Bajnokok Ligája előzetes

Mourinho nélkül, a múltból erőt merítve indul harcba a Real Madrid Barcelonában

  • DA

Szinte reménytelen helyzetből vág neki a Real Madrid a Barcelona elleni Bajnokok Ligája elődöntő visszavágójának: a királyiaknak 0-2-ről kellene fordítani abban az oroszlánbarlangban, ahol tavaly novemberben 5-0-ás megsemmisítő vereséget szenvedtek. Nem lehetetlen a küldetés, de tény: a Bajnokok Ligája történetében még egyetlen csapat sem nyert meg hazai pályán 2-0-ra elvesztett mérkőzést követően párharcot az egyenes kieséses szakaszban. A királyiaknak a történelem adhat reményt, 2002-ben szintén az elődöntőben, 2-0-ra nyertek a Camp Nouban, majd az 1-1-es hazai döntetlent követően meg sem álltak a BL-győzelemig.

Az eltiltott Pepe, Sergio Ramos és José Mourinho, valamint a sérült Sami Khedira és Fernando Gago nélkül utazott a Real Madrid Barcelonába. Ramost Arbeloa pótolja, Pepe a múlt héten védekező középpályást játszott, ezen a poszton az akkori három játékos helyett most "csak" Xabi Alonso és Lassana Diarra játszik, míg elől végre egy valódi csatár, a közel két méter magas Emmanuel Adebayor veszi fel a harcot a katalán védőkkel az előrejelzések szerint. A oldalvonal mellett Aítor Karankára vár a csapat irányítása.

Pep Guardiola sem épp a legerősebb összeállításban küldi harcba fiait, különösen a hátsó alakzat foghíjas. A keretben ott van a másfél hónapja májdaganat miatt megműtött Éric Abidal is, sőt, a Barcelona hétfő esti közleménye szerint akár kezdő is lehet a mérkőzésen. Adriano, Gabriel Milito, Martín Montoya és Maxwell sérült (akárcsak Bojan Krkic, de ő már hosszú ideje a maródiak listáját gyarapítja), de Andrés Iniesta ott lehet a pályán.

A statisztikákrólA Barcelona 220. európai kupamérkőzésére készül, 125 alkalommal nyertek, 52-szer döntetlent értek el, és mindössze 42-szer kaptak ki. Lionel Messi egy gólra van az egy idényen belüli gólrekordtól a BL-ben, ezt Ruud van Nistelrooy tartja 12 találattal. Lapok tekintetében messze a Real Madridnak a legrosszabb a mérlege az elődöntős alakulatok közül: eddig három piros és 27 sárga lappal jutalmazták a bírók a blancókat. Josep Guardiola vezetőedzővel eddigi 36 BL-találkozójukból mindössze négyszer kaptak ki a grántávörös-kékek, igaz, ebből egy alkalommal éppen a Mourinho dirigálta Intertől tavaly, amikor a milánói együttes 3-1-re győzött ellenük szintén az elődöntőben.

A katalánok a legutóbbi kilenc hazai BL-mérkőzésüket kivétel nélkül megnyerték, és mindössze egyszer fordult elő, hogy nem legalább kétgólos különbséggel. Ezeken a találkozókon 28-4 a Barca gólkülönbsége. A Real Madrid pedig a BL-ben legutóbb éppen a 2002-es elődöntőben nyert két góllal idegenben a kieséses szakaszban, míg Mourinho csapatai a legutóbbi három BL-elődöntőben mindannyiszor 1-0-ás vereséget szenvedtek vendégként.

A királyiak a 2002-es elődöntőre hivatkoznak, és abból próbálnak erő meríteni. A többek közt Raúl, Zinédine Zidane, Luís Figo fémjelezte Galaktikusok 2-0-ra nyertek az elődöntő első felvonásán a Camp Nouban, majd 1-1-es hazai döntetlent követően jutottak be a Barca testén keresztül a döntőbe, ahol máig utolsó BL-trófeájukat hódították el. Az akkori eredmény most hosszabbítást, és reményt érne Casillaséknak.

A párharc a tárgyalóasztal mellett döntetlennel zárult, az Európa Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága elutasította mind a Real Madrid, mind a Barcelona beadványát. A Real Dani Alves, Sergio Busquets, Pedro, José Pinto, Seydou Keita és Víctor Valdés sportszerűtlen viselkedése miatt panaszolta be ellenfelét az UEFA-nál, ezen futballisták eltiltását kérve, de Pep Guardiola szerint nem a Madrid tiszte eldönteni, hogy ki játszhat és ki nem.

