Bajnokok Ligája

Manchesterben több kell Neuer remeklésénél

  • SZZS

Végéhez közeledik az idei Bajnokok Ligája szezon, szerda este a 2010-2011-es idény utolsóelőtti mérkőzésén a Manchester United látja vendégül a Schalke 04 csapatát a sorozat második elődöntőjének visszavágóján, és kiderül, hogy ki lesz a Barcelona ellenfele a londoni Wembley-ben rendezett finálén. A németeknek borzasztóan nehéz dolga lesz, mivel a Vörös Ördögök kétgólos sikert könyvelhettek el a gelsenkircheni odavágón, így a hosszabbításhoz is legalább kétszer kellene Raúléknak mattolni Edwin van der Sart vagy helyettesét.

Schalke-Manchester United BL-elődöntő első mérkőzés - Fotó: AFP
Már az első mérkőzésen nagy lépést tett Sir Alex Ferguson csapata a döntőbe jutásért, mivel kétszer is bevették az amúgy hihetetlen bravúrokat bemutató Manuel Neuer kapuját, a védelmük pedig teljesen levette a Raúl-Farfán-Edu támadótriót. A találkozó statisztikái is azt támasztják alá, hogy az angolok tettek többet a győzelemért, Ryan Giggsék sokkal többet birtokolták a játékszert (65 %) és dupla annyiszor lőttek kapura (10 lövés), mint a gelsenkircheniek. A találkozó egyébként rendkívül tiszta volt a játékvezető szempontjából, a szabálytalanságok száma összesen nem érte el a harmincat, ami a tét tudatában igencsak megsüvegelendő teljesítmény.

Jó hír a Schalke drukkereinek, hogy Benedikt Höwedes és Klaas-Jan Hunteaar visszatért a keretbe, így semmi nem akadályozza, hogy pályára lépjenek az Old Traffordon. Ebből következik, hogy a királykékeknek megnőttek a variációs lehetőségeik, de Ralf Rangnick vezetőedző vélhetően nem fog spórolni, és legjobb összeállításában küldi hadba „fiait”. Hazai oldalon az egyetlen játékos, aki hiányozhat, az a 21 gólig jutó bolgár csatár, Dimitar Berbatov (az angol sajtó szerint Wayne Rooney sem kezd, de a padon ott lesz kisebb sérülése ellenére). Ettől függetlenül Ferguson vélhetően néhány kulcsemberét pihentetni fogja, mivel a hétvégén a bajnokságot akár végleg eldöntő találkozót játszanak a Chelsea ellen.

A németeknek ilyen problémájuk nincs, a 10. helyen állnak a bajnokságban, azonban a Német Kupa döntőjében ott vannak, így egy esetleges győzelemmel kvalifikálják magukat a következő szezonra az Európa Ligába. A BL-ben már csak akkor vehetnének részt jövőre Neuerék, ha megnyerik az idei kiírást, ami valljuk be, szenzációszámba menne.

A tehetséges hálóőrrel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy többször is szóba hozták az épp aktuális ellenféllel, de a német média értesülései szerint az üzlet meghiúsul, és a hálóőr valószínűleg marad hazájában, de mint a Bayern München portása.

Ha a statisztikai adatokat böngésszük, egyből feltűnik, hogy a Vörös Ördögöket ebben a szezonban még senki nem tudta legyőzni hazai pályán, ezzel szemben a Bajnokok Ligájában még nem sikerült egyenes kieséses szakaszt túlélniük német ellenféllel szemben. A gelsenkircheniek még nem tudtak mérkőzést nyerni angol földön, de idegenbeli formájuk idén remek az európai porondon.

Ha lenézzük a Schalkét, bajba kerülhetünk. A tavalyi tapasztalataink, amikor a Bayern München ellenében kiestünk, most sokat segíthetnek nekünk. Épp azért, mert ez bármikor újra megtörténhet. A mai világban egyszerű dolog lenézni a másikat. Nagyon remélem, hogy mi nem követjük el ezt a hibát a Schalke ellen” - mondta Sir Alex Ferguson, aki azt is bevallotta, hogy valószínűleg nem a legerősebb csapatával fut neki az összecsapásnak.

Ellenfelük vezetője, Ralf Rangnick szerint bármi megtörténhet, akár még tovább is juthatnak, de ahhoz végig rettentő fegyelmezetten kell küzdeniük, és nem szabad hibáziuk, mert a hazaiak azonnal megtorolhatják.

"Soha nem tudhatod, hogy mi történik két perc alatt, elég csak a Manchester 1999-es esetére gondolni, amikor ennyi idő alatt fordították meg a mérkőzést a Bayern ellen. Szervezetten kell játszanunk az utolsó másodpercig" - nyilatkozta a szezon közben kinevezett edző a mérkőzés előtti hivatalos sajtótájékoztatón.

A németek egyébként kisebb késéssel érkeztek meg Angliába, mivel már az indulásnál kiderült, hogy néhány játékosnak nincsenek rendben az okmányai, de gyorsan sikerült pótólni a hiányosságokat, és bár a tervezettnél két órával később, de megérkeztek Manchesterbe.

Bajnokok Ligája, elődöntő visszavágó:

Manchester United-Schalke (2-0)

Játékvezető: Pedro Proenca (portugál)
Manchester, Old Trafford, 20.45 Digi Sport