Atlétika

Kovács Tamás olimpiai B-szintet futott Prágában

  • MTI/VNA

A veszprémi maratoni futó, Kovács Tamás teljesítette az olimpiai B-szintet a prágai maratonin.

A veszprémi futó 2:17:43 órával a 14. helyen ért célba a prágai maratonon - a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) honlapja szerint. Kovács Tamás a harmadik B-szintes magyar atléta lett, korábban a gyalogló Madarász Viktória (1:34:36.6 óra 20 km-en) és a súlylökő Márton Anita (17,63 m) ért el a 2012-es londoni részvételhez szükséges eredményt. Biztos olimpiai indulónak viszont még csak Pars Krisztián tekinthető, aki múlt vasárnap 79,47 méterrel nyerte a férfi kalapácsvetést Kawasakiban, ezzel túldobva az A-szintet. B-szinttel egy számban csak egy sportoló indulhat az olimpián, de csak akkor, ha nincs A-szintes abban a számban.

„Nagyon nehéz verseny volt, végig egyedül futottam, a hőmérséklet messze volt az ideálistól és a prágai városi pálya sem volt teljesen sík.” – mondta befutás után a fáradt, de boldog magyar maratonista. „Az edzőm is itt harcolta ki a csapatba kerülést az 1998-as budapesti Európa Bajnokságra, így én is bizakodó voltam.” - tette hozzá Kovács.

„Elégedett vagyok Tamással, végig nagyon kemény volt, a cseppet sem ideális körülményeket küzdőszellemével ellensúlyozta. Közel egyenletes iramot sikerült mennie. Tanítványom optimálisabb körülmények között két perccel is jobbra lehet képes. Örülnék, ha júniusban a Csapat EB-n futhatna 10 000 m-en, ezen a távon is jó eredményeket érhet el.” - mondta az edző, Szemán János, aki a cseh fővárosban kerékpárral követte az eseményeket.