Férfi vízilabda ob I

Az Eger fölényesen győzte le a Vasast

  • MTI

Az Eger csaknem kiütéses győzelmet aratott a Vasas felett a Vodafone férfi vízilabda ob I rájátszásában, a körmérkőzéses szakasz vasárnapi ötödik fordulójában, így a legjobb négy között az utolsó, szerdai forduló előtt már 12 pont előnnyel áll az élen a 69 pontjával amúgy biztos második angyalföldiek előtt. A Szeged döntetlenre végzett a Honvéddal, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül övé lett a harmadik, a fővárosiaké pedig a negyedik hely.

Férfi vízilabda ob I, rájátszás az 1-4. helyért, 5. forduló:

ZF-Eger - TEVA-Vasas-UNIQA  10-6 (2-0, 2-0, 5-3, 1-3)
góldobók: Varga II., Hosnyánszky, Biros 2-2, Graham, Kotsidis, Bundschuh, Hegedüs 1-1, illetve Vámos 3, Powers, Katonás, Kovács 1-1

A világbajnok Varga II. Zsolt szabaddobással alapozta meg a hazaiak kellő meccshangulatát, amelyet Hosnyánszky Norbert, a 2008-as pekingi olimpiai aranyérmes felsősarkos bombával fokozott tovább az első negyedben (2-0).

A hidegzuhanyos kezdést a Vasas szempontjából hasonló folytatás követte a második játékrészben: előbb a háromszoros ötkarikás aranyérmes csapatkapitány, Biros Péter úszott meg és állította megoldhatatlan feladat elé kapujában Nagy Viktort, majd Kotsidis Nikolaos lőtt gólt úgy, hogy a labda a felső léc aljáról pattant be (4-0). Közben a hazai háló előtt parádézó válogatott kapus, a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán egy esetben fejjel (!) hárította a hasonló ötkarikás babérokkal bíró Vasas-klasszis, Kiss Gergely löketét...

A nagyszünet utáni folytatásban sem volt sok örömük a Földi László irányította angyalföldi társaság híveinek: Gerendás György legényei tudniillik egyre-másra szerezték a gólokat, miközben a Vasas csupán két ízben - első alkalommal 0-5-nél, Vámos Márton, majd 1-6-nál az amerikai center, Jeff Powers jóvoltából - tudott eredményes lenni. A duplázó Varga II után a kanadai Kevin Graham, Hosnyánszky, Bundschuh Erik, majd Biros góljaival KO-közeli állást alakított ki az Eger, 9-2-re (!!) elhúzva a bajnoki cím védőjétől.

A fiatal válogatott balkezes szélső, Vámos két emberelőnyös találattal 9-4-re kozmetikázott az eredményen, de Hegedűs Gábor centerből bevarrta a tizedik hazai gólt is (10-4). A Szécsi helyére közben beállt Nébald Olivér kapuját Katonás Gergő és Kovács Róbert is bevette még ugyan (10-6), de ez legfeljebb szépségtapasz lehetett a Vasas számára, amely nagyon egyértelmű vereséget szenvedett Egerben.

A playoff folytatásában ugyanez a két csapat vív meg a bajnoki aranyéremért, az első meccset a Komjádi uszodában játsszák szombaton, a visszavágót 17-én, kedden Egerben.

Szeged-Beton VE - Groupama-Honvéd 10-10 (1-1, 3-3, 2-4, 4-2)
góldobók: Török, Kayes 3-3, Younger, Kiss Cs., Molnár, Somogyi 1-1, illetve Tóth M. 3, Mátyás, Salamon 2-2, Szivós, Bátori, Jansik 1-1

A hazaiak ifjú válogatottja, Török Béla már az első percben vezetéshez juttatta a Szegedet, amely azonban nem tudott elhúzni vendégétől. Egészen 5-4-ig az volt a "képlet", hogy a Tisza-partiak mindig előnybe kerültek, a Honvéd pedig minden alkalommal egyenlített. 5-5 után aztán borult a "mérkőzésrend", mert Tóth Márton emberelőnyös, majd akciógóljával a meccsen először átvette a vezetést, és két találattal el is húzott a Kőér utcai alakulat (5-7).

Aztán Török szépített ugyan, de a szintén roppant fiatal honvédos Bátori Bence eredményes büntetője nyomán újfent kétgólosra nőtt a vendégelőny a harmadik negyed végére (6-8).

A befejező nyolc percben a szegediek háromszoros olimpiai bajnok centere, Molnár Tamás villant, egy Honvéd-fór végén azonban Jansik Dávid is jókor volt jó helyen (7-9). Csakhogy alig 45 másodpercen belül egyenlő lett az állás: előbb az emberelőnyből triplatulajdonossá előlépő Török válaszolt, majd a szintén háromszor betaláló idegenlégiós, Joseph Kayes akcióból a negyed közepén egyenlített, sőt – két perccel a vége előtt – Somogyi Balázs szabaddobásgóljával visszakerült az előny a házigazdákhoz (10-9).  Bő egy perc volt még vissza, amikor Salamon Ferenc akciógóllal egalizált (10-10), s mivel erre már nem volt újabb hatásos szegedi felelet, döntetlennel zártak a felek.

A felsőház állása: 1. Eger 81 pont, 2. Vasas 69, 3. Szeged 64, 4. Honvéd 60

rájátszás az 5-8. helyért, 5. forduló:
Szolnoki Főiskola-KÖZGÉP - PVSK-Fűszért 13-6 (3-2, 4-1, 3-2, 3-1)