Serie A

Római döntetlenjével tizennyolcadszor bajnok a Milan

A rossoneróknak egy 0-0-s döntetlen is elég volt ahhoz, hogy megszerezzék a Scudettót, megtörve az Inter ötéves sorozatát.

A Milan szurkolók 18-adszor ünnepelhettek - Fotó: AFP

A Milannak a találkozó előtt egy döntetlen is elég lett volna a bajnoki címhez, a Romának pedig mindenképpen szüksége volt a három pontra a Bajnokok Ligája-szereplést érő negyedik hely miatt.

A Farkasoknál Simone Perrotta és Daniele De Rossi is piros lapot kapott Bariban, ezért nem léphettek pályára a fővárosban. A vendégeknél Ibrahimovic kezdett, Pirlo, Cassano és Pato csak a kispadon kapott helyet. A listavezető rögtön támadólag lépett fel, birtokolta a labdát, megpróbálta hamar döntésre vinni a dolgot.

A 10. percben Boatengé volt az első lövés, alig tévesztett célt. Negyedóra elteltével Cassetti ívelt be a jobb oldalról egy labdát, amit Vucsinics mellel maga elé tett, és a kirepülő kapusba bombázta azt. A hazaiaknak egy kényszerű cserét kellett végrehajtaniuk, Brighi helyett Rosi jött be.

A 37. percben a csereember kapott a jobb oldalon labdát Simpliciótól, ám Zambrotta mellől Abbiati kezei közé lőtt gyengén. Az első játékrész hosszabbításában Simplicio találhatott volna be, de Abbiati gyorsabb volt nála, és felszedte a labdát. A Milan komótosan passzolgatott az ellenfél térfelén, ám az átütőerő az első játékrészben hiányzott a játékukból.

A szünetben Allegri lehozta Gattusót, helyette Ambrosini folytatta a játékot. A 49. percben egy jobb oldali szöglet után Simplicio lőtt laposan 19 méterről, középről a jobb alsó mellé. A Roma is cserélt, Vucsinics ment le, Borriello lépett pályára a helyén.

Egy óra elteltével Ambrosini passzát a kilépő Boateng emelte nem sokkal kapu mellé. A 62. percben Ibrahimovic lőtt, Doni középre öklözött, Seedorf eszmélt a leghamarabb, de Juan belevetődött a labdába.

A Milannak a találkozó utolsó negyedórájában csak az volt a lényeg, hogy ne kapjanak gólt, a rossonerók húzták az időt. Ezt sikerült is kihúzniuk, így megnyerték a klub történetének 18. bajnoki címét, a szurkolóik legnagyobb örömére. Ezzel megszakították az Inter ötéves győzelmi sorozatát, ami még boldogabbá teheti ezeket a felhőtlen pillanatokat.

Serie A 36. forduló

AS Roma-AC Milan 0-0

Roma: Doni - Cassetti, Burdisso, Juan, Riise - Pizarro, Brighi (Rosi, 18., Caprari, 83.) - Taddei, Simplicio, Vucisnics (Borriello, 54.) - Totti

Milan: Abbiati - Abate, Nesta, Thiago, Zambrotta - Gattuso (Ambrosini, 46.), Van Bommel, Seedorf - Boateng - Robinho (Pato, 74.), Ibrahimovic