Eredivisie

Győzelemmel búcsúztak Dzsudzsákék a bajnoki cím esélyétől

A PSV Eindhoven hazai pályán 2-1-re legyőzte a Vitesse-t az Eredivisie 33. fordulójában, mivel azonban a Twente és az Ajax is nyerni tudott egy körrel a szezon vége előtt, biztossá vált, hogy Dzsudzsák Balázsék már nem szerezhetik meg a bajnoki címet.

A PSV az utóbbi fordulók pontvesztései miatt a találkozó előtt három pont lemaradásban volt az első helyezett Twentéhez képest, de ettől függetlenül a Phillips Stadion csordultig megtelt. A vendégcsapat utoljára 2001-ben győzni Eindhovenben, így már a döntetlen is meglepő eredmény lett volna.

Berg gólt lőtt, de a végén ő sem örült - Fotó: AFP
Még harminc másodperc sem telt el a kezdő sípszót követően, amikor Dzsudzsák Balázs egy szép csellel eljutott a Vitesse alapvonaláig, de a beadást a vendégek kapusa könnyedén lehúzta. Két perccel később hasonlóan pazar trükkök után ismét a magyar szélső próbálkozott, ezúttal visszagurítással, de a védők felszabadították a vendégek kapuját. A hazaiak iszonyatosan megnyomták az első tíz percet, az arnhemiek alig birtokolták a labdát.

Az első negyed óra végére a hazaiak előnye elkezdett alábbhagyni, a drukkerek hangos füttyszóval jelezték nemtetszésüket. Ekkora Dzsudzsák első helyzetét is feljegyezhettük. Egy jobbról érkező labda jutott hozzá, majd egy csel után lövéssel próbálkozott, de a tömörülő védelemről kipattant a mezőnybe a játékszer. A magyar játékos tarthatatlan volt, a Vitesse védő szabályos eszközökkel nem tudták megállítani. Ezt ki is használták a hazaiak, több szabadrúgást végezhettek el, de egyikből sem sikerült igazán jól, így nem változott az eredmény.

A 32. percben kisebb rendbontás alakult ki a pályán. A hazai védő, Marcelo szólalkozott össze két Vitesse-labdarúgóval, amit a játékvezető egy sárga lappal honorált a brazil játékosnak.
A PSV fölénye, ami a labdabirtoklás statisztikájában is erősen érződött, a 37. percben érett góllá. Engelaar ívelt a vendégek tizenhatosán belülre, azonban a védők kifejelték a labdát. A felszabadítás rövidnek bizonyult, Toivonen a földre fejelte, Marcus Berg pedig 16 méterről, fordulásból, laposan kilőtte a kapu hosszú sarkát, hiába nyújtózott a vendégkapus (1-0). A gól után a játékosok gyakorlatilag a lefújást várták.

Fordulás után az első félidei lendületnek nyoma sem volt az Eindhoven játékában, valószínűleg az is közre játszott, hogy a játékosok értesültek a többi pályán zajló mérkőzések eredményeiről. Mivel a Twente és az Ajax is győzelemre állt, így Dzsudzsákék bajnoki esélyei elszállni látszottak. Érezte ezt a Vitesse is, és egyre bátrabban támadtak. Az 57. percben már a közönség sem tűrte szó nélkül, hangos kiabálással buzdították csapatukat, hogy ne adják fel.

Nem adták, egy támadás végén Dzsudzsák egy csellel elküldte védőjét, majd fantasztikusan tekert középre, a berobbanó Marcelo pedig mindenki fölé emelkedve fejelte be a PSV második gólját (2-0). Így a mérkőzést eldöntötte az eindhoveni klub, de a játékosokon érződött, hogy lemondtak a bajnokságról.
A 76. percben azért még vezettek egy szép támadást, Dzsudzsák és Labyad vezethette a labdát egy védőre, de a magyar passzából kapura lövő holland játékos csak a kapufát találta el.

A 79. minutumban pedig szépítettek a vendégek. Lopez forgatta meg a védőjét és remek mozdulattal kilőtte a hosszú sarkot (2-1). Az utolsó tíz percben még vezetett az Eindhoven néhány kontrát, Dzsudzsák megmozdulásait folyamatosan tapsolta a közönség, Berg pedig csodás lövést mutatott be, de az eredmény már nem változott a lefújásig.

A PSV Eindhoven 2-1-re megverte a Vitesse-t, mivel azonban a Twente és az Ajax is győzelemmel zárta a fordulót, az utolsó kör előtt biztossá vált, hogy Dzsudzsák Balázs csapata ebben a szezonban már nem szerezheti meg a bajnoki címet.

A NAC Breda légiósának, Fehér Csabának nem volt túl sok ideje, hogy segítse csapatát, mivel a vezetőgóljuk megszerzése után kiállította a játékvezető. A vendég Heracles a második félidőben kihasználva az emberelőnyt megfordította az állást, és elvitte a három pontot (1-2). Horváth Gábor, a Breda másik magyarja a kispadról figyelte a találkozót.

Babos Gábor, a Nijmegen kapusa a kispadról nézte, ahogy csapata oktatta Bodor Boldizsár együttesét, a Rodát (5-0). A hazaiak csatára, Björn Vleminckx mesternégyesig jutott. Bodor a 74. percben, csereként lépett pályára.

A Venlo 3-2-re legyőzte a Simon Krisztiánt a kezdőbe nevező Feyenoordot. A vendégek légiósa az 57. percig volt a pályán, míg a hazaiak magyar játékosa, Tóth Balázs nem került a győztes csapat keretébe.

Simon András, az Excelsior csatára a padról figyelte, ahogyan csapata 3-1-re győzött az Utrecht ellen.

Eredivisie, 33. forduló:


PSV Eindhoven-Vitesse 2-1 (1-0)

Gólszerzők: Berg (37.), Marcelo (63.) ill. Lopez (79.)

NAC Breda-Heracles 1-2 (1-0)
Gólszerzők: Amoah (18.) ill. Fledderus (70.), Plet (74.)
Kiállítva: Fehér (19. - Breda), Everton (82. – Heracles)

AZ Alkmaar-De Graafschap 5-1 (2-0)
Gólszerzők: Sigthorsson (17., 52.), Holman (45.), Pelle (66., 72.) ill. Jungschlager (84.)

Den Haag-Groningen 2-4 (2-2)
Gólszerzők: Bulykin (25., 42.) ill. Andersson (13., 52.), Stenman (29.), Hiariej (86.)

Heerenveen-Ajax 1-2 (1-1)
Gólszerzők: Vayrynen (19.) ill. Sulejmani (20.), Eriksen (46.)

Twente-Willem II 4-0 (1-0)
Gólszerzők: De Jong (39.), Douglas (50.), Jelic (63. - öngól), Janssen (77. - 11-esből)

Excelsior-Utrecht 3-1 (2-0)
Gólszerzők: Roorda (25., 65.), Bergkamp (31.) ill. Demouge (87.)

Nijmegen-Roda 5-0 (2-0)
Gólszerzők: Vleminckx (19., 55., 70., 90.), Amieux (29.)
Kiállítva: Volmer (90. - Roda)

Venlo-Feyenoord 3-2 (1-0)
Gólszerző: Musa (34., 71.), Uchebo (80.) ill. Wijnaldum (68.), Castaignos (75.)

Hollnad bajnokság tabellája