Premier League

Maxi Rodríguez elintézte a Fulhamet

A Liverpool idegenben tudott 5-2-re győzni a Gera Zoltánt nélkülöző Fulham ellen a Premier League 36. fordulójában. Maxi Rodríguez mesterhármast ért el, ráadásul első gólját a mérkőzés 31. másodpercében lőtte. A Vörösök a győzelmel felkapaszkodtak az 5. helyre, két ponttal megelőzve az 56 egységgel rendelkező Tottenham együttesét.

Teltház fogadta a Liverpoolt hétfő este a Craven Cottage-on, ahol nagy bánatunkra egyetlen magyar játékos sem futott ki a zöld gyepre. Gera Zoltánt erre a találkozóra sem nevezte Mark Hughes, a Fulham menedzsere, míg a Vörösök fiatal kapusa, Gulácsi Péter, csak a kispadról követte a találkozót. A bajnokit megelőzően a londoniak a 10. helyen voltak, míg a vendégcsapat a 6. pozíciót foglalta el.

Eszméletlenül bekezdett Kenny Dalglish együttese, hiszen az első támadásból megszerezték a vezetést (úgy tűnik ez a gyors gólok fordulója, Javier Hernández a kezdő sípszó után fél perccel talált be a Chelsea kapujába). Ehhez persze kellett a hazai védők tehetetlensége is, Maxi Rodríguez érkezett a legjobban egy, a Fulham tizenhatosán belüli kavarodásnál és jobb lábbal kilőtte a kapu bal oldalát (0-1). Mark Schwarzer kapus tehetetlen volt, ráadásul nem sokat láthatott a lövésből a sűrű embertömeg miatt, persze az is hozzátartozott az igazsághoz, hogy az ő hibája is kellett a találathoz.
Itt azonban nem állt le a Liverpool. Még csak a mérkőzés 7. percében jártunk, amikor Raul Meireles csapott le egy rosszul sikerült Fulham-passzra, és a portugál játékos azonnal szöktette Glen Johnsont. A nemrégiben sérülésből visszatérő védő igen távol volt saját helyétől, ez azonban nem zavarta, felérve a kapu közelébe külsővel centerezte be a labdát, amit ismét Rodríguez várt a legjobb helyről, és igazítás nélkül belőtte második gólját (0-2).

Maxi Rodriguez második alkalommal rúgott mesterhármast - Fotó: AFP
Már ekkor is folyamatosan jelezte a publikum, hogy nem ezért jöttek ki az összecsapásra, a 16. percben pedig még jobban elszomorodtak. Johnson passzolt Dirk Kuyt elé, a holland játékos pedig felnézett, és kapura lőtt. A próbálkozás nem volt túl erős, Schwarzer kapus azonban nemes egyszerűséggel mellényúlt, így a hálóban kötött ki a játékszer (0-3). A Liverpool bő negyed óra alatt elintézte a hazaiakat, és eldöntötte a három pont sorsát.

Érthető módon a három Liverpool-gól mindkét együttest visszafogta, természetesen ellentétes indokok miatt. Hughes csapata ment előre, de ők is érezték, hogy nincs sok esélyük a pontmentésre. Ettől függetlenül a 34. percben közel kerültek a szépítéshez, Clint Dempsey lőtt egy szögletet kapásból a vendégkapu irányába. Pepe Reina már verve volt, de a gólvonalon ácsorgó Johnson kivágta a mezőnybe a labdát. Az angol válogatott védő csapata egyik (ha nem a) legjobbja volt, két gólpassz és egy bravúros védés fűződött a nevéhez. A jelenet egyébként a játékrész utolsó érdemleges momentuma volt. A vendégek gyorsan hozták a kötelezőt, és a három góllal szétzilálták a Fulhamet.

Fordulás után azért változott valamelyest a játék képe, a hazai csapat jött ki éhesebben a pályára, aminek meg is lett az eredménye. Többet birtokolták a labdát, valamint néhány veszélyesnek tűnő akciót is tudtak vezeti. Bobby Zamora, a Fulham csatára még a szünetben beállt, ami jót tett a támadószekciónak. Az 57. percben aztán sikerült a szépítés. A becserélt Zamora passzolt Moussa Dembele elé, aki egy gyönyörű lövéssel szűkítette kétgólosra a különbséget (1-3).

A bekapott góltól azonban nem zuhantak össze a Vörösök, hanem okosan tartották a labdát, amivel kifogtak a hazaiakon. Majd jött Rodríguez. Az argentin középpályás a 70. percben Schwarzer kapuja felé fordult, és mivel egyik védő sem lépett ki rá, 23 méterről hatalmas gólt ragasztott az ausztrál hálóőr kapujába (1-4). Picit ebben is benne volt a portás, de ez semmit nem vont le a triplázó érdemeiből (ez volt a második mesterhármasa a szezonban). A 75. percben pedig megadta a vendégcsapat a kegyelemdöfést, amikor Shelvey 40 méteres ütempasszal ugratta ki Luis Suárezt, aki pimasz módon elhúzta a kivetődő Schwarzer mellett a labdát (1-5).

A mérkőzés egyik legszebb mozdulata mégis egy hazai játékos nevéhez fűződött. A 86. minutumban Steve Sidwell fordult szembe Reina kapujával, és csodálatos rúgótechnikával kilőtte a Liverpool kapujának hosszú oldalát (2-5). A spanyol kapusnak nem volt esélye a hárításra. A játékvezető négyperces hosszabbítást jelzett, de nem várta meg a végét. A Fulham egy nagyon súlyos vereségbe szaladt bele, amivel megszakadt a hétmeccses veretlenségi sorozata hazai pályán. A Liverpool pedig a megszerzett három pontnak örülhetett, mivel a győzelemmel megelőzték a Tottenhamet, és feljöttek az 5. helyre (58 egységgel).


Premier League, 36. forduló:

Fulham-Liverpool 2-5 (0-3)

Gólszerzők: Dembele (57.) ill. Rodriguez (1., 7., 70.), Kuyt (16.), Suárez (75.)