NBA

Egyelőre marad Sacramentoban a Kings

  • VNA

A nehéz pénzügyi helyzet ellenére még legalább egy évig Sacramentoban marad az NBA-ben szereplő Kings csapata.

A hétfői döntés értelmében úgy tűnik, hogy legalább még egy évig Sacramento városában marad a Kings NBA csapata. Bár az utóbbi hetekben sikertelennek bizonyultak a csapat új csarnokának felépítésére vonatkozó tárgyalások, a Kings menedzsmentje mégis úgy döntött, hogy egyelőre nem viszi át a franchise tulajdon jogát Anaheimbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy az NBA ad még egy esélyt a városnak arra, hogy bizonyítsa azt, hogy szüksége van egy ilyen szintű csapatra.

A város polgármestere amúgy az a Kevin Johnson, aki maga is pattogtatott egykoron a ligában (a Cleveland és a Phoenix klasszisa, háromszoros All Star játékos), így nem meglepetés, hogy a politikusok is a végsőkig ragaszkodnak a klubhoz. „A mostani volt pályafutásom egyik legbüszkébb pillanata, hiszen az itteni közösség erőt és hitet sugárzott. Most úgy hiszem, hogy minden lehetséges, ha összefogunk.„ – használt nagy szavakat a hétfői döntés értékelése kapcsán Johnson. A klubot tulajdonló Maloof család ugyanakkor nem volt ennyire optimista, a társtulajdonos Joe Maloof ugyanis jelezte, hogy a Kings maradásáról szóló döntés továbbra is csak időleges. Az NBA-vel és annak vezetőjével, Davis Sternnel történt megállapodás ugyanis arról szól, hogy amennyiben egy év múlva sem látszik kézzelfogható terv a csapat új csarnokának megépítésére, akkor a költözés lehetősége ismét napirendre kerül.

„Tizenhárom évet és dollármilliókat költöttünk arra, hogy összehozzunk egy NBA szintű csarnokot, de még mindig nincs megoldás. Ha a polgármesternek van megoldási javaslata, mi várjuk azt. Nem akartunk sohasem hűtlenek maradni a sacramentói szurkolókhoz, de bennünket is sürget az idő, így várjuk a megoldást. „ – füstölgött egy sort Maloof. A csapat költözése a februári All-Star hétvége során szinte elkerülhetetlennek tűnt, akkor David Stern is lemondóan nyilatkozott az ügyben, a Kalifornia fővárosát igazgató Kevin Johnson azonban az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodott. A március elsejei határidőt hosszas tárgyalások után kétszer is meghosszabbították a felek, majd Johnsonnak sikerült 10 millió dollárnyi szponzori pénzt „összekalapolnia”, így a tulajdonosok hozzájárulásával kaphattak újabb egy év haladékot.

A Kings korábban a liga sikercsapatai közé tartozott, a 2001/02-es szezonban például a Chris Webber és Vlade Divac vezette Kings 61 mérkőzést nyert meg az alapszakaszban, majd csak a nyugati főcsoport döntőjének hetedik mérkőzésén szenvedett vereséget a Los Angeles Lakerstől. A korábban Arco Arena névre hallgató csarnok hosszú évekig az ellenfelek rémálma volt, hiszen a közönség által keltett hatalmas zajban az időkéréseknél olykor a játékosok sem hallották egymást. Az utóbbi időben a csapat sikerei és ezzel párhuzamosan a hangulat is elmaradt, a Kings ugyanis ötödik éve több vereséget szenved el, mint ahogy mérkőzést megnyer az alapszakaszban, az idei 24-58-as mutató pedig fényévekre van a rájátszástól.

A gazdasági válság és a város adósságai az utóbbi öt évben nem tették lehetővé azt, hogy a franchise haladjon a XXI. század követelményeivel. A piacgazdaság törvényei és a pénzügyi egyensúlyra oly kényes NBA szabályai viszont ilyen esetekben előbb-utóbb a költözést vonhatják maguk után. Annál is inkább, mert Anaheimben és a luxus körülményeket kínáló Honda Centerben már tárt karokkal várnák a Kings érkezését.