NBA előzetes

Belendülő Lakers, hármas-háború Miamiban és Bostonban

A Chicago Bulls kellemes ellenfelet kapott a második körre

  • Maruzsa István

Az NBA 2011-es rájátszásának első köre után a mi időnk szerint hétfőn hajnalban már kezdődnek is a főcsoport-elődöntők. Így sok időnk nincs az eddig történteken elmélkedni, de azért a fontos dolgokat összegezzük amellett, hogy jósolni próbálunk a következő fordulóra. Így például, hogy mi a különbség a Dallas és a San Antonio között, vagy hogy miért tűnik továbbra is lehetetlennek kiválasztani a rájátszás favoritját.

Keleten majdnem minden úgy alakult az első körben, ahogy az a fordulót megelőző előzetesemben szerepelt. Az alapszakasz legjobbja, a Chicago Bulls viszonylag simán búcsúztatta az Indiana Pacerst, amely egyedüliként negatív mérleggel került be a rájátszásba, és ennek megfelelő teljesítményt is nyújtott. Csak egyetlen mérkőzést tudott nyerni, azt is úgy, hogy a jelenlegi vezérbika, Derrick Rose megsérült - ez egyébként még nagyon fontos lehet a folytatásban, de kicsit később ejtünk róla szót. Nagy különbség nem volt a két csapat között az egyes találkozókat tekintve, de ez nem is jellemzi az idei Bullst.

Dwayne Wade, LeBron James és Chris Bosh a Miami Heatben a Philadelphia 76ers ellen 2011 áprilisában az NBA rájátszásában

A Miami hasonlóan könnyedén vette a Philadelphia jelentette akadályt, a helyi Nagy Hármas - James, Wade, Bosh - hozta, amit kellett: mind legalább húsz pont körül átlagoltak, odatették magukat védekezésben, több pedig nem is kell a kosárlabdában. A Boston mutatta be az egyetlen 4-0-s söprést a New York ellen, ami akkor is meglepő, ha tudjuk, hogy a Stoudemire-Anthony-Billups trió még messze nem állt úgy össze, mint a már emlegetett egység a Miaminál vagy a Pierce-Garnett-Allen triumvirátus a Celticsnél. Különösen az lehet elszomorító a Knicks-szurkolóknak, hogy azután, hogy idegenben mindkétszer közel volt csapatuk a győzelemhez (kettő, illetve három ponttal kaptak ki), otthon kapták a nagyobb pofonokat. Talán majd jövőre, egy egészségesebb építkezés után. Az már mindenesetre biztos, hogy a gerinc együtt marad, ugyanis megtartják Billupsot, és kifizetik a neki járó 14,2 millió dollárt a következő szezonra.

Az első kör 10 legszebb zsákolása

A főcsoport meglepetését az Atlanta továbbjutása jelentette az Orlando ellenében, de csak addig, amíg meg nem nézzük a statisztikákat. Ismét kiderült, hogy a Magic egyemberes csapat. Hiába volt ott Dwight Howard az élmezőnyben a legfontosabb mutatókban, egyszerűen nincs olyan csapattársa, aki fel tudott volna zárkózni mellé, így pedig nem lehet megnyerni a rájátszásbeli párharcokat még az egyébként nem különösebben veretes Hawks ellen sem.

A nyugati oldalon történt a legnagyobb csoda: a nyolcadik kiemelt Memphis búcsúztatta az első kiemelt San Antoniót. Ezzel mindössze a negyedik csapat lettek, amelyik végrehajtotta ezt a bravúrt az NBA történetében, ráadásul a Grizzlies eddig még soha nem jutott a playoff második körébe. Nem akarom megbántani a híveiket, de tartom, hogy ez sokkal inkább volt köszönhető a Spurs gyengeségének, mint az egyébként szimpatikus, memphisi együttesnek. A négyszeres bajnok San Antonio egyszerűen kipukkadt az alapszakasz végére. Mindenki azt mondta a szezon előtt, hogy már gyengék és öregek a sztárjaik, és bár az idény közben megmutatták, hogy ez nem teljesen igaz, mégis kiderült, hogy jobban kellett volna spórolni az erővel. Tim Duncan bokája és Manu Ginóbili könyöke is felmondta a szolgálatot a hajrában, de még ezt követően is megfeszültek a nyugati első helyért ahelyett, hogy pihentek volna egy-két hetet. Pedig nehezebb dolguk a New Orleans ellen sem lett volna, sőt! De nem akarom elvitatni a Grizzlies érdemeit sem, hiszen Zach Randolph és a kisebbik Gasol-fivér, Marc vezérletével nagyon is megérdemelten harcolták ki a továbbjutást.

Az első kör 10 legszebb pontszerzése

A nevek alapján nem meglepő, én mégsem számítottam rá, hogy a Dallas le tudja győzni a Portlandet. De le tudta, mert a Mavericks "öregei" bírták a tempót. Nowitzki, Kidd, Maron, Terry pedig vannak olyan jó játékosok, hogy hozzák a kötelezőt. Egyetlen egyszer hibáztak, a negyedik mérkőzést szinte már megnyerték, mégis fordítani tudott a Trail Blazers. A Dallasnál azonban tanultak ebből, és a hátralévő meccseket be is húzták.

