Török Nagydíj

Újabb laza Vettel-győzelem az időmérőn

Sebastian Vettel a Forma-1-es világbajnokság negyedik futamán, Törökországban is megnyerte az időmérő edzést. Mögötte csapattársa, Mark Webber és a Mercedesszel versenyző Nico Rosberg végzett.

Az időmérő edzés első szakaszán nem tudtak meglepetést okozni a kiscsapatok (a Lotus-Virgin-Hispania hármas), és az is gyorsan kiderült, hogy ki fog rajtuk kívül kiesni. A Sauberes Kamui Kobajasi ugyanis mért kört sem tudott menni, mivel leállt az autója motorja. Betolták ugyan a boxba, de nem tudták újraindítani.

A Q1-et Felipe Massa nyerte, de ehhez fel kellett rakni az autójára egy szett lágy gumit, ami talán túlbuzgóságnak tűnt a Ferrari mérnökeitől, annak ellenére is, hogy a brazil előtte nem állt jól, hiszen Alonso kemény keveréken is simán jutott tovább.

A második szakaszt Michael Schumacher nyitotta egy kemény kerekeken futott "teszttel", ami - ahogy várható volt - kevés lett volna a folytatáshoz, így a hétszeres világbajnoknak is be kellett vetnie a lágy gumikat. Vettel és Webber nem kísérleteztek, gyorsan futottak is egy-egy olyan kört, ami messze elégnek tűnt a Q3-ba kerüléshez. Gondban a McLarenek sem voltak, ahogy a Mercedesek is jó kört futottak a kerékcsere után. Izgulnia leginkább Heidfeldnek kellett, de ő is le tudta győzni Barrichellót az utolsó pillanatokban, ha nem is túl vastagon. Massa a lágy gumikon futó ellenfelek között már nem tudott parádézni, neki is szüksége volt egy körre a Q2 végén a továbbkerülése biztosításához.

Sebastian Vettel, a Red Bull versenyzője a Forma-1-es Török Nagydíj időmérő edzésén

A harmadik szakaszba a mindkét Red Bull, McLaren, Ferrari, Mercedes és Renault is bekerült, ott azonban nem volt kérdés, hogy ki nyer. Vettel volt az egyetlen, aki meg tudta közelíteni az 1.24-es időt, de elérnie neki sem sikerült. Így is óriási volt azonban a különbség közte és a többiek között, így magabiztosan szállhatott ki szűk másfél perccel az edzés vége előtt az autójából. Webber is befejezte ugyanekkor a kvalifikációt, bár ez tőle kicsivel bátrabb dolognak tűnt, hiszen neki nem volt túl nagy előnye. Megelőzni végül senki nem tudta, leginkább Rosberg közelítette meg. Schumacher az utolsó körén nem ment jól, csak a nyolcadik lett, de Hamilton sem lehetett túl elégedett a negyedik hellyel. A többiek inkább spóroltak a gumikkal, főleg az első körben egy garnitúrát már elhasználó Massa, aki ki sem ment a Q3-ban a boxból, megelégedett a 10. hellyel.

Forma-1 Török Nagydíj, az időmérő edzés végeredménye

Forma-1 Török Nagydíj időmérő edzés végeredménye