Magaslabda

Bogdán útja Vecséstől Boltonig a játékosmenedzser szemével

Buzsáky Ákos mellett Kövesdi Viktor, a Careers Management Group menedzseriroda vezetője volt a Hathárom új rádióadásának, a Magaslabdának a vendége szerdán, akivel a közelgő átigazolási szezon kapcsán a menedzserek világáról beszélgetünk. De szó esett arról is, hogyan vezetett Bogdán Ádám útja az NB II-ben szereplő Vecséstől a Premier League-ig.

A játékosmenedzserek hatalmáról"Azt gondolom, hogy ez túl van misztifikálva. A játékosmenedzserekről sokat beszélnek külföldön, és itthon is, és azoknak, akik róluk beszélnek, kevesebb a rálátásuk a munkájukra. Sokszor negatív felhanggal kerülnek szóba a menedzserek, hogy túl nagy befolyásuk van, és ráhatással bírnak az edzőkön keresztül a klubokra vagy válogatottakra, ami nem normális. Nyilván vannak erre szélsőséges példák a világban, de ez nem általános."

Edzők és ügynökök kapcsolatáról"Rafa Beníteznek spanyol ügynöke van, és az ő idején talán egy vagy két olyan játékos volt a Liverpoolban, akik az ő mendzseréhez tartoztak. Nagyjából ez a normális, nem hiszem, hogy találunk olyan klubot, ahol egyértelmű lenne, hogy egy játékosügynök vagy iroda túlzott hatással van egy klubra, ez a piaci viszonyoknak is ellentmond, ilyen egyoldalú dolog nem szokott kialakulni."

A menedzserek konkrét munkájáról"A játékosügynökök minden esetben a játékosok és a klubok egymás közötti kapcsolatáért felelnek elsősorban. Ha szűken vesszük, akkor az ügynök feladata "A" klubból "B"-be közvetíteni a futballistát az átigazolási időszakban, közte mindent megtenni azért, hogy a játékosnak csak a futballal kelljen foglalkoznia. A sztárkluboknál a vezetőség ezt megoldja, ott egy külön osztály foglalkozik ezzal. Ha például Cristiano Ronaldo ajándékot szeretne venni az édesanyjának, vagy Steven Gerrard be szeretné íratni az iskolába a gyermekét, ezekben mind segítenek nekik. Egy kisebb csapatnál ebben a menedzsernek kell segítenie: jogi, pénzügyi, életviteli és egyéb tanácsokkal ellátnia a játékost. Angliában kétszáz felett van a bejegyzett játékosügynökök száma, Olaszországban és Németországban is rengetegen működnek. Magyarországra vonatkoztatva nem tudok pontos adatot mondani, szerintem 30 alatt van ez a szám."

Bogdán ÁdámrólMeg kell találni a megfelelő csatornákat, tisztában kell lennünk vele, hogy melyik klub milyen játékost keres, erre milyen kerete van, így lehet előre lépegetni. Egy konkrét példa erre Bogdán Ádám esete, aki a hétvégén pályára lépett a Bolton kapusaként a Premier League-ben: Ádám öt évvel ezelőtt Vecsésen, az NB II-ben védett, a Vasas játékosaként, ahol nem láttak benne fantáziát. A Vasasnak a harmadik vagy a negyedik számú portása volt, mi láttuk őt, nagyon tetszett, és azon a nyáron tudtuk, hogy a Bolton Wanderers keres egy fiatal kapust, nekünk jó kapcsolatunk volt velük, és felhívtuk őket, hogy megnéznének-e egy magyar fiút. Ádám kint töltött egy hetet, az volt róla a vélemény, hogy "mocorog" benne valami, de nem biztosak benne, ezért nem áldoznának rá sokat. Elkezdődött a huzavona a Vasassal, akik persze nem keveset szerettek volna kapni, másfél hónap után megszületett a megállapodás. A Vasas rövidtávon kapott egy bizonyos összeget, és benne rejlett a szerződésben egy nagyobb összeg lehetősége, nem titok, ahogy Ádám egyre többet játszik, a Premier League-ben, a Vasas bevételei is növekedni fognak. Nélkülünk a Bolton sosem értesült volna róla, hogy Vecsésen van egy fiatalember, azt sem tudják, hol van Vecsés, sokszor még Magyarországot sem."

Bogdán Ádám, a Bolton Wanderers magyar kapusa

A válogatottról"A válogatottbeli szereplés is túl van misztifikálva, azzal kapcsolatban hogy emiatt könnyen lehet külföldre igazolni. A válogatottság önmagában nem számít sokat, Magyarországon nem ütőképes csapatról beszélünk, csak emiatt még egy klub sem vesz meg senkit. Persze rang a magyar nemezeti együttes tagjának lenni, de ez nem feltétlenül ajánlólevél."