Snooker

John Higgins negyedszer is világbajnok - videó

  • VNA

A skót John Higgins győzelmével ért véget Sheffieldben az idei snooker világbajnokság, a 35 éves játékos a fiatal Judd Trumpot győzte le a fináléban.

John Higgins csládjával ünnepli negyedik snookervilágbajnoki elsőségét

Hétfőn későn este a sheffieldi Crucible színházban véget ért az idei snooker világbajnokság döntője, ahol a rutinos John Higgins ellenfele a mindössze 21 esztendős Judd Trump volt. Az angol játékos a selejtezőből érkezve jutott el a döntőig, ahol életében most először szerepelt. Trump nem is kezdte rosszul a finálét, hiszen a két napon át tartó és 18 nyert frémig zajló döntőben 10-7-re, majd 12-9-re is vezetett. Hétfőn délután azonban az ötödik vb döntőjét játszó Higgins egy 4-0-s sorozatot csinált, így az utolsó esti szekció előtt átvette a vezetést.

Ebben ugyan Trump még egyenlíteni tudott (14-14), de innentől kezdve a korábban a legendás Ronnie O’Sullivant is búcsúztató Higgins percei következtek, aki végül 18-15 arányban győzött a döntőben és ezzel pályafutása során negyedszer is világbajnok lett. A feleségével és három gyermekével ünneplő Higgins a díjátadásnál a közelmúltban elhunyt édesapja emlékét is megsiratta. A siker mellett annak is örülhetett, hogy az újabb világbajnoki címért 250.000 fontot kapott. A fiatal Trump káprázatos két hetet tudhat a háta mögött, hiszen a nyitó fordulóban a világbajnoki címvédő Neil Robertson ellen is győzött és bár ezúttal elúszott számára a győzelem, így is 125.000 fontot vihetett haza. Trump egy esetleges sikerrel minden idők második legfiatalabb világbajnoki győztese lehetett volna (Stephen Hendry 1990-ben 21 évesen nyert) a snooker történetben.

Az utóbbi egy éve horrorisztikusan alakult Higginsnek, aki tavaly fogadási csalásba is keveredett, hiszen egy titkos kamera felvételén az látható, amint bizonyos frémek „leadásán” egyezkedik. A fél éves eltiltás után visszatérő skót játékos azonban úgy tűnik, hogy túl van pályafutása legsötétebb periódusán. Mostani sikerével John Higgins a snooker 1969 óta íródó modernkori történelmében a negyedik legeredményesebb játékos lett, nála többször ugyanis csak Stephen Hendry (7), a nyolcvanas évek klasszisa, Steve Davis (6) és a hetvenes években jeleskedő Ray Reardon (6) tudott győzni a világbajnokságon.

A világbajnoki győzelmek örökrangsora:
1. Stephen Hendry (skót) 7
2. Steve Davis (angol) 6
3. Ray Reardon (walesi) 6
4. John Higgins (skót) 4
5. John Spencer (angol) 3
6. Ronnie O’Sullivan (angol) 3
7. Alex Higgins (észak-ír) 2
8. Mark Williams (walesi) 2
(vastag betűvel a jelenleg is aktív játékosok)