Török Nagydíj

Vettel könnyedén győzött Isztambulban

A Red Bull kettős győzelmet aratott, Alonso idén először dobogón

Sebastian Vettel rajt-cél győzelmet aratott a Formula-1-es világbajnokság Török Nagydíján, mögötte csapattársa, Mark Webber végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a Ferrarival versenyző Fernando Alonso állhatott fel. A német pilóta a szezon negyedik versenyén harmadik sikerét ünnepelhette, így toronymagasan vezeti a bajnokságot.

Mark Webber volt a rajt legnagyobb vesztese, mivel a porosabb oldalról induló ausztrál pilóta mellett Lewis Hamilton és Nico Rosberg is elment, Sebastian Vettelt senki nem tudta megszorítani. Hamilton azonban az első kör végén hibázott, lecsúszott az ívről és visszaesett az 5. Jenson Button mögé.

A második kör után Vettel vezetett az élen, mögötte Rosberg, Webber, Alonso volt a sorrend. Michael Schumachernek a Török Nagydíj sem indult jól, Vitalij Petrov előzte meg a németet, a Mercedes pilótája azonban megpróbálta visszaszerezni a pozícióját és megsérült az első szárnya. Ki is állt a boxba egy cserére, amivel gyakorlatilag elment a versenye, a 22. helyre tért vissza.

Az állítható hátsó szárnyak aktiválódtak a 3. körtől, amit Webber ki is használt, játszi könnyedséggel előzte meg Rosberget és feljött a második helyre. A német pilóta ezután Fernando Alonsót kapta a nyakába, a Ferrari versenyzője pedig lekopírozta Webber manőverét, ugyanúgy ment el a Mercedes mellett így a harmadik helyen folytatta.

Vettel győzelme egy percig sem forgott veszélyben - Fotó: AFP
A Mclarenek eközben oda-vissza előzgették egymást, aminek az lett a következménye, hogy a 7. Felipe Massa egy másodpercre megközelítette az angol párost. Massa nem is teketóriázott, könnyedén előzte meg Hamiltont a 10. körben, majd mindkét versenyző kiment a boxutcába. Az angolok szerelői gyorsaságukkal felülmúlták a Ferrarit, Hamilton visszaelőzte a brazilt.

Egy körrel később Alonso és Webber is kereket cserélt. Ideiglenesen Button került az élre, de ő még nem volt a boxban. Úgy tűnt, hogy a Mclaren eltaktikázta a 2009-es világbajnok első kiállását, csak az élboly mögé tudott visszajönni a 7. helyre. Petrov nemcsak Schumachert, saját csapattársát, Heidfeldet is terrorizálta, nemes egyszerűséggel a pálya mellé lökte a németet.

A 16. körben Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Rosberg, Massa, Button, Petrov volt az első nyolc pilóta sorrendje. Az ötödik helyért küzdő Massa körökre beragadt a harmadik helyről rajtoló Rosberg mögé, a 20. körben sikerült előznie, de a német nagyon agresszív volt, a kör végére visszaelőzte a Ferrarit. Egy körrel később azonban már nem tudott visszatámadni, sőt ugyanazzal a lendülettel Button is megelőzte. Eközben elkezdődtek a második kiállások.

Az élbolyban nem változtak a helyek, Vettel nyolc másodperccel vezetett Webber előtt, Alonso azonban egyre közelebb került az ausztrálhoz. A spanyol egymás után háromszor futotta meg a leggyorsabb kört, a 28. körre pedig teljesen felzárkózott. Sőt. Két körrel később az előzési zónában körbeautózta Webbert és feljött a második helyre.

Button ismét feltűnt Massa mögött és kétszer is megpróbált a célegyenes előtti kanyarban bebújni a brazil mellé, ezt azonban még levédekezte a Ferrari, a 34. körben azonban simán körbeautózta. Webber eközben harmadik kiállásánál megkapta a kemény keverékű gumit. Alonso egy körrel később ment ki és könnyedén jött vissza a második helyre.

Hamilton harmadik kerékcseréje nem sikerült túl jól, mivel a jobb első kerekén beragadt a csavarhúzó pisztoly és hosszú másodpercek teltek el, mire sikerült az új abroncsot normálisan felhelyezni. A verseny második harmadában Fernando Alonso gyilkos tempót diktált, Webber teljesen leszakadt róla 16 körrel a vége előtt és egyre közelebb került az élen álló Vettelhez.

Ilyet is régen láthattunk, a pontszerző helyeken versenyzők nagy része négy kiállásos taktikával futották végig a versenyt. A negyedik és feltehetőleg utolsó kerékcsere után Vettel maradt az élen, hét másodperccel követte őt Alonso, majd Webber, Button, Hamilton, Rosberg, Buemi, Petrov volt a sorrend a 47. körben.

Hamilton megelőzte csapattársát és feljött a 4. helyre, eközben Mark Webber a verseny vége előtt újra megközelítette Alonsót, majd az 51. körben meg is tudta előzni. A spanyol próbálta azonnal visszavenni a pozíciót, de a célegyenes utáni kanyarban lecsúszott az ideális ívről így a Red Bull ellépett. Az utolsó szakaszban még a Massa-Schumacher-Algersuari trió okozott izgalmakat, valamint Nico Rosberg feljött az 5. helyre Button előzésével. Az angolnak a végére elkoptak az abroncsai.

Sebastian Vettel senkitől sem zavartatva nyerte meg a Török Nagydíjat, a Red Bull istálló pedig kettős győzelmet ünnepelhetett, mivel mögötte csapattársa, Mark Webber végzett. A harmadik helyen Fernando Alonso futott be Ferrarijával, a spanyol először állhatott dobogóra az idei szezonban.

A Török Nagydíj végeredménye: