Giro d'Italia 2011

Reakciók Weylandt tragédiája után

  • MTI

Halálos balesetet szenvedett a belga Wouter Weylandt a Giro,d Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik, hétfői szakaszán.

A belga kerékpáros - akinek párja szeptemberre várja első gyermeküket - pályafutása során egyetlen szakaszt nyert a Girón, tavaly épp a harmadik napon diadalmaskodott, 2008-ban pedig a spanyol körversenyen, a Vuelta a Espanán nyerte meg a 17. etapot.

"Mit sem számít, hogy átvettem a vezetést összetettben - mondta David Millar, a Garmin brit versenyzője, aki kritizálta a televíziós közvetítés rendezőjét, mert szerinte nem kellett volna képeket sugározni a földön fekvő és erősen vérző Weylandtról. - El sem tudom képzelni, mit élhet most át a családja. Ez szörnyű."

A Tour de France-on hétszer diadalmaskodott amerikai Lance Armstrong twitter-oldalán szólalt meg az esettel kapcsolatban: "Nagyon szomorú vagyok, sokkolt, ami történt. Nyugodjék békében!"

"A csapatunk még mindig nem tért magához, ma egy barátot és egy versenyzőtársat veszítettünk el - írta közleményében a Leopard-Trek. - Őszinte részvétünk Wouter családjának és barátainak."

"Nagyon technikás volt az a lejtő, az aszfalt teljesen egyenletes ott - mondta Davide Vigano, Weylandt egyik csapattársa. - Csak a célba érkezés után tudtam meg, hogy mi történt. Erre nincsenek szavak."

A vasárnapi második szakaszt a második helyen záró Mark Cavendish, a HTC-Highroad csapat brit kerékpárosa úgy fogalmazott, nem szabadna, hogy ilyen tragédiák történjenek a sportágban. "Nagyon rosszul érzem magam, ha csak belegondolok ebbe. Lélekben a családjával vagyok, nyugodjon békében."

"Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke szeretné kifejezni őszinte részvétét Weylandt egész családjának, valamint a barátainak és a csapattársainak, de a Girón szereplő sportolóknak is, akiknek le kell győzniük fájdalmukat, hogy folytatni tudják a versenyt" - írta közleményében a nemzetközi szövetség.

A La Gazzetta dello Sport című olasz sportnapilap szerint Weylandt a Giro történetének negyedik halálos áldozata. Az első tragédia még 1952-ben történt, akkor az olasz Orfeo Ponsin hunyt el, 1976-ban a spanyol Juan Manuel Santisteban, míg 1986-ban a szintén olasz Emilio Ravasio halt meg a verseny alatt.