NB I

Bajnok a Videoton!

Történelmet írt a Videoton! A fehérvári klub már az első félidőben vezetett a Kaposvár ellen az NB I 28. fordulójában, de a második játékrészben a Rákóczi kihasználva ellenfele kiengedését egyenlített. A kapott gól felrázta a Vidit, a csapat két szép góllal visszaszerezte a vezetést, és 3-1-re győzött. Dr. Mezey György irányításával története legnagyobb sikerét aratva első bajnoki címét nyerte a Videoton.

Monicomp Liga 28. forduló:

Videoton FC-Kaposvári Rákóczi 3-1 (1-0)
Székesfehérvár, 7528 néző, V: Musial (lengyel)
Gólszerzők: Nikolic (34.), Polonkai (80.), Szakály (88.), illetve Grumic (76.)
Kiállítva: Gosztonyi (92.)
Sárga lap: Gosztonyi (53.), Elek (82.), Szakály (89.), illetve Okuka (82.)

Videoton: Bozovic - Lázár, Lipták, Vaskó, Elek - Sándor, Farkas B. (Lencse 79.), Vasiljevic (Szakály 79.) - Gosztonyi, Nikolic (Polonkai 70.), Alves
Kaposvár: Kovács Z. - Okuka, Máté P. (Jawad 58.), Bank, Gujic (Korhut 51.) - Balázs, Zsók, Pedro, Pavlovic - Peric (Grumic 75.), Oláh

Nagyon aktívan kezdett a Videoton, látszott az elszántság a játékosokon. A 4. percben Nikolics próbálkozott, de jó húsz méterről jócskán elvétette a kaput. A 11. percben Sándor György távoli lövése megpattant a kapu előtt, de Kovács könnyedén fogta. Főleg a széleken próbálkozott dr. Mezey György csapata, de középen hiányoztak a befejező emberek.

A 11. percben majdnem nehéz helyzetbe sodorta magát a Vidi, Perics szerzett labdát, egyedül vitte kapura, de Bozovic nagy bravúrral mentett, illetve a szerb támadó hibázott ziccert.

Az első húsz percben ugyan valódi gólhelyzete a Kaposvárnak volt, de a hazaiak domináltak, a Rákóczi beszorult saját kapuja elé. A 20. percben Gosztonyi beadásáról középen egy hajszállal lemaradt Vasziljevics, a vendégvédelem (egyelőre) állta a sarat. A 26. percben Sándor tüzelt 22 méterről, fölé.

A félidő hajrájában kezdett magára találni a Kaposvár, felszabadult a nyomás alól. A Vidi egyre idegesebben játszott, de a 34. percben aztán megszerezte a vezetést: Gosztonyi fejelte tovább a labdát Nikolicsnak, aki középről, 14 méterről lőtt elegáns mozdulattal lőtt a kapu bal sarkába (1-0).

Nikolics góljával indult a gólgyártás

A gól után ismét felpörgött a bajnokaspiráns, a remek hangulatot pedig a közönség teremtette meg, bár körülbelül fél ház volt a Sóstói Stadionban. A lefújás előtt növelhette volna előnyét a hazai alakulat, de André Alves beadásánál nem volt érkező ember, míg Sándor György kísérletébe Bank lépett bele. 1-0-ás hazai előnnyel vonultak szünetre a felek.

Folytatás után Gosztonyi kevergetett a kapu előtt, rendkívül veszélyesen játszott a középpályás, a 47. percben beadása szögletre pattant, majd jobbról rátűzött, lapos, de gyenge lövését fogta Kovács. Az 50. percben Perics veszélyeztetett a másik oldalon, 18 méterről csavart a bal sarok fölé. Az 57. percben Nikolics duplázhatott volna, egy bal oldali szögelt után a kifejelt labdát középről, 18 méterről durrantotta kapura kapásból, Kovács Zoltán ismét bravúrral védett.

Ismét nyomott a Videoton, a Kaposvár nem sok vizet zavart, de nem sokáig tartott a lendület, a 65. perc környékén leült a mérkőzés, a hazaiak az előnyt őrizték. A 72. percben a vendégek részéről Pavlovics előtt adódott lehetőség, de elbizonytalankodta. A 76. percben aztán ráfizetett a Vidi az elkényelmesedésre: Okuka tálalt jobbról remekül Grumics elé, aki hét méterről bólintott a kapuba (1-1).

Mezey György cserékkel próbált frissíteni, részben sikerrel, a még a bekapott gól előtt beállt Polonkai visszaszerezte a vezetést: a kapu előtt pattogott a fejeken a labda, utoljára Okuka bólintotta ki, éppen Polonkai elé, aki kapásból, 11 méterről védhetetlenül tüzelt a bal alsóba (2-1).

Megkezdődött a fieszta a stadionban, a mérkőzésre Lencse és Szakály, újabb két csereember tette fel a koronát: előbbi ziccerben, önzetlenül passzolt Szakályhoz, aki 8 méterről ellőtte, a kapus beleért, de a labda a hálóba csorgott (3-1). A lefújás előtt Gosztonyi kapott piros lapot, teljesen feleslegesen, miután lekönyökölte Dzsavadot.

A Kaposvár egyenlítése ébresztőleg hatott, a Videoton őrült hajrával megérdemelten, szép játékkal 3-1-re nyerte a találkozót, ezzel 70 éves története első bajnoki címét hódította el a fehérvári klub.

A lefújás után a játékosok a Sport Televíziónak nyilatkozó Mezey Györgyöt felkapták, és jó néhányszor feldobták a levegőbe, kezdetét vette az ünneplés a Sóstóti Stadionban.

Mezey györgyöt ünneplik játékosai

Korábban:
Újpest-Kecskemét 2-1

Később:
MTK-Szombathelyi Haladás 20:00
Győri ETO-Budapest Honvéd 20:00

Kedden:
Szolnoki MÁV FC - DVSC-TEVA 1-2
BFC Siófok-Paksi FC 1-3
Vasas-Híd - Lombard Pápa 1-1
Ferencváros-ZTE FC 4-4

NB I 28. forduló