A kétszeres címvédő Los Angeles Lakers a vártnál talán kicsit jobban megizzadt a New Orleans ellen, főleg, hogy a Hornetsnek csak két fegyvere maradt a rájátszásra: Chris Paul és a lelkesedés. Mivel két mérkőzést így is nyerni tudtak, gyanús, hogy a fejben az egész szezonban gyengélkedni látszó Lakerst Phil Jacksonnak még mindig nem sikerült igazán összekapnia.

A legsimábban az Oklahoma City jutott tovább a Nyugati Főcsoportban, noha a 4-1-es öszesítés azért nem mutatja pontosan a Thunder és a Denver Nuggets közötti különbséget. Az egyes mérkőzések szorosak voltak, de kijött a Denver gyengesége: igazi vezér nélkül nehéz meccset nyerni nem egyszerű feladat.

Az első kör 10 leglátványosabb blokkja

Az Oklahomában viszont ott volt a pontgyáros Kevin Durant, aki ezúttal is az első kör legeredményesebbje lett, átlagban több mint 32 pontot dobott. A legjobb dobószázalékot Dwight Howard érte el az Orlandóból, ahogy a legtöbb lepattanót is ő gyűjtötte be. Az asszisztkirály egyelőre a Boston irányítója, Rajon Rondo, labdavesztésbe pedig Manu Ginóbili kergette a legtöbbször az ellenfelet.

Ami a folytatást illeti: keleten a Chicago (1.kiemelt) az Atlantával (5.), a Miami (2.) pedig a Bostonnal (3.) mérkőzik, nyugaton pedig Los Angeles (2.)-Dallas (3.) és Oklahoma City (4.)-Memphis (8.) párosítások alakultak ki.

Az biztos, hogy a Chicago Bulls nem panaszkodhat az ellenfeleire. Az Atlanta Hawks ugyanis a leggyengébbnek tűnik a Keleti Főcsoportban a négy elődöntőbe jutott csapat közül. Ennek ellenére biztosra egyáltalán nem mehetnek a Bikák. Derrick Rose nem teljesen egészséges - bár sokat pihenhetett az elmúlt napokban -, Carlos Boozer pedig egyenesen sérült. Edzéseket hagyott ki a napokban a lábujja miatt, és amikor az Indiana ellen játszott, akkor sem sokat mutatott. Luol Deng ugyan fellépett a helyére a csapaton belüli rangsorban, de kérdéses, hogy ezt hosszútávon is tudja-e tartani. A másik oldalon abban bízhatnak, hogy Joe Johnson és Jamal Crawford folytatják az Orlando ellen megkezdett jó sorozatukat. De még ha így is lesz, amennyiben a Bikák teljes létszámban a pályán lesznek, bekerülnek a főcsoportdöntőbe.

A konferencia másik párharcát csak a forduló "Legfőbb Eseménye"-ként emlegetik a szakértők. A Miami Heat a Boston Celtics ellen. Két nagy trió (James-Wade-Bosh, illetve Garnett-Pierce-Allen) egymás ellen. Az egyik oldalon a szezon végére összeérett tehetségek, a másikon az évek óta együtt játszó rutinos rókák. Azonban Miamiban sokkal-sokkal rövidebb a pad, mint Bostonban, és a Celticsnél ott van még Rajon Rondo is, aki egymaga képes szétszedni egy védelmet, és rengeteg gólpasszal tudja segíteni csapatát. Emiatt nagy csatában, de a Boston továbbjutására számítok.

Kobe Bryant zsákol a Los Angeles Lakers-New Orleans Hornets mérkőzésen az NBA rájátszásában 2011 áprilisában

Hasonlóan nagy csata várható a Los Angeles Lakers és a Dallas Mavericks között. Mindkét oldalon nagyszerű játékosokat találunk, akiknek a rutinja is megvan, de valójában a Lakers rendelkezik a győzelemhez kellő tapasztalatokkal. A Dallas ugyan a kétezres évek egyik legjobb csapatának számított, mégsem tudta egyszer sem beváltani a hozzá fűzött reményeket. Lehet, hogy ez egy rossz beidegződés, de emiatt mégis Bryanték tűnnek a párharc esélyesének. Feltéve persze, hogy felveszik a megfelelő fordulatszámot...

Mostani formájában az Oklahoma City Thunder és a Memphis Grizzlies is fiatal csapatnak számít, noha előbbi az egykori Seattle jogutódja, és mint ilyen, egyszeres bajnoknak mondhatja magát. Mégsem ez dönthet a javukra, hanem a "gólkirály" Kevin Durant és Russel Westbrook személye, mivel a Grizzlies csak egy valódi pontgyárossal, Zach Randolph-fal rendelkezik. Ráadásul a Thunder szezon közben megszerezte Kendrick Perkinst, aki centerposzton fel tudja venni a harcot Marc Gasollal. Emellett a közönségük az egyik legjobbnak számít a ligában, azaz a pályaelőny valóban használhat. Így az Oklahoma fog továbbjutni.

NBA rájátszás főcsoport-elődöntő