"Ez a mérkőzés a Real Madridnak lesz élet-halál harc" - Guardiola "A Real Madrid 109 éves múltra tekint vissza, de nem dönthetnek arról, hogy ki léphet pályára és ki nem. Ahogy Aítor is elmondta, a két klub rivalizálása is 109 éves történet. 11 rendkívüli játékos jön hozzánk, azzal a céllal, hogy kiverjenek minket. Jelenleg nincs fontosabb mérkőzés az életünkben ennél. Nem tudom, mire számít a Madrid. Sok erős játékosuk van, akik több poszton is bevethetők. Nagyon kemény elődöntőn vagyunk túl, és majd holnap meglátjuk, hogy mi és ellenfelünk mennyire erős mentálisan" - nyilatkozta a tréner a hétfői hivatalos sajtótájékoztatón.

"A közönség most a mi oldalunkon áll, ez minket segít. Már előre is szeretném megköszönni a támogatásukat, minden hazai mérkőzésünket teltház előtt játszuk, ami fantasztikus hátteret ad. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy semmibe sem vagyunk belekényszerítve, nem kell mindenáron támadnunk vagy védekeznünk. Ez a mérkőzés a Madridnak lesz élet-halál harc, a végsőkig meg kell próbálniuk gólokat szerezni."

"Mi mindent megteszünk, hogy élvezetes mérkőzés kerekedjen a holnap esti összecsapásból, és feledtessük a múltban történteket. Két örömteli dolog is motivál minket: az egyik az, hogy a Bajnokok Ligája döntőjéért játszhatunk, a másik, hogy van egy srác, aki nemrég még a rákkal küzdött, majd visszatért közénk. Az orvosok egészségesnek nyilvánították Abidalt. Sokat fogyott, az erőnléte még nem engedi meg, hogy 90 percig játsszon, de a rajongóink biztosan követelni fogják, hogy ő is szerepeljen holnap."

Cristiano Ronaldo (balra) és a Barcelona játékosai a Real Madrid és a Barcelona BL-összecsapásán

"Ha nyerünk, a döntőt Mourinhónak ajánljuk" - Karanka"Mindenki egyetért abban, hogy rendkívül nehéz lesz, de amíg van remény, nem szabad feladni" - mondta Iker Casillas, a madridiak világbajnok kapusa. "Még nem dőlt el, melyik két csapat játssza a finálét. Sose lehet előre tudni, mi fog történni."

"Meg tudjuk nyerni ezt a meccset - így Karim Benzema. - Elvesztettünk két egymást követő mérkőzést, kemény volt ez feldolgozni, de még 90 perc hátravan a párharcból. Jól kell védekeznünk, és közben gólokat kell szereznünk" - sommázta a lényeget a francia támadó.

"A madridiak mindig hisznek a csodában, mert ha van klub, amely hősies küzdelemben képes ezt végrehajtani, az a Real Madrid" - mondta a királyi gárda igazgatója, Jorge Valdano.

A Real Madrid trénere, José Mourinho eltiltása miatt nem jelenhetett meg a hivatalos sajtótájékoztatón, asszisztense, Aítor Karanka beszélt az egyesület nevében: "Tiszteletben tartjuk azon emberek véleményét is, akik bírálják a csapat defenzív taktikáját. Cristiano (Ronaldo) is erről beszélt, de ott lesz a kezdőcsapatban, és harcolni fog a győzelemért. Majd meglátjuk, hogy holnap is védekezni fogunk-e. Ez attól függ, hogy 11 játékos lesz-e a pályán - célzott Karanka Mourinho már-már sorsszerű fóbiájára, hogy minden csapatából kiállítanak egy embert, ha a Barcelona az ellenfél. - A legfontosabb, hogy bejussunk a döntőbe."

"Az edzőnk nem lesz ott a kispadon és az öltözőben, az Auxerre ellen is hasonló volt a helyzet, és győztünk (4-0-ra - a szerk.). Ha nyerni fogunk, a döntőt neki ajánljunk."

A keddi lesz amúgy a 216. klasszikus mérkőzés a két együttes között, az eddigi El Clásicók közül 95 a Real, 88 pedig a Barca győzelmével ért véget, míg 32-szer döntetlen született.

A várható kezdőcsapatok:FC Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué, Mascherano, Puyol - Busquets, Xavi, Keita/Iniesta - Pedro, Messi, Villa.

Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Carvalho, Albiol, Marcelo - Lassana Diarra, Xabi Alonso - Özil, Cristiano Ronaldo, Di María - Adebayor.
Játékvezető: Frank De Bleeckere (belga)

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:

FC BARCELONA-REAL MADRID (az első mérkőzésen: 2-0)
Barcelona, Camp Nou, 20:45 Tv: Tv2