Légiósaink

Szabicsé a hét gólja, Stieberé a hét teljesítménye

Szabics Imre szépségdíjas gólja is kellett a Sturm Graz győzelméhez, amivel elléptek a riválisok elől. Légiósaink az elmúlt héten sem tétlenkedtek, Stieber Zoltán duplázott az Aachen mérkőzésén, Feczesin Róbert is betalált, Dzsudzsák Balázs pedig gólpasszt adott. Buzsáky Ákos csapata, a Queens Park Rangers a Championship bajnoki címével jutott fel a Premier League-be, Vanczák Vilmos pedig a Svájci Kupa döntőjébe lőtte a Siont.

ANGLIA

Három Premier League-játékosunk közül csak a Bolton kapusa, Bogdán Ádám kapott játéklehetőséget a 35. fordulóban. A fiatal kapus a Blackburn ellen állt a vendégek kapujában, de a 20. percben Olsson góljával a Rovers szerezte meg a vezetést, és mint utólag kiderült, a három pontot is. A Fulham játékosa, Gera Zoltán ezúttal sem került a londoniak keretébe, csapata nélküle is simán győzte le a Sunderlandet 3-0-ra idegenben. Gulácsi Péter az előző hétvégéhez hasonlóan a kispadról figyelte, ahogy együttese, a Liverpool újabb három egységgel gazdagodott. A Vörösök ezúttal a Newcastle-t múlták felül, méghozzá 3-0-ra.

A feljutott Queens Park Rangers ünnepel - Fotó: www.qpr.co.uk

A Championshipben Buzsáky Ákos és klubja, a Queens Park Rangers lehetett a legboldogabb, hiszen a Watford otthonában elért 2-0-s győzelem a másodosztály bajnoki címét és a Premier League-be való biztos feljutást jelentette. A magyar játékos a 75. percben lépett pályára. Fülöp Márton hét forduló után győzelemmel tért vissza az Ipswich kapujába, hazai pályán a Prestont sikerült legyőzniük. Priskin Tamás sérülés miatt kihagyta a Swansea idegenbeli 2-0-s sikerét a Millwall ellen, Gyepes Gábor csapata pedig hétfő este játssza majd soros bajnokiját, a Middlesbrough érkezik Cardiffba.

SPANYOLORSZÁG

Pintér Ádám csapata, a Zaragoza nem kisebb tettet hajtott végre, minthogy a Bernabéuban verte meg José Mourinho Real Madridját 3-2-re. A védő a 65. percben lépett pályára, Lanzaro helyett és fiatal kora ellenére rutinosan mozgott a Királyiak ellen. Vadócz Krisztián sérülése miatt nem léphetett pályára az Osasuna színében, ettől függetlenül csapata 1-0-ra legyőzte a Valenciát és ezzel ideiglenesen elhagyták a kiesőzónát.

OLASZORSZÁG

Az ideiglenesen a Bariban szereplő Rudolf Gergely kétmeccses eltiltása miatt kénytelen volt kihagyni csapata AS Roma elleni mérkőzését, ahol a Farkasok 3-2-re tudtak nyerni, annak ellenére, hogy 9 emberrel fejezték be a találkozót. A Sampdoria-Brescia találkozón a három magyar játékos közül csak Laczkó Zsolt kezdett. A hazaiak másik futballistája, Koman Vladimir és a vendégek légiósa, Vass Ádám a kispadról követte a találkozót. Lackót az 59. percben le-, Vasst a 64. percben becserélték az egyébként kaotikus összecsapáson, ahol úgy lett 3-3 a végeredmény, hogy a Sampdoria háromszor tudott egyenlíteni.

Feczesin Róbert ismét betalált (büntetőből), és már négy gólnál jár az Ascoli színeiben a Serie B-ben, ezzel pedig csapata 3-1-re győzte le a Frosinonét a 38. fordulóban rendezett mérkőzésen. Filkor Attila csak a lehetőségnek örülhetett, hiszen a kezdőben kapott helyet a Triestina idegenbeli összecsapásán a Grosseto ellen, de a vendégek 2-0-s vereséget szenvedtek. A középpályás a 69. percig volt a pályán. A Regginában szereplő Kovácsik Ádám a padról figyelte a rossz időjárási körülmények miatt félbeszakadt találkozót az Albinoleffe ellen.

NÉMETORSZÁG

A Stuttgart az utóbbi három mérkőzésén 9 pontot gyűjtött, ezáltal Hajnal Tamás klubja már a 12. helyen áll a tabellán. A 32. fordulóban a Hoffenheim otthonában tudtak 2-1-re nyerni, a középpályás a 84. percig volt a pályán. A Szalai Ádámot és Lőw Zsoltot foglalkoztató Mainz szintén győzni tudott, az Eintracht Frankfurtot 3-0-val küldték haza. A csatár továbbra is sérült, Lőw pedig a kispadról nézte a találkozót. Remek hír számukra, hogy a győzelemmel 5 pontra eltávolodtak a 6. helyezett Nürnbergtől, így két fordulóval a vége előtt rendkívül közel kerültek az Európa Liga selejtezőjében való induláshoz.

