után, de ezek legtöbbjét már fizikai korlátai miatt el kellett engednie.

„Azon gondolkodtam, hogy nekem mindig kalandra van szükségem. Amikor gyerek voltam, imádtam Robinson Crusoe-t. Amikor egy éve elutaztam a Fidzsi-szigetekre, észrevettem, már fizikailag nem vagyok képes ezekre a kalandokra. Más kérdés, kelettől nyugatig végigmotoroznám egész Amerikát Ha tudnám...” – fogalmazott a Hall of Fame tagja.