Stieber gólöröme - Fotó:  www.alemannia-aachen.deA Bundesliga 2-ben Stieber Zoltán remek mérkőzést zárt, mivel csapata, az Aachen 4-0-ra győzött az Oberhausen ellen, a szélső pedig két szépségdíjas gólt szerzett a találkozón. Király Gábor sem szomorkodott a forduló után, mivel ő védte az 1860 München kapuját, amikor a bajorok Berlinben győztek 2-1-re a már feljutó Hertha ellen. A Düsseldorf csatára, Torghelle Sándor a padról figyelte a Karlsruhe elleni 2-2-es döntetlent, Futács Márkó pedig nem került az Ingolstadt keretébe. A bajorok gólnélküli döntetlent játszottak az Aue csapatával.


HOLLANDIA

A PSV Eindhoven ugyan hozta soros mérkőzését 2-1-re a Vitesse ellen, de az Ajax és a Twente győzelme miatt biztossá vált, hogy Fred Rutten együttese már nem lehet bajnok a 2010-2011-es szezonban. Dzsudzsák Balázs egy gólpasszal vette ki a részét a győzelemből. Nem alakult jól a NAC Breda mérkőzése, a kezdőbe kerülő Fehér Csabát már a 19. percben kiállította a játékvezető így a vendég Heracles 2-1-re győzött. Fehér csapattársa, Horváth Gábor a kispadról figyelte klubja vereségét. A Nijmegen-Roda találkozón a hazaiak kapusa, Babos Gábor nem jutott lehetőséghez, mégis jobban örülhetett, mint az ellenfélnél szereplő Bodor Boldizsár (a 74. percben küldték a pályára), hiszen a vendéglátók 5-0-val teljesítették a mérkőzést.  A másik „magyaros” mérkőzésen a Venlo, amelynél Tóth Balázs nem került a keretbe, 3-2-re legyőzte a Simon Krisztiánnal kezdő Feyenoordot. A vendégek légiósa az 57. percig játszott. Az Excelsior csatára, Simon András nem lépett pályára klubja 3-1-es győzelme alkalmával az Utrecht ellenében.

Dzsudzsák gólpasszt érő beadása 3:48-tól látható:

A másodosztályban szerelő Volendam 3-0-ra nyert az FC Eindhoven otthonában, Zsidai László nem került a vendégek keretébe.

BELGIUM

A két magyar légióst foglalkoztató Genk tovább növelte előnyét a rájátszás felső házának tabelláján, miután idegenben legyőzték a Lokerent. Tőzsér Dániel végigjátszotta a találkozót, Köteles Lászlót azonban nem nevezték a mérkőzésre. Juhász Roland, az Anderlecht védője eltiltását töltötte így nem szerepelt a Club Brugge elleni gólnélküli döntetlennel végződő összecsapáson.

A rájátszás második csoportjában Tisza Tibor nem került be a Sint Truiden keretébe a Mechelen elleni hazai találkozón, ahol a vendéglátók 2-1-re nyertek. A Lierse otthon tartotta a három pontot Kovács Péterrel a kispadon a Cercle Brugge ellen, mivel a hazaiak épp ugyanennyi gólt lőttek.

OROSZORSZÁG

A Premjer Ligát egy ponttal vezető Zenit Szentpétervár a Krasznodar otthonában remizett (0-0) a 7. fordulóban. Huszti Szabolcs, a vendégek légiósa kezdőként lépett pályára és az 53. percben cserélte le Luciano Spalletti. A Gaál Miklóst a soraiban tudó Volga Nyizsnyij Novgorod nem játszott az utóbbi hétvégén.

AUSZTRIA

Lépéselőnybe került a Sturm Graz az üldözőkkel szemben, mivel a Mattersburg 4-0-s legyőzésével már 4 ponttal vezeti az osztrák Bundesliga tabelláját az Austria Wien előtt. Szabics Imre a 31. fordulóban is gólt szerzett, méghozzá nem is akármilyet. Csapata harmadik találatát jegyezte, amit egy remek lövőcsel után emelt Waltner Róbert csapatának kapujába. A vendégek légiósát nem küldték pályára. A második pozícióban álló Austria Wien 4-2-re veszített a Wiener Neustadt otthonában, Sáfár Szabolcs, a vendégek hálóőre nem került a keretbe. Bondár László sem játszott, de a keret tagja volt a Salzburg vendégjátéka alkalmával a Rapid Wien ellen. A védő klubja 2-1-re győzött.

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Vanczák Vilmos 85. percben szerzett gólja kellett ahhoz, hogy együttese, a Sion bejusson a Svájci Kupa döntőjébe a Biel Bienne elleni csütörtöki mérkőzésen (2-1), ahol a Xamax csapata lesz az ellenfelük. A védő kezdőként lépett pályára és végigjátszotta a 90 percet. Ugyanúgy, mint a hétvégi, Basel elleni bajnokit, ahol a a magyar játékos csapata simán, 3-0-ra győzött és ezzel a vendégek lecsúsztak az első helyről.

A görög bajnokság rájátszása május 8-án indul, ahol Németh Krisztián és Szélesi Zoltán lesz érdekelt az Olympiakosz Volosz színeiben.